Circa 7.000 mc de apa, acumulata intr-o galerie obturata, risca sa se deverseze in lacul Bradisor, inundatiile provocate punand in pericol casele si vietile celor 150.000 de oameni din zona. In satul Pietreni, mai sunt 70 de metri pana cand cele 13 case si scoala din localitate se vor prabusi in hau.
Nici la Zatreni si Perisani situatia nu este mai buna. In ambele localitati exista zone de risc. La Perisani mai sunt 100 de metri pana cand biserica, Primaria si scoala se vor prabusi, din cauza alunecarilor de teren din zona. La Zatreni, de trei ani de cand alunecarile de teren au devenit un iminent pericol pentru locuitorii comunei, abia s-a ajuns la stadiul -hartoagelor-, cum bine spunea primarul Constantin Litoiu.
Pericolul este cu atat mai mare, cu cat, nici pana la ora actuala, firma Geopec, cea care desfasoara lucrari in respectiva zona, nu a luat nici o masura pentru evitarea iminentelor calamitati. Pentru ca nu a primit din partea Ministerului Industriilor cele 700 milioane de lei, pentru a-si plati salariatii, firma a sistat toate lucrarile de reabilitare si consolidare a zonei care se afla in pericol.
Presedintele Consiliului Judetean Valcea, Iulian Comanescu, banuieste firma Geopec de santaj sentimental, dar admite totusi ca -trebuie luate imediat masuri pentru evitarea unei catastrofe-.
Un caz asemanator tragediei de la Ocnele Mari s-ar mai putea intampla si in alte locuri din judetul Valcea. In orice moment, 150.000 de oameni, ale caror case sunt amplasate pe malul Lotrului, pot fi evacuati din propriile gospodarii. Din cauza ploilor abundente si a zapezilor, in zona -Cataractele Lotrului-, o avalansa a obturat, anul trecut, o galerie. Circa 7.000 mc de apa, stransa acolo, risca sa se deverseze in lacul Bradisor. Din aceasta cauza s-ar putea sista furnizarea apei reci in Ramnicul Valcea, iar urmarile ar fi incalculabile. Zonele limitrofe ar putea fi inundate, punandu-se in pericol casele si vietile locuitorilor din zona.
Santaj?
Pana la ora actuala, firma Geopec, cea care desfasoara lucrari in respectiva zona, nu a luat nici o masura pentru evitarea eventualei calamitati. Pentru ca nu a primit din partea Ministerului Industriilor 700 milioane de lei, pentru a-si plati salariatii, firma a sistat toate lucrarile de reabilitare si consolidare a zonei care se afla in pericol. -Vom demara o ancheta pentru a vedea ce se intampla de fapt acolo. S-ar putea sa fie vorba chiar si de un santaj. Nu este posibil ca, timp de un an, stiind pericolul care exista, sa nu se ia nici o masura. In cazul in care se va repeta tragedia de la Ocnele Mari, Guvernul nu va mai prezenta atata ingaduinta ca pana acum, iar masurile vor fi radicale. Nu va dati seama ca se pune in pericol alimentarea cu apa a Ramnicului? Trebuie luate imediat masuri pentru evitarea unei catastrofe-, a declarat presedintele Consiliului Judetean, Iulian Comanescu.
70 de metri pana cand scoala din Costesti va ajunge in hau
Locuitorii din satul Pietreni, comuna Costesti, traiesc cu frica-n san, constienti fiind de pericolul care-i paste. In joc se afla viata si gospodariile a 13 familii, plus sediul scolii generale. In fiecare an, din cauza exploatarii si depozitarii sterilului, in zona se produc alunecari de teren, astfel incat, la ora actuala, mai sunt 70 de metri pana cand cele 13 case si scoala din localitate se vor prabusi in hau. Exploatarea Miniera Rm. Valcea a promis ca, in cel mai scurt timp, va rezolva situatia, prin schimbarea amplasamentului de haldare.
Biserica, Primaria si scoala din Perisani, gata sa se prabuseasca
Nici la Zatreni si Perisani, situatia nu este mai buna. In ambele localitati exista zone de risc. Astfel, la Perisani mai sant 100 de metri pana cand biserica, Primaria si scoala se vor prabusi, din cauza alunecarilor de teren din zona. La Zatreni, de trei ani de cand alunecarile de teren au devenit un iminent pericol pentru locuitorii comunei, abia s-a ajuns la stadiul -hartoagelor-, cum bine spunea primarul Constantin Litoiu.
-Din cauza unei sonde gresit amplasate, cinci case sunt la un pas de alunecare, la ora actuala, in zona existand o groapa de sapte metri adancime. Nimeni nu a luat nici o masura, cei de la Distrigaz aruncand pisica in gradina noastra, a Primariei, motivand faptul ca zona a fost candva impadurita. Am 40 de ani, dar, de cand ma stiu, acolo nu a existat nici macar un arbore, dar o padure?-, a declarat primarul Litoiu. In ambele cazuri, autoritatile judetene au decis demararea unor anchete, depistarea vinovatilor si luarea de masuri urgente pentru evitarea dezastrelor.
Iarna grea pentru sinistratii de la Ocne
O parte dintre sinistratii de la Ocne se afla in pericol de a petrece iarna in conditii incredibile. Pentru cele 28 de persoane care locuiesc in Tabara de Copii de la Ocnita, situatia este critica. Fara curent electric, fara caldura, cu copii care invata la lumanare, acestia nu mai au nici o speranta. Dar ei nu sunt singurii din Ocne care se afla in aceasta situatie. Mai exista doua familii cazate intr-un centru comercial care a apartinut pe vremuri Cooperativei -Progresul-. -Suntem sapte persoane in familie, dintre care trei copii si doi batrani. Locuim intr-un fost magazin, in conditii mizere. Am trei fete: una este la facultate si alta la liceu, la Valcea, amandoua fac naveta, iar cealalta este in clasa a opta. De cand a venit frigul, toate sunt racite. Nu avem caldura, nu avem bucatarie, abia ma descurc cu un resou sa fac mancare si sa incalzesc apa ca sa spal rufe si sa ne facem baie. Am crescut animale, am cultivat de toate… Acum nu mai avem nimic, doar ce este pe noi si ce am apucat sa strangem de prin casa-, spune Maria Dorr.
Intrebat despre aceasta problema, primarul Gheorghe Radu declara ca este posibila depasirea acestei situatii: -Speram sa ni se dea cat mai repede blocul acela cu 16 garsoniere care a apartinut IAS-ului, ca sa-i putem muta pe oameni acolo. Ne vom stradui sa nu-i prinda iarna la tabara sau in camping-.