– Pe motiv ca parintele FNI n-ar mai avea lichiditati pentru a rambursa o datorie de 1.000.000 de dolari, avocatul Chelaru – -proprietar- al Grupului Gelsor, sare in ajutorul lui SOV, girand pentru el in fata SIF Muntenia cu mai multe active
Surse oficiale din SIF Muntenia ne-au declarat, ieri, ca la Adunarea Generala a Actionarilor de vineri se va discuta modalitatea de recuperare a milionului de dolari platit anul trecut, in avans si fara nici o garantie, de Teodor Mihaescu (presedintele Muntenia Invest, administratorul SIF Muntenia) lui SOV, pentru 4,99% din actiunile BID. Senzational este ca pe lista inaintata de SOV pentru stingerea datoriei catre SIF figureaza si active ale Gelsor, companie pe care SOV sustine ca a vandut-o avocatului Ioan Chelaru. Pe lista cu activele Gelsor figureaza actiunile detinute la Fondul Roman pentru Garantarea Creditelor si vila din Paris 34, apartinand Gelsor Network. Daca SIF nu ar face jocul lui SOV, la o lichidare imediata a BID – fara interventia BNR -, pachetul de 4,99% din actiunile BID ar avea o valoare nominala de numai 300.000 de dolari. Ceea ce inseamna o pierdere de minimum 700.000 de dolari pentru SIF! Asta ca sa nu mai socotim cei peste 600.000 dolari pierduti la BRS! Actionarii SIF Muntenia sustin ca Mihaescu a provizionat plasamentele paguboase de la BID si BRS pentru ca – cel putin in acte – cele doua afaceri sa para cusere.
Surse oficiale din SIF Muntenia ne-au declarat, ieri, ca la Adunarea Generala a Actionarilor, care se va desfasura vineri, se va pune in discutie modalitatea prin care se va recupera suma de 1.000.000 de dolari platita in toamna anului trecut, in avans si fara nici o garantie, de catre Teodor Mihaescu (n.r. – presedintele societatii Muntenia Invest, care administreaza portofoliul SIF Muntenia) lui Sorin Ovidiu Vintu, pentru 4,99% din actiunile detinute de parintele FNI la Banca de Investitii si Dezvoltare (BID). Sursele noastre au afirmat ca Mihaescu a primit deja de la SOV o lista cu anumite active propuse pentru stingerea obligatiilor catre SIF Muntenia, deoarece parintele FNI n-ar mai avea lichiditati.
Senzational este ca pe lista oferita de SOV se regasesc si o serie de active din patrimoniul Grupului Gelsor – companie despre care SOV sustine sus si tare ca i-a vandut-o prietenului sau, avocatul Chelaru. Sursele arata ca Grupul Gelsor a incheiat deja o conventie de girare cu SOV, astfel incat SIF Muntenia sa poata executa rapid activele Gelsorului propuse pentru stingerea datoriei lui SOV. Conform acestora, pe lista cu activele Gelsor figureaza actiunile detinute de aceasta companie la Fondul Roman pentru Garantarea Creditelor (societate condusa de Sorin Coclitu – membru in Consiliul de Administatie al SIF Muntenia), actiunile detinute de SOV la ziarul -Catavencu- (30% din actiuni) sau imobilul din Paris 34 aflat in patrimoniul Gelsor Network. Un alt activ propus de SOV pentru stingerea datoriei este -palatul- din Strada Gheorghe Bratianu, cumparat de una dintre firmele parintelui FNI (SC Imola SRL) si inchiriat ulterior BID.
La ora actuala, specialistii SIF Muntenia verifica daca activele propuse de SOV pentru recuperarea milionului de dolari sunt profitabile. -Vintu nu mai are lichiditati, asa ca singura sansa pentru SIF Muntenia de a recupera banii este un schimb de actiuni-, sustin sursele noastre, care au adaugat ca, in mod normal, SOV trebuia sa ramburseze milionul de dolari in termen de 30 de zile de la data la care BNR a anuntat SIF Muntenia ca nu-i aproba intentia de a deveni actionar semnificativ la BID.
SIF Muntenia, obligata sa preia active de la Gelsor si SOV pentru a-si recupera banii
Daca ar fi sa ne luam dupa declaratiile recente ale bancherilor din echipa Vacaroiu, care au condus BID (Corneliu Croitoru, Gheorghe Licuriceanu, Nicolae Rotaru), o lichidare imediata a BID, fara interventia BNR, ar permite actionarilor bancii sa ramana cu aproximativ 21 miliarde de lei. Foarte frumos. Numai ca si in acest caz fericit, SIF Muntenia tot ar iesi in pierdere, spun sursele noastre. De ce? La vremea cand BID era -la moda-, actiunile achizitionate de SIF Muntenia au avut un pret superior valorii lor nominale. Acum insa, pachetul de 4,99% din actiunile BID aflat in ograda SIF Muntenia are o valoare de aproximativ 277.000 de dolari, la care s-ar putea adauga, in cel mai fericit caz, alti 32.000 de dolari, daca situatia prezentata de fosta conducere a BID este reala-, au declarat sursele noastre. Ele au mai precizat ca, in cazul in care SOV nu si-ar plati datoria catre SIF Muntenia, aceasta institutie financiara ar iesi in gaura cu afacerea BID cu circa 700.000 de dolari. Asta ca sa nu mai punem la socoteala ceilalti peste 600.000 de dolari, plasati de Invest Muntenia la BRS! Dar, pentru a evita pierderea de un milion de dolari, Mihaescu ii face jocul lui SOV, obligand SIF Muntenia sa preia o parte din activele apartinand SOV si Gelsor. Care este efectul acestui scenariu? Plasamentul facut de SIF Muntenia la BID se recupereaza, iar SOV & Gelsor sunt practic ajutati sa-si lichideze afacerile in Romania.
Pierderea de peste 600.000 de dolari de la BRS a fost -ingropata- contabil
Si pentru ca am amintit de cei peste 600.000 de dolari depusi de SIF Muntenia la BRS, trebuie sa spunem ca si aceasta afacere a fost incheiata de Teodor Mihaescu, presedintele societatii care administreaza SIF Muntenia. Astfel, in toamna anului trecut, Mihaescu a avut o intelegere cu bunul prieten al lui SOV, Teodor Nicolaescu – presedintele BRS, in urma careia Muntenia Invest a depozitat la banca Gelsorului suma de peste 600.000 de dolari apartinand SIF Muntenia. Conform intelegerii dintre Mihaescu si Nicolaescu, SIF si-a plasat banii la BRS, iar aceasta banca a creditat fara garantii serioase societati din portofoliul SIF Muntenia, aflate in dificultate. Dupa declansarea scandalului BRS, Teodor Mihaescu a facut eforturi disperate pentru a transfera banii la Piraeus Bank, insa incercarile sale au fost zadarnice deoarece pusculita Gelsorului fusese golita. Astfel, SIF Muntenia a ramas cu buza umflata, urmand a astepta la masa credala, in speranta ca va mai recupera vreun leut. Actionari ai SIF Muntenia sustin ca pentru a-l acoperi totusi pe Teodor Mihaescu, persoane din conducerea Grupului Financiar Muntenia (n.r. – actionarul principal al SIF Muntenia) i-au cerut acestuia sa provizioneze plasamentele -paguboase- la SOV si Gelsor, astfel incat – cel putin in scripte – afacerea sa para oabla.
Omul de afaceri galatean Catalin Chelu se vrea in conducerea SIF Muntenia
Surse oficiale din SIF Muntenia ne-au declarat ca la AGA de vineri se va discuta cererea depusa de omul de afaceri galatean Catalin Constantin Chelu (care detine prin SC CONY SAT SRL peste 323.000 de actiuni SIF Muntenia) de a intra in Consiliul de Administratie al societatii financiare mentionate. Cine este Catalin Chelu? In afara faptului ca se autodeclara -jucator pe piata de capital-, conform unor documente aflate in posesia noastra, Chelu a cumparat in nume personal, in perioada 1999-2000, pachete mari de actiuni la 28 de societati comerciale scoase la vanzare de catre stat. Astfel, Chelu a concentrat direct, prin firmele lui sau prin diversi intermediari, pana la 5% din SIF Muntenia (probabil mai detine pachete importante de actiuni si la celelalte SIF). Desi neaga orice legatura cu SOV, totusi, anul trecut, firma CONY SAT SRL Galati, patronata de Chelu, i-a dat o procura speciala de reprezentare in AGA Ordinara a SIF Muntenia din 30/31 martie, numitei Diana Doinita Chirila. Cine era femeia? La vreme cand Chelu o imputernicea sa participe in locul sau la AGA de la SIF Muntenia, Diana Doina Chirila figura ca actionara la SIF Muntenia si inginer-sef la Gelsor Network, firma -vanduta- de SOV avocatului Ioan Chelaru.