Home Actualitate -Gratie DGV, contrabanda si evaziunea au devenit legale-

-Gratie DGV, contrabanda si evaziunea au devenit legale-

DISTRIBUIŢI

Dorinta unor institutii de a se alinia cat mai repede si oricum la standardele internationale, in special la cele din UE, a dat nastere unor situatii de-a dreptul paguboase. Un exemplu in acest sens este decizia DGV de a renunta la plafonul minim privind valoarea bunurilor introduse in tara de persoanele juridice, vamuirea facandu-se practic la valoarea inscrisa in facturi.

Comandantul Politiei de Frontiera Giurgiu spune ca, prin eliminarea acestui plafon minim, DGV a legalizat contrabanda si evaziunea. S-a ajuns in situatia in care o pereche de blugi turcesti, spre exemplu, sa fie evaluata la incredibila suma de 7.000 de lei. Probabil ca ati ghicit, prin subevaluarea bunurilor in facturile de import, -oameni de afaceri- ajung sa plateasca taxe vamale ridicole, statul roman fiind prejudiciat zilnic cu sute de miliarde de lei.

Acelasi comandant al Politiei de Frontiera Giurgiu spune ca a sesizat acest aspect Ministerului Finantelor inca de acum trei luni, dar ca pana acum nu s-a luat nici o masura, desi statul continua sa fie fentat.

In DGV, unii nu stiu despre ce este vorba, iar cei care stiu asteapta hartii oficiale pentru a raspunde la intrebari.

Comandantul Politiei de Frontiera Giurgiu, colonelul Udriste, spune ca, de ceva vreme, contrabanda si evaziunea au devenit legale. La prima vedere, declaratia colonelului Udriste pare de-a dreptul socanta, insa, analizand lucrurile, inclinam sa-i dam dreptate. Directia Generala a Vamilor a renuntat, recent, la plafonul minim privind valoarea bunurilor aduse in tara de persoanele juridice, vamuirea facandu-se practic la valoarea inscrisa in facturi. Pana aici, nimic neobisnuit. Romania nu este singura tara din Europa care practica acest sistem de vamuire. -Importatorii- au gasit insa, destul de repede, o cale de a se sustrage taxelor vamale.

Blugi cu 7.000 de lei

Prin intelegere cu vanzatorii straini, cumparatorii romani sau de alte nationalitati, care au firme in tara noastra, inscriu in facturi preturi de-a dreptul ridicole. Asa se face ca in vamile romanesti, blugii turcesti, spre exemplu, ajung sa coste numai 7.000 de lei perechea, hainele de piele, numai 2,8 marci germane bucata, tricourile, doar 0,08 marci germane, covoarele persane, doar 3.000 de lei metrul patrat, iar o plita electrica, incredibila suma de 6.000 de lei. Probabil ca ati ghicit, prin subevaluarea bunurilor in facturile de import, -oameni de afaceri- ajung sa plateasca taxe vamale ridicole, statul roman fiind prejudiciat zilnic cu sute de miliarde de lei. De ce? Pentru simplul motiv ca taxele vamale platite de -intreprinzatori-, care oscileaza, in functie de produs, intre 15 si 30% din valoarea acestuia, se aplica la valoarea inscrisa in factura.

Ieftin in vama, scump in tara

Dupa ce au trecut de vama, -oamenii de afaceri- rasufla usurati, marfa este inregistrata in contabilitatea firmei la valoarea declarata in vama, iar ulterior este revanduta, prin diverse firme-fantoma, cu adaosul comercial aferent, pana cand ajunge sa coste mai mult decat face in realitate. Asa se face ca blugii turcesti, care trec prin vama cu 7.000 de lei, ajung sa coste 400.000-500.000 de lei. In realitate, blugii sunt cumparati din strainatate cu sume mult mai mari, insa, pentru a plati taxe vamale cat mai mici, produsele sunt subevaluate, cu complicitatea vanzatorului strain.

Situatia este cunoscuta, dar nimeni nu face nimic

Tot comandantul Politiei de Frontiera Giurgiu spune ca situatia este cunoscuta la cel mai inalt nivel. -Am facut demersuri la Ministerul Finantelor, in subordinea careia se afla Directia Generala a Vamilor, insa pana acum nu s-a facut nimic-, spune colonelul Udriste.

Acesta mai spune ca, la un singur transport, au intrat in tara, prin metoda mentionata, peste 80.000 produse de imbracaminte, evaluate in total la 5.700 de marci germane. Valoarea reala a bunurilor era, in realitate, de sase-sapte ori mai mare.

Modelul francez

Romania nu este singura tara care practica un astfel sistem de vamuire. Franta, spre exemplu, a renuntat de mai mult timp la plafonul minim privind valoarea bunurilor aduse in tara de catre persoanele juridice, insa a luat o serie de masuri pentru a preveni evaziunea si contrabanda. In cazul in care vamesii constata ca importatorul prezinta facturi subevaluate, marfurile sunt cumparate de statul francez si ulterior revandute la valoarea lor de piata. In aceste conditii, numarul celor care intentioneaza sa fenteze statul, sustragandu-se la plata reala a taxelor vamale, este extrem de mic.

Directia Generala a Vamilor se pregateste de sarbatori

Incercarea noastra de a afla de la DGV cum stau lucrurile a fost sortita esecului. Biroul de presa ne-a cerut o hartie oficiala, pentru a ne raspunde la intrebari. Raspunsurile, dupa o astfel de cerere oficiala, vin, in cel mai fericit caz, dupa patru-cinci zile. In aceste conditii, am contactat telefonic, cu acelasi scop, pe seful unui serviciu important din DGV. Acesta ne-a spus insa sa revenim peste 15 minute, pentru ca nu este in tema cu subiectul. Este inutil sa va spunem ca omul, al carui nume nu merita sa-l divulgam, n-a mai raspuns la telefon toata ziua. Curata transparenta.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.