– Procurorii spun ca, daca afacerea nu s-ar fi derulat prin mai multi intermediari, MApN ar fi platit pe statiile de emisie-receptie numai 600.000 de dolari, si nu opt opt milioane de dolari
Ieri, avocatii celor judecati in dosarul Motorola au inaintat Curtii Supreme de Justitie o expertiza financiar-contabila in care se arata ca derularea contractului in 1991 nu a prejudiciat Armata. -Prejudiciul este zero-, a afirmat avocatul Ioan Mustata.
Potrivit procurorilor, in 1991, pentru echipamentele Motorola s-au platit din bugetul MApN peste opt milioane de dolari, la un curs oficial de 34,6 lei la dolar. Aceiasii procurori spun ca, daca afacerea nu ar fi fost derulata prin mai multi intermediari (firmele Alfa Bit, Ageximco, IPO Tulcea), ci direct de la furnizor (firma Motorola), contractul nu ar fi depasit valoarea de 600.000 dolari.
Generalul (r) Stanculescu ar fi trebuit sa fie audiat, luni, in procesul in care este judecat, alaturi de alte noua persoane, pentru achizitionarea, in anul 1991, a unor statii de emisie-receptie Motorola, contract pagubitor pentru MApN, prejudiciul fiind evaluat in faza anchetei la cinci milioane de dolari.
Fostul ministru al apararii nu s-a prezentat insa in fata Curtii Supreme de Justitie intrucat se afla internat in spital, a declarat avocatul Gheorghe Diaconescu.
Generalul (r) Athanasie Victor Stanculescu, generalul de brigada (r) Gheorghe Anton si generalul de brigada (r) Neculai Matei sunt acuzati de abuz in serviciu contra intereselor publice, iar Ioan Tipu, fost ministru al agriculturii si alimentatiei, de complicitate la abuz in serviciu contra intereselor publice.
In acelsi dosar mai sunt judecati Ion Afendulis – patronul societatii Alfa Bit Bucuresti, Stefan Simion Nasui – patronul societatii Ageximco Bucuresti, Petre Sinescu – fost director la IPO Tulcea, colonel (r) Emil Vladoiu, colonel (r) Gheorghe Stefan si locotenent colonel (r) Monel Marian Badea. Acestia sunt acuzati de complicitate la abuz in serviciu contra intereselor publice, fals intelectual si uz de fals.
Daca magistratii vor admite expertiza financiar-contabila depusa de avocatii apararii, care stabileste prejudiciul adus Armatei la zero, atunci cele 10 persoane implicate in afacerea Motorola, inclusiv generalul Stanculescu, vor scapa basma curata. Aviand in vedere grija care i se arata generalului, acest lucru este destul de probabil.
Reaminitim ca, la inceputul anului 2000, Victor Athanasie Stanculescu a parasit Romania, el fiind condamnat definitiv, in lipsa, la 15 ani de inchisoare, pentru implicare in reprimarea revolutionarilor de la Timisoara. La 9 mai a.c., procurorul general al Romaniei, Tanase Joita, a decis suspendarea executarii sentintei in cazul generalilor Victor Athanasie Stanculescu si Mihai Chitac, iar Stanculescu s-a intors in tara, unde a fost internat in spital ca urmare a doua atacuri cerebrale.