Home Actualitate Gradina Botanica a fost inchisa din cauza unei haite agresive de caini

Gradina Botanica a fost inchisa din cauza unei haite agresive de caini

DISTRIBUIŢI

Toata lumea cunoaste Gradina Botanica din Bucuresti: o oaza de verdeata si de aer curat, intinsa pe o suprafata de 17.000 ha., din care 5.000 ha. de sere. Pentru bucuresteni si nu numai, rezervatia de plante rare este un loc de recreere, de petrecere a timpului liber fara a fi nevoie sa pleci prea departe de casa. Aici vin indragostitii sa se plimbe de mana pe alei, bunicii cu nepoteii sau doar oameni obositi in cautarea unui loc linistit. Dar iata ca, de la inceputul acestei saptamani, Gradina Botanica a fost inchisa accesului publicului. Facem aceasta specificatie, deoarece in incinta mai intra doar personalul de serviciu si studentii de la sectia de Botanica a Facultatii de Biologie. Motivul? O haita de caini vagabonzi terorizeaza vizitatorii, iar conducerea Gradinii nu-si poate asuma raspunderea primirii publicului, atat timp cat exista pericolul ca oamenii sa fie muscati.

Cine poate ajuta Gradina Botanica?

Ca statut, institutia se afla sub obladuirea Universitatii Bucuresti si a Ministerului Educatiei si Cercetarii. Asta insemna bani pentru salariile celor 78 de angajati si pentru plata intretinerii cladirilor. Toate celelalte, cum ar fi curatenirea parcului, inlocuirea bancilor, a gardurilor, se fac din fonduri proprii si atunci este de inteles ca interzicerea accesului publicului, platitor de bilete de intrare, aduce pagube financiare institutiei, ca sa nu mai vorbim de prejudicirea imaginii, atunci cand vizitatorii sunt muscati de cainii vagabonzi.

Din spusele directoarei Gradinii, Anca Sarbu, am aflat ca fondurile sunt insuficiente si doar prin activitati din sfera serviciilor se mai pot incropi ceva bani pentru intretinerea plantelor, plantarea altora noi sau repararea serelor. Aceste servicii constau in ingrijirea -spatiilor verzi- din interiorul diverselor institutii, vanzarea de flori, butasi sau seminte, precum si amenajarea spatiului interior. In schimb, doar foarte putine firme sau institutii acorda un ajutor dezinteresat Gradinii Botanice, printre care jandarmeria, care asigura cosirea ierbii. Primaria Capitalei s-a laudat, in repetate randuri cu bancile pe care le-a montat in diverse zone ale orasului, dar pentru Gradina s-a apelat la ajutorul unei firme particulare.

In aceste conditii, nu este de mirare ca -oaza de verdeata- de langa Cotroceni a devenit un loc de adapost pentru cainii de pripas. Fenomenul a inceput cu aproximativ un an in urma, dar, dupa cum afirma angajatii, -a fost tinut sub control-. Abia la inceputul primaverii, el a devenit ingrijorator. Cauza este lipsa gardului din partea care se invecineaza cu CET-Grozavesti. -In urma cu cinci-sase ani – declara directoarea -, centrala a facut niste reparatii la conductele termice suspendate, aflate chiar langa gardul Gradinii, si acesta a fost daramat. Stiu ca, pe vremea aia, s-au facut niste adrese catre CET, dar sefii acesteia au refuzat sa repare gardul, astfel incat, in acest moment, perimetrul dintre centrala si statuia <Leu> nu este imprejmuit, iar cainii pot intra in voie-.

Este ciudata apatia primariei de sector, care nici macar nu a incercat sa gaseasca un sponsor care sa ofere fonduri pentru repararea sistemului de iluminare de pe alei, defect de 15 ani…

-Iubiti si cainii vagabonzi…-

-Poate ca nu s-ar fi ajuns la situatia asta – afirma Anca Sarbu – daca, de vreo doua saptamani, nu ar fi aparut trei-patru caini deosebit de agresivi, cu un comportament ciudat. Pandeau vizitatorii si, in momentele de neatentie, ii muscau fara motiv. O doamna care locuieste langa Gradina si trece spre serviciu pe aici, a fost muscata de picior. Bineinteles ca a venit la mine sa reclame, dar am convins-o sa renunte-. De atunci, fenomenul s-a repetat de mai multe ori. Numai in week-end-ul trecut, trei persoane au fost muscate de haita agresiva si au ajuns la spital pentru vaccinul antirabic.

Anuntul inchiderii Gradinii Botanice si, implicit, problema cainilor, au alertat organizatiile chinologice. In incinta parcului, am intalnit-o pe Elena Mateescu, din cadrul asociatiei -Animaux sans frontieres-, care incerca sa ademeneasca o catea deosebit de agresiva. -I-am dat cateva pastile tranchizante, dar, deocamdata, par sa nu-si faca efectul, spune ea. Este normal sa fie asa, pentru ca are pui si a incearcat sa-i apere de cei care voiau sa-i mangaie. Duminica, am capturat si evacuat 13 caini, sapte adulti si sase pui, iar acum incercam sa-i luam si pe cei care au mai ramas si sa-i ducem la adapostul din Dragomiresti, al fundatiei Arca lui Noe. Primaria nu ne-a oferit nici un fel de asistenta-.

O alta societate interesata de soarta cainilor fara stapan este -Brigitte Bardot-, care a venit cu ideea, contestata vehement de conducerea Gradinii Botanice, de a amenaja, in incinta, un tarc pentru aceste animale.

Directoarea Ana Sarbu crede ca parcul acesta atat de deosebit va fi din nou accesibil abia la inceputul sa saptamanii viitoare.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.