O noua decizie socanta a procurorului general al Romaniei, Joita Tanase. Acesta a formulat, ieri, recurs in anulare impotriva sentintei judecatoresti definitive care stabilea legalitatea deciziei AGA Bancorex din 14 martie 1997, in urma careia Razvan Temesan a fost destituit din functia de presedinte al bancii. Contestatia a fost dezbatuta, ieri, de un complet de noua judecatori de la Curtea Suprema de Justitie (CSJ), Instanta suprema admitand ca demiterea lui Razvan Temesan a fost nelegala. In aceste conditii, Razvan Temesan ar putea cere daune statului.
Joita Tanase a solicitat instantei supreme sa admita faptul ca actele emise atunci de AGA sunt nule, nefiind indeplinite conditiile prevazute de Legea 31/1991 a societatilor comerciale, respectiv procedura de convocare a Adunarii.
La randul sau, Razvan Temesan a afirmat ca normele privind convocarea Adunarii Generale a Actionarilor sunt imperative si ca, admitand ca AGA s-ar fi putut desfasura in ciuda -derogarilor de la proceduri-, actionarii nu ar fi putut decide in mod legal destituirea conducerii Bancorex.
Presedintele completului de judecata l-a intrebat pe fostul presedinte al Bancorex daca are un loc de munca, acesta raspunzand ca nu.
Curtea Suprema de Justitie a hotarat ieri ca demiterea lui Temesan de la conducerea Bancorex a fost nelegala, admitand astfel recursul in anulare declarat de procurorul general.
Temesan, acuzat ca a majorat capitalul Bancorex fara aprobarea FPS
Adunarea Generala a Actionarilor (AGA) a Bancorex l-a demis, pe 14 martie 1997, pe Razvan Temesan din functia de presedinte al bancii, iar pe Alexandru Ghiba din functia de prim-vicepresedinte. In locul acestora au fost numiti Florin Ionescu (fost vicepresedinte al bancii) si, respectiv, Maria Constantinescu (director al Directiei Generale de Operatiuni Monetare, Valutare si de Credit din BNR).
AGA l-a acuzat pe Temesan ca a majorat capitalul social al Bancorex, din luna septembrie 1996, prin conversia in actiuni a certificatelor de depozit fara aprobarea Fondulului Proprietatii de Stat (FPS), care era obligatorie.
La scurt timp dupa destituire, Razvan Temesan a actionat in instanta Bancorex, considerand nelegala decizia AGA prin care a fost inlaturat de la conducerea bancii. Motivul invocat de Temesan a fost ca membrii Adunarii nu erau actionari ai Bancorex si, deci, nu puteau sa ia astfel de decizii. In opinia lui Temesan, AGA din 14 martie 1997 -nu a indeplinit nici unul dintre criteriile de convocare din Legea 31/1991 si nici de desfasurare a lucrarilor acesteia, hotararile ei fiind lovite de nulitate-.
In replica, reprezentantul bancii a afirmat atunci ca sedinta AGA din 14 martie 1997 a avut caracter statutar.