Utilizarea gazelor naturale nu mai constituie un lux, ci o necesitate. Asa se explica faptul ca autoritatile locale manifesta o preocupare de a realiza, acolo unde nu exista, retele de distributie a gazului metan pentru populatie. Numai ca, in anumite situatii, necesitatea se transforma in lux din cauza faptului ca devizele lucrarilor de instalare a utilitatilor sunt fie umflate artificial, fie platite chiar de doua ori, asa cum s-a intamplat in comuna Apahida – Cluj. Desi pare imposibil, cu largul concurs al autoritatilor locale si judetene, dupa ce s-a realizat reteaua de distributie a gazului pe banii cetatenilor, lucrarile au fost din nou contractate si platite din bani publici.
Gaze cu -cantec-
In *92, guvernul a aprobat infiintarea distributiei de gaze naturale in Apahida, urmand ca beneficiarii (consumatorii casnici si industriali) sa suporte realizarea investitiei. Cum aprobarea era conditionata de inceperea lucrarilor in termen de un an de la data emiterii sale, in Apahida, Dezmir si Sannicoara (ultimele doua localitati apartinand de Apahida) s-au infiintat comitete satesti care au incheiat, in decembrie *92, un contract de executare a lucrarilor cu SC TIM SA. Obiectul contractului: -Conducta repartitie presiune medie si SRS (n.r – statie reglare sector)-. Costul lucrarii pentru cele trei localitati: 95 mil. lei. Cum beneficiarii au achitat contravaloarea lucrarii imediat dupa semnarea contractului, TIM SA a demarat lucrarile. Ulterior, la finalizarea lucrarilor s-a trecut la intocmirea ultimelor documentatii prevazute de lege. Tot atunci, conform PV 02DZ-2131/1.11.94, Intreprinderea de Retele si Instalatii de Distributie a Gazelor Naturale a facut receptia tehnica a lucrarilor, constatand ca lucrarea era OK din punct de vedere tehnic pentru exploatarea instalatiilor. Insa pentru acest lucru mai era necesara si receptia investitiei de catre beneficiari. Ca atare, primarul de atunci din Apahida, Vasile Mocan, printr-o dispozitie a constituit o comisie de receptie finala a lucrarilor, care la inceputul lunii noiembrie *94 a facut receptia si a impus TIM SA finalizarea ultimelor retusuri in termenele contractuale fixate. Insa, cand totul parea finalizat, iar gazele ajunsesera in casele apahidenilor, lucrurile au luat o turnura neasteptata.
Guvernul n-a controlat, dar a aprobat!
La doi ani dupa ce comisia constituita de primarul Mocanu receptionase lucrarile, pe motiv de -fonduri insuficiente-, Primaria Apahida a promovat o documentatie pentru continuarea lucrarile din fonduri bugetare. Urmare acestui demers, guvernul a emis HG 287/23.04.96 privind aprobarea indicatorilor tehnico-economici pentru introducerea de gaze in… Apahida (sic!), care stabilea ca finantarea se va face -din fondurile bugetului local si din fonduri legal constituite- (!!!). Demersul edililor din Apahida, dar si reactia guvernului sunt cu atat mai ciudate, cu cat, inainte cu o zi de emiterea HG, consilierii locali, sub bagheta lui Mocanu, adopta o hotarare prin care aproba -incredintarea directa a executiei lucrarii <retea repartitie presiune medie si SRS in localitatile comunei Apahida: Pata, Apahida, Sannicoara si Dezmir> firmei… TIM SA, constructor care in *94 executase aceleasi lucrari in Apahida, Sannicoara si Dezmir!- Surprinzator, Consiliul Local (CL) Apahida, reprezentat de Mocanu, a incheiat la finele lui aprilie *96 un nou contract cu TIM SA, in suma de 2,52 mld. lei, pentru introducerea gazelor in cele patru sate ale comunei. Cum a fost posibil asa ceva? Simplu! Prin introducerea in ecuatie a satului Pata (care nu incheiase prin comitetul satesc contract cu TIM SA in *92), fapt ce a oferit iluzia ca n-au mai ajuns banii pentru terminarea lucrarilor. Indusi probabil in eroare, oficialii MFP si MLPAT au avizat favorabil incredintarea directa a lucrarilor in favoarea TIM SA, fara a verifica cat din volumul lucrarilor fusesera deja executate.
Primarii din Apahida au inchis ochii
Dupa alegerile locale din *96, noul primar din Apahida, Ionel Farcas, a sesizat situatia creata si, prin adresa 881/2.04.97, a sesizat Prefectura Cluj ca lucrarile fusesera contractate in *94 din contributia cetatenilor. Atragand atentia ca Primaria Apahida este supusa -unor presiuni din partea SC TIM SA, care este incurajata de Consiliul Judetean Cluj ca statul ar mai datora peste trei miliarde de lei (…), convingerea noastra este ca (…) sumele nu sunt reale-, Farcas a sesizat si organele financiare pentru clarificarea situatiei. Insa cum o minune dureaza putin, in cursul anului respectiv primarul Farcas si-a schimbat pozitia. Ca atare, a incheiat (n.r. – fara a inregistra documentul, evitandu-se, astfel, localizarea exacta in timp a actiunii) un act aditional la noul contract incheiat in *96 cu TIM SA, prin care decala termenul de finalizare a lucrarilor -in functie de posibilitatile de asigurare a resurselor financiare-. Mai mult, prin acelasi act, Farcas a majorat si valoarea contractului atribuit TIM SA de la 2,52 mld. lei la 3,43 mld. lei, fara a avea aprobarea CL Apahida.(!!!)
Prefectura din Cluj stie!
In *99, cu ocazia unui control, Camera de Conturi Cluj a observat ca Primaria Apahida n-avea inregistrate in contabilitate obligatiile de plata fata de TIM SA, iar primarul Farcas nu cunostea, in calitatea de ordonator principal de credite, valoarea acestor obligatii. Surprinzator, organele de control n-au putut stabili nici o obligatie de plata fata de TIM SA (!!!), fapt care denota ca la Apahida ceva este -putred-. Contactat pentru a-si exprima punctul de vedere fata de situatia creata, primarul Farcas a preferat sa arunce cu invective, sustinand ca detine documente ce atesta ca n-a comis ilegalitati. Incurajat de pozitia autoritatilor judetene (n.r. – care cunosc situatia din *99, dar n-au luat masuri pentru recuperarea sumelor platite ilegal din bani publici pentru lucrari deja executate), Farcas a spus ca -raportul Curtii de Conturi a fost intocmit de niste prosti-, fapt pe care-l poate proba cu expertize contabile si -documente albe- ce arata ca n-a comis nici o ilegalitate.