Unul dintre cei mai controversati -oameni de afaceri-, generalul Victor Athanasie Stanculescu, a fost -scapat- de pedeapsa pe care o risca in dosarul -Motorola-, instanta constatand ca pedeapsa pentru faptele penale comise a fost prescrisa. Astfel, dupa ce a fost scos basma curata in dosarul Revolutiei, Parchetul suspendand decizia de condamnare la 15 ani de inchisoare pana la judecarea recursului in anulare, Stanculescu scapa de celalalt dosar ce-i putea ameninta libertatea. Imediat ce a aflat de hotararea instantei, Stanculescu a declarat ca decizia judecatorilor este cea pe care a asteptat-o, dar ca pledeaza in continuare -nevinovat- pentru faptele imputate.
-Din punctul de vedere al frumusetii actului juridic, asta era de asteptat-, a spus generalul Stanculescu, adaugand: -Te erodeaza un astfel de proces, chiar daca ai antrenament in acest sens-.
Chiar daca a constatat prescrierea raspunderii, instanta suprema a stabilit, totusi, ca prejudiciul adus MApN se ridica la 304.556.133 de lei, insa acesta nu va mai putea fi recuperat niciodata.
Conform Codului Penal, infractiunile de abuz in serviciu contra intereselor publice si de complicitate la aceasta infractiune – retinute in sarcina acuzatilor in acest dosar – se pedepsesc cu inchisoare de la sase luni la cinci ani. In aceste conditii, prescriptia in cazul acestora intervine la cinci ani de la comiterea lor.
Un dosar vechi de cinci ani
In luna mai 1997, Sectia Parchetelor Militare i-a trimis in judecata pe Petre Sinescu – fost director la IPO Tulcea, Stefan Simion Nasui – director Ageximco, Ion Afendulis – director la Alfa Bit, colonelul (r) Stefan Gheorghe, colonelul (r) Emil Vladoiu, locotenent-colonelul (r) Marian Badea, generalul (r) Gheorghe Anton (decedat), generalul (r) Neculai Matei, generalul (r) Victor Athanasie Stanculescu – fost ministru al apararii si Ioan Tipu (decedat) – fost ministru al agriculturii. Sase persoane – respectiv Petre Sinescu, Stefan Simion Nasui, Ion Afendulis, colonelul (r) Stefan Gheorghe, colonelul (r) Emil Vladoiu si locotenentul-colonel (r) Marian Badea – au fost arestate timp de o luna, dupa care instanta suprema a hotarat judecarea lor in stare de libertate.
Toti cei 10 au fost acuzati de prejudicierea MApN cu 6.172.509 dolari, in urma achizitionarii a 1.000 de statii Motorola.
Totusi, nici MApN si nici banca prin care s-au facut operatiunile comerciale nu au reclamat instantei supreme ca ar fi suferit vreo paguba.