Pentru cei care nu știau că românii din Italia o duc mai bine după ce au plecat din țară, că le e dor de casă ori că s-au simțit nedreptățiți de mediatizarea tendențioasă a cazului Mailat, Agenția pentru Strategii Guvernamentale (ASG) a pregătit o cercetare științifică. Este vorba despre un sondaj de opinie cu "dezvăluiri" elementare, dar pentru care instituția aflată în subordinea Guvernului a plătit de aproape patru ori mai mult decât pentru o cercetare sociologică la nivel național. Pentru ca banii aruncați pe acest studiu să-și găsească o justificare, ar trebui ca Executivul să și acționeze bazându-se pe informațiile furnizate de ASG. Amintim că, după scandalul în care un emigrant român a fost acuzat de uciderea unei italience, singura reacție a autorităților noastre a fost suplimentarea numărului de polițiști.
Și asta nu tot! Agenția pentru Strategii Guvernamentale pregătește un nou studiu complementar cu cel dat publicității ieri, legat de percepția italienilor asupra comunităților de români. Mai departe, instituția aflată în subordinea Guvernului pregătește campanii de informare și de comunicare pentru românii aflați la muncă pe plaiurile italienilor, deci alți bani dați pe cercetări sociologice care nu promit nicio finalitate! "Noi semnalăm anumite lucruri", a explicat președintele ASG, Alfred Bulai. Acesta a susținut că Agenția pe care o conduce doar face recomandări, urmând ca de acționat să se ocupe ministerele direct interesate.
Cercetarea ASG privind emigranții români în Italia cuprinde "dezvăluiri" sociologice elementare, dat fiind numărul de români plecați în Italia pentru condiții de muncă mai bune comparativ cu cele din țară. "Românii din Italia se declară mai satisfăcuți de viața zilnică decât conaționalii din România, insatisfacțiile lor vizând mai curând relațiile cu familia și prietenii" este una dintre dezvăluirile regăsite în sondajul realizat de ASG. Tot aici se mai precizează că majoritatea emigranților români lucrează în construcții, menaj, comerț, industrie și asistență socială.
Argumentele
În viziunea Agenției, toate aceste informații ar trebui să ajute la "culegerea de date sociale care să fundamenteze viitoare decizii și măsuri guvernamentale pentru optimizarea integrării sociale a emigranților români aflați în Italia". Mai exact, ASG justifică acest studiu prin speranța ca, odată cu aceste date, autoritățile să implementeze programe și strategii pentru migrația forței de muncă din România. Potrivit președintelui ASG, Alfred Bulai, modul în care hotărăsc ministerele să găsească o utilitate pentru rezultatele cercetării iese din aria responsabilităților Agenției.
Prețul
Cât a costat ASG pentru a-și satisface curiozitatea legată de autopercepția emigranților români în Italia? 299 de mii de lei, cu tot cu TVA. "Merită", ne-a asigurat Bulai, după ce a recunoscut că o cercetare științifică similară, realizată în România, costă cel mult 20-30 de mii de euro, adică de trei-patru ori mai puțin decât suma alocată de Agenție pentru studiul comunităților de români din Italia! Asta în condițiile în care rezultatele sunt reprezentative doar pentru cetățenii români care lucrează cu acte în regulă în Italia. Modul în care percep viața peste hotare toți ceilalți emigranți care lucrează "la negru" nu se regăsește în concluziile sondajului de opinie.
Doar un exemplu
Sondajul dat publicității ieri de către ASG este doar unul dintr-un șir de cercetări realizate pentru a justifica existența Agenției lui Alfred Bulai. ASG pregătește o cercetare legată de percepția italienilor asupra românilor, menită să continue seria sondajelor despre imaginea României în Germania (din iulie 2006) și a României în Spania (din decembrie 2005). Menționăm că niciunul dintre aceste două studii nu a stat la baza aplicării vreunei strategii a Guvernului pentru românii din Spania sau Germania.