Home Actualitate Ghidul jafului romano-ucrainean, marca ARCOM S.A.

Ghidul jafului romano-ucrainean, marca ARCOM S.A.

DISTRIBUIŢI

– Parteneriatul romano-ucrainean funcţionează foarte bine atunci cand este vorba de jaf

– Ziarul -Curentul- a intrat în posesia unui adevărat ghid al hoţiei şi destrăbălării la adresa banului public

– Conducerea filialei ARCOM S.A. Krivoi Rog, în frunte cu directorul Nicolae Ghirţoi, jefuieşte fără încetare investiţia romanească de 2 miliarde de dolari CIM Krivoi Rog

– Afaceriştii, poliţiştii, procurorii şi chiar şeful securităţii ucrainene profită de -borcanul de miere- gestionat de Ghirţoi

– Beţii crunte, pontaje false, lucrări la casele amantelor, deplasări în scopuri personale, casări fictive şi furturi din patrimoniul combinatului sunt decontate de ARCOM S.A. la Ministerul Finanţelor şi Economiei

– Materiale scumpe de milioane de euro, scutite de taxe vamale şi TVA, sunt -casate- şi vandute ilegal firmelor de casă ucrainene Cergun, Mikrolenko sau DIOS

– În ciuda sesizărilor, ARCOM Bucureşti şi MEF nu au luat nicio măsură – Este necesară o anchetă parlamentară

Redacţia noastră a intrat în posesia unui document care poate fi considerat îndreptarul hoţiei şi destrăbălării la adresa banului public. Conducerea filialei ARCOM S.A. Krivoi Rog, în frunte cu directorul Nicolae Ghirţoi, face obiectul unei ample analize. Orgii bahice, pontaje false, case pentru amante, deplasări în scopuri personale, casări fictive şi furturi din patrimoniul firmei, toate decontate de Ministerul Finanţelor şi Economiei. Una peste alta, ni se prezintă o parte din -gruparea de crimă organizată- care a devalizat investiţia de 2 miliarde de dolari de la Krivoi Rog. Documente, fotografii, nume, fapte prezintă negru pe alb sau color, parteneriatul dintre români, mafia şi chiar… securitatea ucraineană. Presa nu a reuşit să scoată din amorţeală ARCOM S.A. şi MEF. Este necesară o anchetă parlamentară.

De aproximativ 10 ani, la combinatul CIM Krivoi Rog din Ucraina nu se mai construieşte nimic. Totuşi, prin bunăvoinţa Ministerului Economiei şi Finanţelor, circa 100 de români toacă de la buget peste 1 milion de dolari pe an. Ce produc aceşti oameni? Lucrări cu materiale furate din şantier pentru persoane particulare, amante, neveste, miliţie, procuratură şi mafioţi locali.

Referatul cu nr. 4070/10.05.2007, care sesizează abateri grave ale conducerii filialei ARCOM Krivoi Rog, este un adevărat ghid al furtului şi destrăbălării. Teoretic, directorul Nicolae Ghirţoi păzeşte investiţia romanească de 2 miliarde de dolari. Practic, conform sesizării, din cauza -viciului beţiei-, Ghirţoi este inexistent la locul de muncă sau pleacă la Ialta cu amanta şi cu Nissan-ul firmei. Mai multe abateri sunt puse şi în seama contabilului-şef Roman Vasile, care ar folosi maşinile filialei pentru deplasări în scopuri personale la Bucureşti, Kiev şi Ialta. Şoferii -demnitarilor-, Văduva Costel şi Orzoi Fănică, ştiu cum figurează aceştia în pontaje, pe foile de parcurs, dar mai ales cine a plătit costul motorinei, reviziile şi reparaţiile maşinilor – Ministerul Economiei şi Finanţelor, din bani publici.

Lucrări la casele amantelor ucrainene

După cum reiese din sesizare, amanta directorului Ghirţoi locuieşte în oraşul Dolinska, pe strada Voicova 152. La casa ei, au lucrat timp de o lună 8-10 angajaţi ai filialei ARCOM Krivoi Rog: Budeanu Ion, Brici Gheorghe, Bojog Mihai, Enache Marian, Albu Ilie, Curcan Marian şi lista poate continua. Gardul albastru al casei a fost realizat din tablă-confecţii metalice TIAB, din depozitul filialei ARCOM Krivoi Rog.

Fiindcă se plictiseau de moarte, subordonaţii lui Ghirţoi au executat (cu materialele filialei – BCA, ciment, var, metal) un garaj de toată frumuseţea pentru fostul şef al punctului vamal Poltaev V.

S-au executat igienizări, zugrăveli la vile, case sau apartamente, pentru angajaţii vămii, procurorii, miliţienii şi chiar la Procuratura oraşului Dolinska. Cine a plătit lucrările şi unde sunt banii nu se ştie.

Ghirţoi a dovedit o deosebită grijă faţă de angajaţii ARCOM căsătoriţi cu localnice. S-au făcut lucrări gratuite, cu mijloacele filialei, şi au fost folosiţi muncitorii ARCOM, în timpul programului, pentru ridicarea caselor lui Enache Marian din strada Kalinina nr 73 Dolinska şi a gestionarului Prisăcaru Constantin din satul Bolşevic. Enache a primit cadou de casă nouă, din depozitele filialei, 15-20 metri cubi de BCA.

-Parteneriat- cu mafioţi, miliţie şi securitatea ucrainene

Cel mai bun exemplu de afacerist cu materiale furate din combinat este Cergun N. Ivanovici, care deţine un siloz la ieşirea din oraşul Dolinska. Angajaţii care au lucrat la vila afaceristului, de lângă Atelierul Şcoală, au fost cazaţi gratis în blocul filialei ARCOM Krivoi Rog.

Nicolae Ghirţoi s-a pus bine şi cu responsabilul local SBU (SRI-ul ucrainean), Gheroşenko Serghei Nikolaevici. Acesta şi-a alimentat gratis autoturismul înmatriculat I 4596 KD, din depozitul filialei.

Sute de kilometri de cabluri electrice din cupru şi aluminium au fost date firmelor Cergun şi DIOS din Krivoi Rog. Nu se ştie cat şi unde sunt banii încasaţi. Firma Cergun a mai primit: 17 colete din macaraua American Hoist (marcaj KR 1263), deşi aceasta nu fusese lichidată integral în vama ucraineană prin reexport, strungul SN 720 x 350, serpentine, cofrage din lemn şi tego, 20 tone de tablă de diferite lungimi şi grosimi, tone de bolţuri, agrafe şi grinzi din oţel special (Si, Ni, Cr), materiale extrem de scumpe.

Mii de dale din beton DP1, dimensiunea 3m x 2m x 0,2m, au fost prăduite prin decopertarea platformelor din Bază-Maiak, Depozit 3.3 şi Depozit ARCIF. Dalele au ajuns la firmele Mikrolenko şi Cergun. Pentru încărcarea lor, s-a folosit macaraua HT 250. -Manăriile- nu se fac fără acordul directorului ucrainean Leonid Abramovici. Pe banii cui?

Casări fictive, evaziune fiscală şi contrabandă

Conform art. 53 din mai 1994, Protocolul încheiat între Romania şi Ucraina prevede că materialele destinate construcţiei combinatului de la Dolinska sunt scutite de TVA şi taxe vamale. Sesizarea către ARCOM Bucureşti descrie în amănunt vanzările ilegale de utilaje şi materiale. Evaziune fiscală şi contrabandă cu sute de tone de metal (profile şi construcţii metalice, cornier, tablă, fier vechi provenit din casări, ţeavă de la reţelele termice, instalaţii, curbe, rame noi din fontă etc). Nu se ştie unde este contravaloarea macaralelor Portal şi MTI, rezervoarelor de combustibil şi a căilor de rulare. Prin casarea lor s-au obţinut 158 tone de fier vechi.

Documentul face vorbire despre contracte de vanzare de fier vechi întocmite de Ghirţoi şi Roman la preţuri derizorii, 20-30 $/tonă. Ziarele locale sunt pline de cereri de fier vechi la preţul de 160$/tonă. În loc să stingă datoria de 300 de mii de grivne către KGOKOR (partenerul ucrainean) prin furnizare de metal, filiala ARCOM din Dolinska preferă să vandă unor terţi. Unde-s banii?

Schelele autoridicătoare PIAT au fost declarate fals în documentele de reexport către Romania. S-au întocmit specificaţii false şi în CMR nr. 016 din 15.07.2003, pentru că, în realitate, s-au încărcat în tiruri (B 51 ARC/B51 WZW) schele obişnuite S 200. Autoridicătoarele cu două motoare au rămas în bază, de unde ar fi fost vandute unor oameni de afaceri ucraineni. În sesizare sunt descrise modalităţile prin care sunt falsificate avizele de expediţie, declarandu-se greutăţi mai mici decat cele reale. Şefului pazei, Ivancu Mihai, impune paznicilor să nu mai înscrie în registre numărul de circulaţie al maşinilor care ies pline din combinat. Nu se ştie în buzunarele cui au intrat banii rezultaţi din aceste afaceri, cine a plătit taxele vamale şi TVA-ul.

Directorul Ghirţoi, ţap ispăşitor?

Materialele jefuite apar în gestiunea firmei ARCOM S.A. An de an, dispar din balanţe, ca prin farmec, tot mai multe poziţii. Nimeni nu întreabă unde sunt banii obţinuţi din vanzarea fierului vechi. În urma sesizărilor, o comisie ARCOM s-a deplasat luna trecută la combinatul din Dolinska. Surse din interiorul ARCOM S.A. spun că vor fi trimişi acasă 10 muncitori din combinat. Nicolae Ghirţoi a fost chemat în ţară pentru -discuţii-, dar nu va fi schimbat. Directorul general ARCOM S.A., Toader Antohi, nu a putut fi contactat pană la închiderea ediţiei. Unul dintre directorii executivi, Nicolae Găbreanu, ne-a declarat telefonic: -În schema de posturi, în dreptul meu este trecut Krivoi Rog-ul, dar deciziile nu le iau eu-.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.