Home Actualitate Grevistii de la Republica, -arestati la domiciliu-

Grevistii de la Republica, -arestati la domiciliu-

DISTRIBUIŢI

Protestele muncitorilor de la uzinele Republica dureaza de peste doua saptamani si nu par sa se apropie de o solutionare benefica. Cumparata, in urma cu patru luni, de un consortiu format din firmele Moody-Rom Trading Romania, Moody International Trading SUA, OOO Temerso Rusia si ZAO Compania Temerso Rusia, cu 1,9 milioane de euro, intreprinderea s-a trezit in imposibilitate de a-si plati salariatii si materia prima. De altfel, -republicanii- nu si-au mai primit drepturile banesti, in intregime, din luna noiembrie a anului trecut. In aceste conditii, protestele de strada nu sunt decat o replica fireasca a unor oameni fara nici o sursa de venit.


-Ne-am mai imbrancit si noi putin…-

La ora 8.00, aproximativ 200 de muncitori s-au instalat pe sinele de tramvai din intersectie, hotarati sa nu cedeze pana cand un reprezentant al APAPS nu va veni sa continue discutiile incepute cu peste 10 zile in urma. In locul acestuia, dupa circa 15 minute, a aparut o duba cu jandarmi, care au incercat sa deblocheze circulatia. Zadarnic. Muncitorii, mai superiori numeric, nu s-au lasat clintiti de pe pozitii. Au urmat o serie de imbranceli reciproce, singurul act mai violent fiind o lovitura de pumn primita de un protestatar de la unul dintre ofiterii jandarmilor. Scandarile ca -Foamea! Foamea-, -Vrem sa muncim, nu sa cersim- au insotit, in permanenta confruntarile, pana in jurul orei 9.30, cand si-au facut aparitia inca doua masini cu jandarmi, fapt ce i-a determinat pe cei de la Republica sa paraseasca intersectia si sa se refugieze in fata uzinei.

Liderii sindicali au fost invitati la APAPS

Masa protestatarilor s-a subtiat considerabil atunci cand au fost anuntati ca liderii lor sindicali au fost chemati la discutii, la APAPS. La portile uzinelor Republica au mai ramas doar cateve pichete de muncitori, paziti de circa 30 de jandarmi. L-am intrebat pe unul dintre muncitorii ramasi ce crede ca se va intampla dupa ce reprezentantii lor se vor intoarce. Ne-a privit o clipa, apoi a ridicat, scarbit, din umeri. -Ce sa se intample? O* sa vina asa cum au plecat… De unde sa ne dea rusii banii, daca nici ei nu au?! – a spus el. Ai nostri ar fi trebuit sa-i verifice daca au bani sa continue productia, atunci cand le-au vandut fabrica. Eu nu mai vreau decat sa-mi primesc banii pe ce am muncit. C-am stat in frig, fara lumina, fara caldura… Si sa-mi dea si platile compensatorii. Eram copil cand am venit la Republica si-acuma, uite, am parul carunt. Cine ma mai angajeaza pe mine?!-

La o distanta de cativa metri, colonelul Costica Fatu, seful dispozitivului de jandarmi, a intrat intr-un grup de protestatari, iar discutia lor decurge firesc. Muncitorii inteleg ca -baietii isi fac datoria-, iar jandarmii inteleg ca muncitorilor le-a ajuns cutitul la os. Ultima sa replica ar putea constitui o sinteza a acestor proteste: -Eu, daca nu as lua o luna salariul, as muri de foame. Nu mai vorbesc de datoriile pe care le am pentru imprumuturi la banca…-.

Muncitorii de la Republica au promis ca, astazi, vor bloca din nou soseaua. -De data asta, o sa-i haituim pe jandarmi- – afirma unul dintre ei. -Ne impartim in doua grupuri si ocupam drumul in doua puncte, la o statie de tramvai distanta. Cand il imprastie pe unul, intra in functiune celalalt…-

Fostii sefi ar putea raspunde penal

Pe baza descoperirii de catre noii proprietari ai Republicii a unor caiete contabile ce evidentiaza existenta unor datorii comerciale nedeclarate de fostii administratori, Autoritatea pentru Privatizare a depus o plangere penala impotriva acestora. Respectivele datorii nu figurau in pasivul societatii, asa cum aparea el evidentiat in caietul de sarcini care a stat la baza cumpararii uzinei, astfel incat ministrul privatizarii, Ovidiu Musetescu, a afirmat ca -proprietarul pachetului majoritar de actiuni are tot dreptul sa analizeze posibilitatea rezilierii contractului de privatizare.- La randul lor, sindicatele considera ca investitorii rusi i-au folosit ca pe o masa de manevra, pentru a forta obtinerea unui imprumut cu garantii guvernamentale.

Cum propunerile patronatului – 2,5 milioane de lei/angajat, pentru urmatoarele trei luni, si cate 850.000 de lei/angajat din salariile restante – sunt considerate inacceptabile de catre muncitori, este greu de crezut ca se va ajunge la un compromis.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.