Home Actualitate Ginerele lui Niculae Cerveni, chemat, din nou, la bara

Ginerele lui Niculae Cerveni, chemat, din nou, la bara

DISTRIBUIŢI

Curtea Constitutionala a stabilit ca inregistrarile audio ce au condus la arestarea pentru trafic de influenta a ginerelui lui Cerveni, avocatul Nicolae Calinescu, si a colegului sau Cosmin Pavel sunt legale. In aceste conditii, dupa sase luni de suspendare, procesul va fi reluat.

Calinescu si Pavel sunt acuzati ca ar fi cerut si primit 8.000 de marci germane de la galateanul Zamfir Pieptanaru, promitandu-i in schimb ca vor influenta completul de judecata, astfel incat acesta sa castige procesul pe care il avea cu asociata sa, Maria Zigmund, la Curtea de Apel Brasov. In 1999, Pieptanaru – dupa ce a pierdut procesul si cand a vazut ca cei doi avocati nu-i restituie suma – i-a inregistrat pe casete audio si apoi i-a reclamat la Parchet.

Nicolae Calinescu a contestat modul si legalitatea in care au fost realizate interceptarile audio. El a sustinut ca -a fost incalcat flagrant principiul inviolabilitatii vietii intime, familiale si private prevazut de articolul 26 din Constitutie-, prin articolul 91 indice 5 alineatul 2 din Codul de Procedura Penala (in baza caruia au fost acceptate ca proba casetele audio – n.r.), care -permite autoritatilor publice imixtiunea in viata personala a individului-. Acelasi articol ar incalca si secretul corespondentei, prevazut de articolul 28 din Constitutie, intrucat permite oricarei persoane sa inregistreze convorbiri telefonice sau de alta natura, acestea putand servi ulterior ca mijloace de proba, a sustinut Calinecu.

Curtea Constitutionala a respins sustinerile avocatului Calinescu, motivand, printre altele, ca -unul dintre principiile fundamentale ale dreptului procesual penal este principiul aflarii adevarului, statuat de articolul 3 din CPP, care arata ca in desfasurarea procesului penal trebuie sa se asigure aflarea adevarului cu privire la faptele si imprejurarile cauzei, precum si cu privire la persoana faptuitorului-. Totodata, Curtea spune ca articolul 91 indice 5 alineatul 2 CPP prevede ca -inregistrarile prezentate de parti pot servi ca mijloace de proba daca nu sunt interzise de lege-.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.