Miliardarul roman Iosif Constantin Dragan finanteaza executia unui monument urias, dupa modelul celui de la Rushmore, SUA, care ii reprezinta pe patru dintre cei mai populari presedinti americani. Pe malul Dunarii, in apropiere de Orsova, este sculptat intr-o stanca uriasa chipul lui Decebal.
Statuia regelui dac va fi cea mai mare din Europa: are cu doar sase metri mai putin decat Statuia Libertatii, cu opt mai mult decat monumentul lui Christos din Rio si 10 peste inaltimea legendarului Colos din Rhodos. La imensa lucrare trudesc, de opt ani, doua echipe de cate sase sculptori-alpinisti. Pana acum s-a folosit o tona de dinamita pentru modelarea stancii, iar finantatorul a scos din buzunar mai bine de un milion de dolari pentru aceasta lucrare, preconizata sa se finalizeze in doi ani.
Stanca din golf
Aflat pe raza comunei Dubova, langa Orsova, judetul Mehedinti, golful Mraconia pare un colt rupt de lume. Pe pontonul din golful unde se ridica cea mai mare sculptura din Europa se poate ajunge doar cu barca. Acolo, o mana de oameni se incapataneaza sa duca la bun sfarsit o lupta nevazuta cu timpul, cu piatra, cu viperele, cu natura ostila. Rudolf Cocic, 44 de ani, e acolo de la inceputul lucrarilor. -Am pornit aventura prin vara anului 1994. S-a inceput cu defrisarea pomilor care impadureau stanca. A urmat apoi curatarea rocilor, a stancilor masive care puneau in pericol viata oamenilor-, isi aminteste Rudi, barbatul care si-a petrecut ultimii opt ani cand pe ponton, cand pe stanca. -Accesul e foarte dificil pana la stanca, din cauza apei din golf. Nu ne-am putut sluji de nici un fel de utilaje. Totul s-a carat cu barca si cu spinarea. E greu de ajuns sus, pe stanca, si cu mainile libere. Daramite cu un sac de 40-50 de kile in spinare!-, spune Rudi.
12 mesteri mari
De la baza stancii pana la schela, alpinistii-sculptori trebuie sa se catere vreme de o jumatate de ora. Se lucreaza in doua ture, de la 7.30 la 13.30 si de la 13..30 pana seara, la 19.30. Cu totii sunt 12 persoane. Din luna martie pana in luna octombrie se lucreaza intr-un ritm draconic. -E foarte periculos. Fiecare isi are traseul propriu, de ani de zile. Calca pe aceeasi piatra, in acelasi loc. De aproape, se vede cum stanca este parca slefuita in locul unde, de cativa ani, ne cataram-, spune Rudi.
O operatiune la fel de grea si riscanta este cea de manevrare a schelelor. O data ajunsi sus, sculptorii manuiesc, cu o dexteritate de invidiat, ciocanele pneumatice. In epoca marilor descoperiri tehnice, chipul lui Decebal este incrustat in stanca prin metoda clasica: ciocan, spit si baros.
Legatura cu pontonul este asigurata prin doua statii de emisie-receptie, insa acest lucru nu le este de prea mare ajutor. Sus, fiecare trebuie sa se descurce pe cont propriu.
Operatie estetica la nas
Incet, incet, chipul lui Decebal a inceput sa se contureze. S-au delimitat caciula si barba, trecandu-se mai apoi la ochi si gura. Problemele cele mai mari le-a ridicat in schimb nasul, care avea o inaltime de sapte metri. O placa masiva, de opt tone, s-a fisurat. Pentru ca avea pamant sub ea, era in mare pericol sa se desprinda si sa cada. S-ar fi putut oricand produce accidente grave. Acesta a fost motivul pentru care sculptorul Florin Cotarcea, coordonatorul lucrarii, a preferat sa renunte la acel bloc imens de piatra. O buna parte din nasul lui Decebal a fost dinamitat, pentru mai multa siguranta. Portretul nu a avut insa de suferit, caci Decebal a fost supus unei operatii estetice: nasul a fost remodelat si intarit cu armatura de fier si ciment.
-Vara, cand se incinge stanca de la soare, se pot fierbe oua acolo sus, pe crestetul lui Decebal!-, descrie sculptorul Rudolf Cocic atmosfera din inaltimi. In urma cu cativa ani, doua pitoane de sustinere s-au smuls de pe cablul de sustinere montat de jur-imprejurul stancii. Echipa de cinci persoane care lucra atunci pe schela a cazut in gol cativa metri. Oamenii nu s-au ales cu rani grave. Recent, unul dintre alpinisti a fost muscat de o vipera ascunsa intr-un punct de sustinere. Colegii i-au injectat imediat serul antiviperin si omul a scapat teafar.
Sfinxul din vecini si Tabula Traiana
In apropierea stancii pe care acum se sculpteaza chipul regelui Decebal a fost odinioara o manastire de calugari. Cu timpul, Dunarea a inundat locul, iar acum lacasul se afla la sase metri sub apa. Unul dintre calugari nu a vrut cu nici un chip sa paraseasca locul sfant si a trait ca un pustnic intr-o grota situata chiar in stanca in care se sculpteaza acum chipul regelui Decebal.
Vizavi de statuia lui Decebal, pe malul sarbesc al Dunarii, troneaza de doua mii de ani vestita Tabula Traiana, monument ce marcheaza marsul trupelor imperiale romane spre Dacia. Aici, in apropierea Cazanelor Mici, este locul unde adancimea Dunarii este cea mai mare: 120 de metri.
La 40 de kilometri departare de statuia infatisandu-l pe Decebal, in apropiere de Baile Herculane, a fost descoperita o stanca al carei profil aduce cu unul uman. E cunoscuta sub denumirea de -Sfinxul banatean-. -Cu ani in urma se putea vedea si pieptul Sfinxului, dar acum au crescut pomii si parte din stanca s-a surpat. Pe vremea guvernarii trecute, ministrul Ion Caramitru a dat ordin sa se taie toti plopii, ca Sfinxul sa poata fi vazut si de la soseaua nationala. Acum au crescut la loc. Pacat…-, spune Nicolae Megheres, de 54 de ani, localnic din Baile Herculane.
Extravaganta sau capodopera?
Ceea ce fac sculptorii-alpinisti reprezinta o munca de pionierat in Romania. Cele doua echipe s-au zbatut sa reduca durata de realizare a lucrarii. -Americanii au lucrat la proiectul Rushmore 30 de ani. Opera a fost dusa la bun sfarsit cu peste 300 de sculptori- alpinisti, fara a mai pune la socoteala personalul auxiliar. Noi, in opt ani de zile, cu 12 oameni, suntem aproape de final. Cu toate acestea, nu putem estima cand vom duce totul la bun sfarsit, pentru ca mereu apar lucruri neprevazute: fisuri in stanci, lucruri care trebuie rezolvate. In mare insa, cam in doi ani de zile, lucrarea ar trebui finalizata-, spune Rudolf Cocic.
Toti spera sa termine cat mai repede si cat mai bine ampla lucrare. Daca va fi considerata o extravaganta, o megalomanie sau o importanta opera de arta… va decide istoria.