Generalul de brigada cu o stea Victor Veliscu, din Serviciul Roman de Informatii, a fost trecut in rezerva printr-un decret semnat ieri de presedintele Traian Basescu.
Victor Veliscu a fost consilierul directorului SRI Radu Timofte pe probleme de logistica, incepand cu 1 martie 2001, cand a fost reactivat cu gradul de colonel. Anterior, el a fost angajat al lui Sorin Ovidiu Vintu si actionar la SOV Invest.
Pana in 1990, Victor Veliscu a fost ofiter de securitate la Craiova, in cadrul Directiei I (Informatii Interne) a Directiei Securitatii Statului. Dupa 1990 a fost transferat la Cluj, pentru a reorganiza sectia judeteana a SRI.
Veliscu, pe atunci – maior, a detinut functia de loctiitor al sefului SRI Cluj pana la sfarsitul lui 1991, cand, din cauza neintelegerilor cu fostul director Virgil Magureanu, a demisionat cerand trecerea in rezerva. Victor Veliscu a facut obiectul unei anchete interne a SRI, fiind suspectat ca ar fi folosit in interes personal o parte din fondul CIS (fond nedecontabil, destinat platii pentru obtinerea anumitor informatii). La sfarsitul anului 1994, Victor Veliscu s-a angajat la una dintre firmele lui Sorin Ovidiu Vintu, care l-a numit director adjunct. In iulie 1995, Veliscu a devenit unul dintre primii actionari la SOV Invest, incheind ulterior, ca reprezentant al firmei care administra FNI, primul contract de distribuire a certificatelor de investitor cu Ioana Maria Vlas, reprezentant al Societatii de Valori Mobiliare Gelsor SA.
In septembrie 1995, Victor Veliscu si-a cesionat actiunile de la SOV Invest catre Societatea Generala de Investitii (SGI) care apartinea lui Sorin Ovidiu Vintu, iar din ianuarie 1996 nu mai are nici un fel de legatura cu firmele lui Vintu.
Ulterior, Veliscu este reactivat si angajat in UM 0215 ca sef serviciu economic (finante-banci), unde il are ca subordonat pe Ovidiu Grecea, viitorul sef al Departamentului de Control al guvernelor Radu Vasile, Mugur Isarescu si Adrian Nastase. Trece in rezerva in 1997, cu drept de pensie pana in 2001, cand este reactivat in SRI.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane