Home Actualitate Gheorghiță: un infectat cu varianta Delta poate infecta în două luni 390.000...

Gheorghiță: un infectat cu varianta Delta poate infecta în două luni 390.000 de persoane față de 256 în cazul variantei Alfa

DISTRIBUIŢI

Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare, a vorbit marți, 14 septembrie, în cadrul conferinței săptămânale despre stadiul campaniei de imunizare la COVID, despre creșterea îngrijorătoare a numărului de infectări – azi au fost raportate aproape 4.000 de cazuri. Președintele CNCAV a atras din nou atenția că singura modalitate de a ne proteja de o formă gravă a bolii este vaccinarea.

Principalele declarații ale lui Valeriu Gheorghiță:

  • Astăzi, din păcate avem peste 3.900 de cazuri, vorbim de o rată de pozitivare a testelor de circa 8,2%. În perioada următoare creșterea cazurilor se va menține, nu se întrevede o posibilitate de stagnare a creșterii numărului de cazuri.
  • Varianta Delta a devenit dominantă inclusiv în România. Unul din doi români nu are nicio protecție față de această boală, în sensul în care nu au fost vaccinați și nu au istoric de trrecere prin boală.
  • Chiar în marile aglomerări urbane, unde rata de imunizare colectivă este de peste 50%, sunt sute de mii de persoane care nu au niciun fel de protecție.
  • Mesajul rămâne unul foarte clar: respectarea măsurilor de protecție, masca, igiena și vaccinarea.
  • Un număr din ce în ce mai mare de persoane ajung la ATI într-un timp relativ scurt, ceea ce reprezintă un fenomen absolut îngrijorător. Peste 80% la cazurile diagnosticate sunt persoane nevaccinate și peste 92% diun decese sunt la persoane nevaccinate.
  • În spațiul public se transmit mesaje incorecte și inexacte că persoanele vaccinate îmbolnăvesc persoanele nevaccinate și fac infecții asimptomatice care contribuie la răspândirea virusului. Din punct de vedere comportamental, persoanele vaccinate respectă și celelalte măsuri de prevenție, sunt extrem de atente la riscul de infecție. Faptul că vedem peste 80% dintre pacienți nevaccinați se traduce și printr-un comportament la risc, o percepție redusă a riscului de infectare.
  • Tendința este să subevaluăm acest risc de îmbolnăvire. Comparativ cu varianta Alpha, când rata de reproducere a virusului era de circa 2, la varianta Delta, rata bazală de reproducere este de 5 în medie. După opt cicluri repetitive de transmitere de la un caz cu varianta Alpha se ajunge în circa două luni la alte 256 de cazuri noi de boală, spre deosebire de varianta Delta – în același interval de timp, de la un caz pozitiv se poate ajunge la peste 390.000 de persoane infectate.
  • Este un număr de peste 1.500 de ori mai mare de persoane infectate în același interval de timp, pentru că varianta Delta este mult mai contagioasă și într-o populație nevaccinată, unde nu se respectă măsurile de prevenție se răspândește extrem de ușor.
  • Transmiterea variantei Delta este similară cu nivelul ridicat de răspândire al bolilor transmisibile ale copilăriei: pojarul, vărsatul de vânt. În cazul persoanelor care au făcut prima doză cu un anumnit timp de vaccin și care din varii motive au amânat decizia de vaccinare cu a doua doză, este foarte important să completăm schema de vaccinare chiar dacă am depășit intervalul recomandat de timp. Niciodată nu e târziu să facem doza doi.

 

1 COMENTARIU

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.