<>Presupusa colaborare a actualului director al SRI, Radu Timofte, cu KGB este o -facatura- a unor agenti loiali fostului regim. Timofte a fost inclus -abuziv- intr-un material -fabricat la ordin- de catre cadre SRI in 1993.
<>Comisia interna a SRI, condusa de generalul Mircea Ghiordunescu, afirma ca documentul -nu are nici o baza reala, contine falsuri si sugereaza interpretari tendentioase-, fiind vehiculat -nu intamplator-, in imprejurari legate de unele interventii publice ale lui Radu Timofte
<>Comisia SRI a propus sanctionarea a sase ofiteri presupusi a fi implicati in aceasta -facatura-. Propunerile comisiei urmeaza a fi analizate maine de catre Biroul Executiv al Consiliului Director al SRI
Dosarul Timofte – KGB este, fara doar si poate, o facatura, pusa la cale de unii ofiteri SRI loiali fostului regim. Presedintele Comisiei pentru controlul SRI, Ioan Stan, a declarat, deja, ca raportul prezentat de SRI confirma rezultatul audierilor efectuate timp de doua saptamani in cadrul Comisiei de control parlamentar al SRI, si anume ca Radu Timofte nu a fost niciodata agent KGB, iar documentul prin care George Serban il acuza pe actualul director este un fals creat in laboratoarele SRI. Mai mult, raportul intern al SRI asupra cazului Timofte arata ca documentul invocat de George Serban provine din cadrul serviciului.
Stan a mentionat ca membrii comisiei se vor adresa CSAT pentru a dispune masurile ce se impun pe linie administrativa. Ion Stan a spus ca raportul SRI contine numele a aproximativ sase persoane din SRI si propunerile de sanctiune aferente. -Daca CSAT va constata o serie de fapte penale, va sesiza Parchetul General-, a aratat presedintele Comisiei SRI. Din raportul SRI nu rezulta ca -a existat o comanda anume- pentru fabricarea documentului, ci a fost initiativa unui anume ofiter, -ca o contrapondere- la o alta declaratie, a precizat Ion Stan. El a mai spus ca SIE a pus la dispozitia SRI, in 1999, o nota cu continut asemanator cu cea prezentata de George Serban, iar Comisia SRI va solicita SIE sa se sesizeze asupra acestui caz si sa faca o ancheta interna asupra rolului si ofiterilor care au fabricat aceasta nota, acest document -conjungandu-se- cu cel al SRI.
Comisia parlamentara SRI a efectuat o actiune de verificare a pretinsei colaborari a directorului SRI Radu Timofte cu KGB. Verificarea a inceput la solicitarea directorului si in urma aparitiei unor articole pe acest subiect in presa straina, care au creat suspiciune in colaborarea cu UE si NATO. In prima zi de audieri, George Serban a prezentat un document fara antet si stampila, despre care a spus ca ar proveni din SRI, iar in urmatoarea zi, fostul director al SRI, Virgil Magureanu, a apreciat ca acest document are la origine -o scurgere de informatii- din SRI, care trebuie sa se fi petrecut -si cu asentimentul cuiva de acolo, probabil la comanda vreunui factor politic-. In urma audierilor, directorul SRI, Radu Timofte, a dispus o ancheta interna in cadrul serviciului, referitoare la documentul invocat de Serban. Serviciul Roman de Informatii a descoperit, in urma anchetei, ca numele actualului director al institutiei, Radu Timofte, a fost inclus -abuziv- intr-un material -fabricat la ordin- de cadre SRI in 1993, care a fost reluat intr-o nota intocmita peste cinci ani de catre aceleasi persoane. Fostul director al SRI, Virgil Magureanu, a afirmat, luni, ca, in perioada in care a condus SRI, conducerea actualei institutii nu a dat vreun ordin prin care sa se ceara intocmirea de dosare impotriva anumitor personalitati politice, inclusiv a lui Radu Timofte, actualul sef al SRI. Virgil Magureanu a afirmat ca, daca s-ar fi intamplat ceva in anul 1993, anul la care se face referire in comunicatul SRI, acest document ar fi trebuit sa specifice cine a realizat acest lucru si din ordinul cui. Magureanu a mai spus ca este putin probabil ca in perioada in care a fost sef al SRI sa se fi constituit un grup de politie politica fara stirea sa.
Sase ofiteri din SRI, implicati in diversiunea Timofte – KGB
Comisia interna a SRI in cazul Timofte a propus Biroului Executiv al Consiliului Director al SRI declansarea procedurilor legale pentru trecerea in rezerva a unui general si a altor trei ofiteri superiori, a declarat, luni, purtatorul de cuvant al SRI, Ovidiu Iordache. De asemenea, comisia a propus eliberarea din functie a sefului unei unitati SRI, precum si sanctiune disciplinara impotriva unui alt ofiter cu grad superior, a precizat Iordache. SRI nu a facut deocamdata publice numele celor sase ofiteri superiori ai sai, asteptand decizia conducerii institutiei. Propunerile comisiei care a investigat cazul vor fi analizate -in zilele urmatoare- de Biroul Executiv al Consiliului Director al SRI, a adaugat Iordache. S-a vehiculat numele lui Vasile Lupu, generalul cu cel mai mare grad in SRI, prim-adjunct al lui Radu Timofte, ca figurand pe lista propunerilor facute de Comisia interna a SRI. Dar acest lucru a fost infirmat de catre SRI, care a precizat intr-un comunicat ca propunerile facute de Comisia interna a SRI nu au avut si nu puteau avea in vedere persoana generalului de corp de armata Vasile Lupu, deoarece, potrivit legii, in aceasta privinta, competenta apartine CSAT. Mai mult, presedintele Ion Iliescu a declarat ca nu exista un raport al Serviciului Roman de Informatii pentru destituirea generalului de corp de armata Vasile Lupu. Presedintele Iliescu a apreciat ca informatiile potrivit carora SRI i-ar fi prezentat un raport potrivit caruia generalul Lupu ar fi fabricat scandalul -Timofte-agent KGB- reprezinta -o minciuna-. -Chestiunea e in cercetare. Nimeni nu poate sa pronunte nici concluzii, nici decizii. Nu ne aflam in faza deciziilor-, a declarat presedintele Iliescu. Referitor la faptul ca unii angajati ai SRI ar fi -fabricat la ordin- dosare care sa discrediteze anumite persoane publice, Iliescu a afirmat: -Este o chestiune care se cerceteaza. Din faza actuala a cercetarilor au rezultat asemenea elemente-.