– Executivul a trecut pe şest o ordonanţă care-i absolvă de răspundere penală pe experţii contabili – Odată cu adoptarea ordonanţei 17/2007, experţii contabili nu mai au în calea lor nicio incompatibilitate – Ministerul Justiţiei susţine că a avizat ordonanţa, deşi guvernul afirmă că nu s-a cerut un asemenea aviz, întrucât el avea doar rol consultativ – Membri ai executivului susţin că textul nu a fost discutat şi supus aprobării în şedinţa din 31 ianuarie – Ordonanţa nu a apărut printre proiectele anunţate ca fiind adoptate în cadrul şedinţei
Vrând-nevrând, liberalii i-au dat apă la moară preşedintelui Traian Băsescu, transformând într-o realitate acuzaţiile acestuia privind prezenţa grupurilor de interese mafiote pe masa guvernului.
Nu mai departe de săptămâna trecută, în ultima şedinţă a executivului, a fost adoptată pe şest Ordonanţa de Urgenţă nr.17 care modifică şi completează Ordonanţa Guvernului nr.65/1994 privind organizarea activităţii de expertiză contabilă şi a contabililor autorizaţi. În noianul de acte normative aprobate de guvern, această ordonanţă a trecut neobservată, ea fiind deja publicată în -Monitorul Oficial-. Dincolo de denumirea tehnică, actul normativ aprobat de guvern doar cu semnăturile premierului Călin Popescu Tăriceanu şi a colegului şi partenerului său de afaceri, ministrul finanţelor, Sebastian Vlădescu, îi face scăpaţi de răspunderea legii pe toţi experţii contabili care au încălcat legea în ultimii ani, fiind în situaţie de incompatibilitate.
Incompatibilităţile, anulate printr-o semnătură
Concret, ordonanţa 17 abrogă aliniatul 3 al articolului 11 din Ordonanţa 65/1994 privind organizarea activităţii de expertiză contabilă şi a contabililor autorizaţi. Acest alineat prevedea că -experţii contabili şi contabilii autorizaţi nu pot să îşi exercite atribuţiile conferite de această calitate pe durata în care desfăşoară orice activitate salarizată în afara Corpului Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi sau activitate comercială, cu excepţia activităţilor didactice, literare, publicistice în domeniu şi cea de parlamentar, consilier local sau judeţean pe durata mandatului. Prevederile acestui alineat au aplicabilitate începând cu exerciţiul financiar al anului 2000-. Or, odată abrogat acest alineat, prin Ordonanţa 17/2007, experţii contabili nu mai au în calea lor nicio incompatibilitate, ba mai mult, sunt absolviţi de răspundere în faţa legii şi cei care au încălcat cu bună ştiinţă legea până în prezent, fapta penală nemaiputând fi încriminată.
O şedinţă cu… surprize
Şedinţa din 31 ianuarie a fost ultima în care guvernul mai putea adopta ordonanţe simple, întrucât de luni a început sesiunea parlamentară. Liberalii par să fi profitat din plin de această oportunitate pentru a trece acte normative cu dedicaţie, cum a fost cazul ordonanţei 17. Membri ai executivului participanţi la şedinţa din 31 ianuarie ne-au declarat, sub protecţia anonimatului, că textul ordonanţei 17 nu a fost discutat în şedinţa de guvern şi nici propus spre adoptare membrilor guvernului.
Misterul se adânceşte, întrucât proiectul ordonanţei nu apare nici pe Informaţia de presă privind actele normative adoptate în şedinţa Guvernului României din 31 ianuarie, prezentată pe site-ul guvernului.
Omisiune intenţionată sau din ignoranţă?
Două zile mai târziu, Biroul de Presă al guvernului şi-a adus aminte de această ordonanţă şi a trimis o informare de presă privind Ordonanţa 17/2007, omiţând însă din conţinutul informării tocmai referirile la anularea alineatului privind incompatibilităţile. Conform informării guvernului, ordonanţa 17/2007 elimină condiţia de vechime pentru persoanele care vor să se prezinte la examenul pentru profesia de contabil autorizat şi îi dă voie expertului contabil să acorde asistenţă de specialitate pentru înfiinţarea şi reorganizarea societăţilor comerciale. Comunicatul mai vorbeşte de libertatea experţilor contabili de a efectua activităţi de audit financiar şi consultanţă fiscală, dar nu suflă o vorbă de eliminarea incompatibilităţilor.
Culpa lui Vlădescu
Semnătura liberalului Sebastian Vlădescu pe această ordonanţă este mai mult decât dubioasă, având în vedere că în luna decembrie a anului trecut acelaşi ministru le cerea experţilor contabili să respecte legea. Un document semnat în comun de ministrul finanţelor, Sebastian Vlădescu şi de ministrul justiţiei, Monica Macovei a fost adus la cunoştinţă preşedintelui Corpului Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi din România, Marin Toma, în decembrie 2006. În acest document cei doi miniştri susţineau că în urma verificărilor făcute la cererea presei s-a constatat că -prin Hotărârea nr.03/57 din 31 august 2003 a Consiliului superior al Corpului Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi din România s-a decis reactivarea tuturor membrilor înscrişi în evidenţele Secţiunilor de specialitate ale Corpului, încălcându-se astfel dispoziţiile art.11 al.3 din Ordonanţa Guvernului nr.65/1994, cu modificările şi completările ulterioare care reglementează regimul incompatibilităţilor-. În consecinţă, cei doi miniştri cereau lui Toma să revoce Hotărârea nr.03/57/2003 şi să reintre în legalitate. La mai puţin de o lună, ministrul finanţelor se contrazice şi semnează o ordonanţă care anulează regimul incompatibilităţilor, făcând astfel legală Hotărârea nr.03/57/2003. Ce l-a determinat pe liberalul Vlădescu să-şi schimbe părerea în decurs de mai puţin de o lună? Probabil lobby-ul grupurilor din interese din jurul CECCAR, care doresc să păstreze privilegiile experţilor contabili, chiar dacă acestea contravin, doar moral în acest moment, profesiei de expert.
Ministerul Justiţiei contrazice Guvernul
Ordonanţa 17/2007, cea care a modificat un alt act, anume ordonanţa 65/1994 privind organizarea activităţii experţilor contabili, a primit avizul Ministerului Justiţiei, potrivit lui Cristi Dănileţ, consilierul ministrului Monica Macovei. Dănileţ a mai precizat că deşi au existat unele observaţii pe parcursul procesului, totuşi ordonanţa a fost avizată favorabil. De asemenea, consilierul a precizat că la şedinţa din 31 ianuarie, când s-a pus în discuţie acest act normativ, a fost prezent şi ministrul justiţiei, Monica Macovei. Ciudat este că pe documentul publicat în -Monitorul Oficial-, singura semnătură, în afară de cea a premierului este cea a ministrului Sebastian Vlădescu.
De asemenea, reprezentanţii Biroului de presă al Executivului ne-au explicat motivul pentru care ordonanţa 17 nu a avut avizul Ministerului Justiţiei.
Potrivit ofiţerilor de presă, actul normativ nu avea nevoie de avizul MJ pentru că acesta era consultativ, motiv pentru care ordonanţa a fost contrasemnată doar de ministrul finanţelor publice, liberalul Sebastian Vlădescu. -În act contrasemnează ministrul finanţelor Sebastian Vlădescu, nu era nevoie de avizul Ministerului Justiţiei-, ne-a explicat un ofiţer de presă de la Palatul Victoria. Ce-a avizat atunci Ministerul Justiţiei?
Justificări bâlbâite
După multe bâjbâieli, reprezentanţii Guvernului au încercat să ne explice şi motivul pentru care ordonanţa 17 nu apărea pe lista cu proiectele legislative adoptate de executiv în şedinţa din 31 ianuarie.
Reprezentanţii SGG ne-au spus după două amânări consecutive, că ordonanţa a fost discutată în partea a doua a şedinţei, la punctul 4. Tot cei de la SGG ne-au mai spus că respectiva ordonanţă nu apărea pe lista cu actele normative adoptate de Guvern pentru că, înainte de briefingul purtătorului de cuvânt al executivului, a fost transmis un comunicat de presă cu ordonanţele adoptate în şedinţa de Guvern. Sfânta ignoranţă!
Aurelian Pavelescu, prim vicepreşedinte PNŢCD: Ordonanţa ar trebui abrogată
-A devenit o practică să fie acoperite nereguli şi ilegalităţi prin schimbarea actelor normative, astfel încât persoane care ar putea răspunde penal să fie scoase de sub incidenţa legii. Acesta este şi cazul ordonanţei 17. Eu cred că nu aşa vom reuşi să facem curăţenie în justiţie, acest comportament indicând existenţa unei reţele care se joacă de-a justiţia şi care poate avea chiar un caracter mafiot.
Personal, nu cred că primul ministru a avut cunoştiinţă de această chestiune, ştiut fiind faptul că premierul se ocupă de problematica politică generală.
Este motivul pentru care îi solicit abrogarea ordonanţei 17. Cei care au încălcat legea trebuie să răspundă pentru faptele lor, dacă nu se poate altfel, prin pierderea dreptului de a profesa.
Mi se pare ciudat că ministrul justiţiei nu a dat un aviz de consultanţă într-o chestiune legată în mod direct de actul de justiţie, în condiţiile în care în numeroase dosare penale experţii s-au dovedit adevărate instrumente de execuţie a mafiei din parchete şi instanţe-.