Șeful BNR a atras din nou atenția, într-un interviu televizat la oră de maximă audiență, că nu ne putem permite diminuarea unor taxe și impozite mari cum ar fi TVA, impozitul pe profit sau venit.
Până acum oficialul dăduse numai răspunsuri voalate la măsura aprobată de Senat cu puțin timp în urmă. Reducerea TVA la alimentele de bază ar avea efecte negative "enorme", pentru că o relaxare fiscală acum este "ultimul lucru pe care și-l poate permite România", a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.
"Efectele ar fi enorme și a discuta acum, în acest an și în contextul turbulențelor externe, de o relaxare fiscală este extrem de periculos. Este ultimul lucru pe care și-l poate permite România", a afirmat șeful BNR.
El a apreciat că scăderea veniturilor bugetare ca urmare a reducerii TVA nu ar fi compensată prin impozitarea bunurilor de lux, deoarece consumatorii unor astfel de produse ar identifica metode de eludare a legii.
"Fără să bruscăm economia, trebuie să trecem la un deficit fiscal mai mic, nu la o relaxare fiscală. Putem discuta, cu mare atenție, de o reducere a TVA doar în cadrul unei reforme fiscale", a spus Isărescu.
Senatorii au adoptat în urmă cu aproximativ două săptămâni o inițiativă legislativă care prevede reducerea la 5% a taxei pe valoarea adăugată la alimentele de bază – pâine, carne, lapte, ulei vegetal și zahăr. Senatul a adoptat această inițiativă legislativă în calitate de primă Cameră sesizată. Forul decizional în acest caz este Camera Deputaților.
Potrivit inițiatorilor proiectului legislativ, fondurile necesare pentru a acoperi această reducere ar urma să fie obținute prin creșterea la 50% a nivelului accizelor pentru iahturi, alte nave și ambarcațiuni cu sau fără motor pentru agrement, avioane și elicoptere de uz privat și pentru motoarele de peste 25 cp. destinate acestora.
De asemenea, compensarea reducerii TVA la alimentele de bază se va face și prin creșterea accizelor la țigarete, tutun de fumat destinat rulării în țigarete, confecții din blănuri naturale, articole din cristal, bijuterii din aur, produse de parfumerie, arme și arme de vânătoare, altele decât de uz militar. Inițiativa legislativă a fost avizată favorabil de Comisia pentru buget-finanțe, reprezentantul Guvernului, secretarul de stat în Ministerul Economiei și Finanțelor, Cătălin Doica, prezent la dezbateri, pronunțându-se însă împotriva adoptării actului normativ.
Secretarul de stat a arătat că impactul bugetar al unei astfel de măsuri ar fi insuportabil pentru bugetul de stat, "cel puțin în acest moment", respectiv 200 milioane de lei.
Premierul Călin Popescu Tăriceanu a anunțat atunci că Ministerul Economiei și Finanțelor va contesta la Curtea Constituțională inițiativa adoptată de Senat pentru reducerea la 5% a taxei pe valoarea adăugată la alimentele de bază, dacă proiectul va fi promulgat, deoarece decizia ar diminua veniturilor bugetare, nu însă și prețurile la alimente.
Reprezentanții patronatelor au afirmat că reducerea TVA la 5% ar fi urmată de scăderea prețurilor la alimente, însă rămân sceptici în privința aprobării acestei propuneri, întrucât și alte inițiative de acest fel au trecut de Senat, dar nu și de Camera Deputaților.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane