Vremea rea din ultimele zile a facut ravagii in toata tara. Furia apelor si caderile de grindina au afectat sute de hectare de terenuri si culturi agricole. Zeci de case au fost distruse, iar vantul puternic a dezafectat retelele de energie electrica din peste 100 de localitati. Mai mult, circulatia a fost intrerupta pe mai multe drumuri nationale. Ingrijorator este faptul ca prognoza pentru urmatoarele zile nu este deloc imbucuratoare. Vremea va fi rece si instabila si vor cadea ploi si grindina in toata tara. Meteorologii avertizeaza asupra pericolului de inundatii.
Caderile abundente de grindina, ploile si vantul puternic din ultimele doua zile au afectat sute de hectare de terenuri sau culturi agricole, case, anexe gospodaresti si retele telefonice si electrice din mai multe localitati din patru judete ale Moldovei. Cel mai grav afectate din cauza grindinei si a scurgerilor de pe versanti au fost localitatile Costesti, Rosiesti, Vutcani si Gagesti din judetul Vaslui. In Costesti au fost distruse partial 20 de case, o portiune de drum national si sase sute de hectare de terenuri agricole, iar in comuna Rosiesti, o gospodarie si 250 de hectare de terenuri agricole. In satul Vutcani, din acelasi judet, doua persoane au fost lovite de trasnet, insa au fost spitalizate si sunt in afara oricarui pericol. Furtuna a mai provocat pagube la 16 gospodarii si a intrerupt reteaua de alimentare cu energie electrica. In satul Malaiesti, trei case au fost avariate, iar in satul Posta Elan, o suprafata de 100 hectare de teren agricol a fost compromisa. In comuna Gagesti au fost inundate patru anexe gospodaresti, 300 hectare de terenuri agricole si un pod. Alunecarile de teren din municipiul Vaslui au avariat o conducta de refulare a statiei de alimentare cu apa. Din cauza vantului puternic, in judetul Neamt, au fost afectate retelele telefonice din 21 de localitati si retelele electrice in 198 de localitati, iar in judetul Bacau, au fost avariate retelele electrice din 127 de localitati. Si in judetul Iasi, vremea rea a facut ravagii. Peste 100 de localitati au ramas fara curent electric, din cauza vantului puternic, iar interventia echipelor din cadrul SC Electrica este ingreunata de conditiile meteo inca nefavorabile. Cele mai afectate zone din judetul Iasi sunt Pascani si Targu Frumos, unde intensitatea vantului a depasit 100 km pe ora. De asemenea, circulatia mijloacelor de transport in comun in municipiul Iasi a fost afectata, timp de cateva ore, din cauza copacilor cazuti pe carosabil. In centrul orasului, atat pe sosea, cat si pe trotuare, sunt trunchiuri si crengi de copaci rupte de furtuna. Prefectul judetului Iasi, Corneliu Banu Rusu, a declarat ca in mai multe localitati din judet exista pericolul producerii unor alunecari de teren, in conditiile in care cantitatea de precipitatii a depasit, in unele zone, 70 de litri pe metru patrat.
Vantul puternic a lasat multe localitati fara curent electric
Aproape 200 de localitati din judetul Neamt si 127 de localitati din judetul Bacau au ramas fara curent electric, in cursul noptii de luni spre marti, din cauza vantului foarte puternic, care a suflat in rafale, cu viteze care au depasit uneori 60 km/h. In urma turbulentelor atmosferice, au fost afectate 12 linii de medie tensiune si 545 de posturi de transformare a energiei electrice din judetul Neamt. Pentru remedierea defectiunilor au intervenit 12 echipe de angajati ai societatii Electrica Neamt. Precipitatiile nu au depasit 10-12 litri/mp, iar cotele cursurilor de apa din judet nu au crescut semnificativ.
In judetul Bacau, 127 de localitati au ramas fara curent electric, iar mai multe hectare de culturi agricole si livezi au fost afectate din cauza furtunii. Raul Trotus si-a marit debitul de patru ori in ultimele 24 de ore, in urma precipitatiilor de 30 l/m.p.
In judetul Dolj, numarul localitatilor nealimentate cu energie electrica a ajuns la 27, marti, in jurul orei 14.00. Douazeci de echipe de interventie ale societatii Electrica Craiova se afla in judet pentru a asigura pe cat posibil realimentarea cu energie electrica a localitatilor afectate. In Craiova actioneaza trei echipaje, care au reusit sa remedieze 130 dintre cele 250 de deranjamente semnalate de craioveni marti dimineata.
Alte 12 localitati din judetul Botosani si o parte a municipiului Botosani au ramas fara curent electric, in ultimele 24 de ore, din cauza defectiunilor provocate de vantul puternic retelelor de distributie. Echipele de interventie ale SC Electrica SA Botosani se afla in teren si lucreaza pentru realimentarea cu energie electrica a localitatilor si strazilor afectate de furtuna din municipiul Botosani. Defectiunile au aparut, in special, din cauza conductorilor rupti de vant sau de copacii si crengile cazute peste acestia. In ultimele 24 de ore, in judetul Botosani, vantul a suflat cu viteze cuprinse intre 122 de km/h, la Stanca, si 86 de km/h, in municipiul Botosani. De asemenea, in ultimele 24 de ore, precipitatiile cazute in judet au fost semnificative. La Viisoara, cantitatile de apa au atins 99,5 l/mp, la Dangeni, 86,4 l/mp, la Negreni, 80 l/mp, la Hudesti, 79 l/mp, iar in municipiul Botosani, 36 l/mp.
Vantul puternic a intrerupt curentul electric si in multe localitati din Dolj, Brasov, Prahova. Pe Valea Superioara a Prahovei, sute de case au ramas fara curent electric, iar circulatia rutiera a fost intrerupta dupa ce liniile de tensiune au fost rupte, iar drumurile au fost blocate de copacii doborati de vant.
caseta
Potrivit prognozei hidrometeorologice, vremea va fi rece si instabila, iar in cursul zilei de marti vor mai cadea ploi si grindina in Moldova, Dobrogea, Muntenia si Transilvania. Cantitatile de apa vor fi mai insemnate in estul tarii si vor depasi izolat 20-25 de l/mp. Debitele vor fi in crestere pe unele rauri din zona de deal si de munte din Moldova.