Pana si un minister care ar trebui sa fie un antemergator al Romaniei spre valorile europeane, cel al Culturii, se dovedeste a fi, din nefericire, unul care ne descalifica prin jocuri ieftine, specifice neo-fanariotismului care ne guverneaza. Cazul -Codex Aureus- este o dovada. Ce-i drept, s-a reusit -suspendarea- incomodului Dan Erceanu din functia de director al Bibliotecii Nationale a Romaniei si terfelirea acestuia prin incatusari si retineri la politie. Insa jocurile papusarilor se intorc, acum, impotriva lor, ca un bumerang. Ambasada Germaniei la Bucuresti demonteaza cu o eleganta ferma si bine argumentata aceste jocuri subculturale, care ar trebui sa se soldeze cu ceva demisii. Sau demiteri. Cel putin a celor de sacrifificiu…
Precizare nemteasca
Ambasada Germaniei in Romania precizeaza, intr-un comunicat remis redactiei noastre, ca pe durata expozitiei de la Lorsch, in 1999, manuscrisul -Codex Aureus- nu a suferit nici un fel de deteriorari, dovada fiind fotografiile Evangheliarului, facute inca din 1993. Ambasada precizeaza ca manuscrisul -Codex Aureus- a fost imprumutat Germaniei in anul 1999, in baza unor contracte care s-au realizat – -cu participarea ministerelor competente in Romania – intre Biblioteca Nationala a Romaniei si Biblioteca din Alba Iulia, pe de o parte, si landul Hessen, pe de alta parte-. Scopul acestui imprumut a fost acela ca pentru prima oara dupa 300 de ani, cele trei parti ale -Codex Aureus-, aflate in locuri diferite (Romania, Vatican si Marea Britanie), sa fie expuse impreuna in Manastirea Lorsch din landul Hessen, Germania.
In comunicat se precizeaza ca, pe intreaga durata a expozitiei, o experta desemnata de Biblioteca Nationala a Romaniei s-a aflat in imediata apropiere a exponatului. -Afirmatia conform careia deteriorarile manuscrisului medieval ar fi aparut in Germania a fost infirmata inca din 1999, de un expert independent-, precizeaza comunicatul.
Documentele Ambasadei Germaniei deranjeaza Ministrerul Culturii
Nemtii explica si modalitatea prin care -Codex Aureus- a ajuns sa fie facsimilat si pus in vanzare pe Internet. Cu autorizatia directorului Bibliotecii din Alba Iulia, inca din 1993 au fost realizate fotografii ale partii din tetraevangheliar existente in Romania. Cu ajutorul acestor fotografii, o editura specializata a reusit in perioada 1998-2000 un facsimil al manuscrisului, baza juridica in acest sens constituind-o o intelegere scrisa. Ambasada germana declara ca partea romana a perceput o taxa, in timp ce proprietarii celorlalte doua parti (Biblioteca Vaticanului si muzeul londonez Victoria&Albert) au acordat in mod gratuit drepturile de publicare. In acelasi comunicat se spune ca -facsimilul nu este o marfa, ci serveste unor obiective in domeniul artelor si al stiintei. Problema unei productii masive nu se pune, din cauza costurilor ridicate-. Biblioteca Nationala a Romaniei urmeaza sa primeasca trei facsimile, acest fapt corespunzand uzantelor internationale. Ambasada germana precizeaza ca detine -documentatia completa privind intelegerile si acordurile in legatura cu imprumutul si facsimilarea -Codex Aureus-. Ministerul Culturii din Romania stie ca poate consulta oricand respectivele documente la sediul ambasadei. Pana in prezent nu a facut uz de acestea-, acuza Ambasada Germaniei.
Balci cultural romanesc
Dupa ce Erceanu fusese -suspendat-, incatusat si retinut de politie, secretarul de stat in Ministerul Culturii Florin Rotaru nu avea nimic de pierdut cand declara, la 17 decembrie, in fata Comisiei de cultura din Camera Deputatilor, ca de fapt partea germana este vinovatul principal in cazul facsimilarii si deteriorarii -Codex Aureus-, si nu fostul director al Bibliotecii Nationale. In privinta celor spuse de ambasada, cum ca partea romana ar fi perceput o taxa pentru facsimilare, Florin Rotaru declara ca nu stie nimic de acest lucru, ministrul culturii din 1999, Ion Caramitru, declarand in plenul Senatului ca nici macar nu exista vreo copie a -Codex Aureus-. In schimb, ministerul detine o copie a contractului dintre Biblioteca Vaticanului si cei ce au facut facsimilarea partii din -Codex- de acolo. -In acest contract sunt prevazute preturi pentru fiecare pagina si fiecare fotografie a <Codexului>-, declara secretarul de stat. MCC a actionat in judecata editura elvetiana care a facut facsimilul, considerand ca nici o persoana in drept nu si-a dat acordul pentru efectuarea de copii ale manuscrisului.