Home Actualitate Geoparcul Dinozaurilor Țara Hațegului a primit cartonaş verde din partea UNESCO pentru...

Geoparcul Dinozaurilor Țara Hațegului a primit cartonaş verde din partea UNESCO pentru următorii patru ani

DISTRIBUIŢI

Structurile de coordonare ale UNESCO şi Reţelei Geoparcurilor Internaţionale au reconfirmat oficial statutul de sit internaţional, pe următorii patru ani, pentru Geoparcul Dinozaurilor Ţara Haţegului, statut administrat de Universitatea din Bucureşti.

Geoparcul a primit „cartonaş verde” şi recunoaşterea oficială de membru al reţelelor Globală şi Europeană a Geoparcurilor Internaţionale UNESCO. În procesul de revalidare UNESCO, un geoparc poate primi „cartonaş verde”, ce presupune îndeplinirea criteriilor de recunoaştere ca sit UNESCO, „cartonaş galben”, reprezentând o perioadă de graţie de 2 ani pentru remedierea neconcordanţelor privind acest statut, sau „cartonaş roşu” care înseamnă pierderea statutului UNESCO.

„Geoparcurile Internaţionale UNESCO explorează, dezvoltă şi celebrează legăturile dintre patrimoniul lor geologic şi toate celelalte aspecte ale patrimoniului natural şi cultural. Ele reconectează societatea umană cu istoria de peste 4.600 milioane de ani a planetei noastre, timp în care s-au modelat fiecare loc de pe Pământ şi toate formele de viaţă care au trăit vreodată aici”, se arată în certificatul oficial semnat de Audrey Azoulay, director general al UNESCO.

Recunoaşterea oficială vine în urma procesului de revalidare desfăşurat în vara anului trecut. Conform statutului Reţelei Internaţionale a Geoparcurilor UNESCO, fiecare geoparc membru trebuie evaluat odată la patru ani pentru a se verifica dacă respectă cerinţele de păstrare a acestei importante recunoaşteri internaţionale.

În acest sens, doi evaluatori acreditaţi de prestigioasa organizaţie internaţională au venit în Geoparc pentru a vedea, la faţa locului, dacă şi cum sunt îndeplin condiţiile de păstrare a statutului UNESCO. Timp de patru zile, Klaus George din Germania şi Jianping Zhang din China au mers la principalele puncte de interpretare şi pe trasee de vizitare ale Geoparcului. De asemenea, au avut întâlniri cu reprezentanţi ai Universităţii din Bucureşti, cu autorităţi locale şi judeţene, cu partenerii Geoparcului, dar şi cu membri ai comunităţilor locale. În urma vizitei în Geoparcul din România, ei au întocmit un raport validat pozitiv de UNESCO, dar şi recomandări care să ajute geoparcul să se menţină în elita mondială şi pe viitor.

„Această reconfirmare oficială a statutului UNESCO ne onorează. Este dovedit astfel faptul că eforturile Universităţii din Bucureşti de implicare activă şi inovativă în Ţara Haţegului au rezultate reale, apreciate la nivel internaţional şi ele merită continuate. Totodată, România îşi păstrează astfel reprezentarea la nivel global în elita ţărilor implicate real în protejarea patrimoniului geologic, natural şi cultural, de importanţă pentru întreaga omenire. Obţinerea acestui statut nu ar fi fost posibilă fără susţinerea şi eforturile partenerilor noştri locali, naţional şi internaţionali, cărora le mulţumim pentru încrederea pe care ne-au acordat-o. Acest ‘cartonaş verde’ reprezintă pentru noi o motivaţie în plus de a continua să implementăm în România cel mai dinamic şi complex concept internaţional dintre programele UNESCO”, apreciază Alexandru Andrăşanu, directorul Geoparcului Dinozaurilor Ţara Haţegului.

În urma acestei reconfirmări, Geoparcul Dinozaurilor Ţara Haţegului rămâne unicul geoparc din România recunoscut UNESCO prin Programul Internaţional pentru Geoştiinţe şi Geoparcuri. Totodată, este singurul geoparc din lume administrat, printr-un program dedicat, de o instituţie de învăţământ superior, în acest caz Universitatea din Bucureşti. Totodată, judeţul Hunedoara rămâne singurul din ţară care are pe teritoriul său trei entităţi parte ale programelor UNESCO şi două persoane care deţin titlul de Tezaur Uman Viu. Pe lângă Geoparc, în judeţul Hunedoara mai au recunoaştere UNESCO Parcul Naţional Retezat – Rezervaţie a Biosferei şi Cetăţile Dacice din Munţii Orăştiei. Taragotistul Pera Bulz şi profesorul Mircea Lac sunt cei doi deţinători ai titlului de Tezaur Uman Viu. În urmă cu un an, administratorii entităţilor UNESCO din România au semnat un protocol de colaborare în vederea promovării comune a valorilor naturale şi culturale pe care le reprezintă.

***

Geoparcul Dinozaurilor Ţara Haţegului cuprinde întreaga Ţară a Haţegului şi are statut de sit UNESCO, parte a Programului Internaţional pentru Geoştiinţe şi Geoparcuri, care reuneşte 147 de teritorii din 41 de ţări incluse în Reţeaua Globală a Geoparcurilor, stabilite în urma unui proces de selecţie şi validare.

Administrarea statutului de Geoparc Internaţional UNESCO este realizată de Universitatea din Bucureşti. Geoparcul este un teritoriu cu valori naturale şi culturale, un program de dezvoltare durabilă, un brand care propune o călătorie în timp, în istoria de 4,6 miliarde de ani a Pământului, o stare de spirit a tuturor celor ce doresc să participe la renaşterea unor comunităţi şi este tărâmul de întâlnire ce îi reuneşte pe toţi cei care se simt ataşaţi de valorile tradiţionale, fie că sunt locuitori reali sau virtuali.

Geoparcul cuprinde elemente de interes geologic deosebit alături de elemente de interes ecologic, arheologic, istoric şi cultural. Dinozaurii descoperiţi în Ţara Haţegului sunt unici în lume, importanţa ştiinţifică şi atractivitatea lor fiind sporită prin descoperirile de cuiburi cu ouă şi pui de dinozauri, ale unor mamifere contemporane dinozaurilor şi a unei reptile zburătoare gigantice (Hatzegopteryx), din grupul pterosaurilor.

Pentru informaţii privind Geoparcul accesaţi: www.hateggeoparc.ro

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.