Actorul Gheorghe Dinică a fost diagnosticat ieri dimineață cu septicemie. Drept urmare, în cursul după-amiezii, medicii au decis să îi facă o operație de traheotomie, pentru că se bănuiește că are cancer la gåt.
Traheotomia este o intervenție chirurgicală constånd în practicarea unei deschideri a feței anterioare a traheei cervicale – între al treilea și al patrulea inel cartilaginos – și în amplasarea aici a unei canule pentru a asigura trecerea aerului.
Actorul Gheorghe Dinică suferă de infecție generalizată, iar pronosticul medicilor este rezervat.
„Am constatat că este vorba despre septicemie într-o fază înaintată. (…) Din păcate, nu putem spune multe despre șansele de supraviețuire ale maestrului, dat fiind faptul că răspunde cu dificultate la tratamentul pe care i-l administrăm“, au declarat cadre medicale, sub protecția anonimatului.
Internat joi la secția de terapie intensivă a Spitalului de Urgență Floreasca din Capitală, Gheorghe Dinică a mers la medic pentru o stare „inexplicabilă de oboseală“. „Starea de oboseală este doar una dintre manifestări“, au explicat însă medicii.
Inițial, actorul a fost internat din cauza unei infecții respiratorii, ulterior intervenind complicații, spun sursele citate.
Familia actorului a cerut discreție în privința stării de sănătate a pacientului. Actorul se află pe patul unei rezerve discrete, de la etajul 1 al Spitalului de Urgență Floreasca, la Secția de Terapie Intensivă, unde a fost adus de la Spitalul Elias.
Din echipa de medici care se ocupă de supravegherea lui Gheorghe Dinică face parte, încă de såmbătă, și specialistul în boli infecțioase prof. dr. Adrian Streinu-Cercel, directorul Institutului de Boli Infecțioase „Matei Balș“.
Acesta a întocmit un plan de medicație pentru combaterea infecției generalizate pe care o are Gheorghe Dinică. Directorul Institutului de Boli Infecțioase „Matei Balș“ nu a vrut să facă niciun fel de comentariu pe marginea stării de sănătate a marelui artist.
Septicemia constituie o modalitate evolutivă a infecției generale, caracterizată printr-o evoluție clinică neregulată, imprevizibilă și – de obicei – foarte gravă, cu frisoane, febră neregulată, fenomene nervoase, erupții cutanate și metastaze septice în diferite organe.
Netratată, septicemia evoluează de regulă fatal, nefavorabil, spre moarte, nefiind posibilă obținerea unei imunități specifice.
Gheorghe Dinică, în vårstă de 75 de ani, este unul dintre cei mai mari actori romåni.
În 1961, a absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică București, la clasa profesoarei Dina Cocea, și a jucat în peste 60 de filme. În 2008, a primit titlul de Doctor Honoris Causa oferit de Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică, iar în 1999 a fost distins cu premiul de excelență – UNITER. Din 2002 este societar de onoare al Teatrului Național „I.L.Caragiale“.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane