Cea mai mare pestera cu gheata permanenta din Romania si una dintre putinele din Europa, -Ghetarul Scarisoara-, cu o suprafata de 50.000 metri cubi, a fost iluminata, dupa 40 de ani de intuneric. Meritul apartine Asociatiei Speologice Garda, condusa de medicul Christian Ciubotarescu, un pasionat de speologie. Din pacate, autoritatile locale si judetene din Alba nu au gasit insa resursele financiare pentru a amenaja corespunzator drumul de acces spre pestera si infrastructura acesteia, degradata cu trecerea timpului.
Noua lumina, rece ca gheata
Daca in ceea ce priveste drumul de acces din centrul comunei Garda spre Ghetarul Scarisoara n-au prea avut ce face, deoarece nici nu intra in atributiile lor, cei de la AS -Sfinx- au finalizat, in aceste zile, operatiunea de instalare a cablului de curent electric si a unui corp de iluminat in Ghetarul Scarisoara. Consiliul Local al comunei Garda a alocat in acest sens 16 milioane de lei pentru achizitionarea materialelor necesare, iar manopera, respectiv executia lucrarii, a fost efectuata benevol de speologi. Dr. Christian Ciubotarescu a precizat ca investitia s-a ridicat la circa 35 milioane de lei, insa el si-a exprimat speranta ca Directia Silvica Alba va sustine o parte din costuri. Lucrarile s-au intins pe durata a doua saptamani, executia fiind insa deosebit de dificila, cablul electric fiind instalat de speologi prin rapel pe coarda de alpinism! Presedintele AS -Sfinx- a mai subliniat ca firul electric a fost instalat pana in putul al doilea al pesterii, actualmente Sala Mare a Ghetarului, cu monumentul din gheata in forma de biserica – unic in Europa -, fiind iluminata feeric. Noua lumina din Pestera Ghetar Scarisoara este una rece, pentru a nu fi afectata imensa cantitate de gheata din interior.
Vizitare cu… lumanare
-Investitia s-a realizat in asa fel, incat, dupa ce vom obtine alte fonduri, sa fie instalate si alte corpuri de iluminat si in urmatoarele incaperi ale pesterii. Iluminarea s-a realizat cu avizul de specialitate al Institutului de Speologie Cluj-Napoca, dupa un proiect realizat de speologul-electrician Dorin Chis, sef de lucrari fiind un alt speolog de-al nostru, Marcel Barta-, a declarat dr. Christian Ciubotarescu. De remarcat faptul ca noua iluminare a Ghetarului Scarisoara s-a realizat dupa zeci de ani in care monumentul naturii s-a aflat in bezna. Pestera a fost iluminata ultima oara in anii *60, cu un generator electric, insa corpurile de iluminat au fost fixate direct pe gheata, fapt ce a grabit deteriorarea lor. Astfel, numerosii turisti au fost obligati sa viziteze opera naturii cu ajutorul unor -lumini- artificiale, date de lampi cu gaz, brichete, lanterne sau chiar… lumanari!
Turistii renunta din cauza drumului
Din pacate insa, cu toate ultimele amenajari si modernizari, Ghetarul este departe de a fi un obiectiv turistic vizitat la inaltimea unicitatii sale. Intre centrul comunei Garda de Sus si pestera exista un drum in lungime de 18 kilometri. Culmea este ca artera respectiva este inscrisa oficial sub denumirea de Drum Judetean, DJ 750. Primarul comunei Garda, Marin Varciu, recunoaste ca drumul este impracticabil, singurii care se pot aventura fiind detinatorii unor autoturisme de teren cu tractiune integrala. -Si in aceasta vara au fost foarte multi turisti in Apuseni. Multi dintre ei au vrut sa viziteze Ghetarul, dar au renuntat din cauza drumului. Cativa au lasat masinile si s-au deplasat pe jos, cateva ore bune. Drumul e dezastru, e spalat de ape, nu se poate circula-, adauga primarul Varciu. El a subliniat ca Primaria Garda a demarat anul trecut constructia unui nou drum spre Ghetar, care scurteaza actuala distanta cu noua kilometri, adica jumatate din traseu. Pana acum, patru kilometri sunt asfaltati, alti doi sunt pietruiti, insa pentru ceilalti trei kilometri nu mai exista finantare. -Speram sa terminam proiectul in aceasta toamna, iar in primavara sa incepem lucrarile, care vor fi executate din fonduri FRDS-, a conchis primarul Marin Varciu.