Home Actualitate Guvernul a pregătit Garda de Mediu pentru campania electorală

Guvernul a pregătit Garda de Mediu pentru campania electorală

DISTRIBUIŢI

Reorganizarea Gărzii Naționale de Mediu a fost gândită la nivel oficial ca măsură pentru descentralizarea instituției și pentru creșterea capacității acesteia de inspecție. În acest sens Guvernul a realizat un proiect de lege care desființează cele opt Comisariate Regionale de Mediu, locul lor fiind luat de câte un comisariat în fiecare din județele țării. În fapt, măsura liberalo-udemeristă aduce mai mult a pregătire electorală, dacă ne gândim că luptele din campaniile electorale se câștigă în teritoriu și nu la centru. Prin reorganizarea GNM, liberalii își pot asigura sprijinul clientelei politice.
Guvernul liberal, cu ceva spoială udemeristă, se pregătește încă de acum pentru alegerile generale de anul viitor, încercând să-și asigure, prin legi, bineînțeles, o cât mai mare clientelă politică, utilă în perspectivă electorală. Din acest unghi trebuie să privim și recentele acte normative ce vizează reorganizarea Gărzii de Mediu.
Guvernul a desființat săptămâna trecută cele opt comisariate regionale ale gărzii de mediu. Potrivit unui comunicat al executivului, "Guvernul a adoptat două acte normative privind organizarea și funcționarea Gărzii Naționale de Mediu(GNM), modificări care au scopul de a întări funcția de control și inspecție la nivel local a acestei instituții". Concret, este vorba de modificarea structurii GNM "astfel încât să nu mai includă cele opt Comisariate Regionale de mediu (Argeș, București, Cluj, Galați, Sibiu, Suceava, Timiș, Vâlcea – n.r.)". În acest fel, instituția care asigură respectarea prevederilor în domeniul protecției mediului va funcționa, la nivel central, prin Comisariatul General și va avea în subordine direct comisariatele județene. Argumentul executivului este că modificarea va duce la descentralizarea activității de inspecție și control la nivel județean și "la evitarea situațiilor în care activitatea comisariatelor județene s-ar fi suprapus celor regionale".  În ședința din 10 noiembrie, Guvernul a mai aprobat o Hotărâre privind organizarea și funcționarea Gărzii de Mediu potrivit căreia personalul de specialitate de la comisariatelele regionale își va desfășura activitatea în cadrul comisariatelor județene.

Proiect cu dedicație

Pregătirea proiectului s-a făcut în mare taină de comisarul general al Gărzii de Mediu, liberalul Octavian Popa, adus de la Puiu Hașotti de la Tulcea. Pentru a fi sigur că proiectul va trece, Popa, potrivit informațiilor noastre, a chemat tot cabinetul Tăriceanu la aniversarea zilei sale de naștere, organizată în clubul din Primăverii, care încă se mai află în proprietatea RAPPS. Iar acolo, potrivit informațiilor noastre, printre icre negre și whiski i-a convins pe  colegii săi de partid să-i susțină proiectul.
Adevăratul motiv al restructurării propuse de Popa este acela de a elimina directorii și comisari generali adjuncți și în general persoanele care nu fac parte din "grupul Popa" prin desființarea posturilor. Având statutul de funcționari publici, aceștia nu pot fi dați afară cu una cu două, așa că Popa a pus la cale reorganizarea Gărzii. El împlinește astfel și voința partidului, care a dat directivă să fie zburați din funcții toți democrații care au mai rămas în structuri administrative. O altă ipoteză pentru ceea ce se dorește în GNM o reprezintă posibilitatea folosirii instituției în apropiatele campanii electorale. Prin reorganizare, Comisarii șefi județeni vor deveni, din Șefi de Serviciu, Directori. Acest lucru înseamnă că cei aflați acum în funcție de comisar șef vor trebui să dea concurs pentru ocuparea de noi funcții, concurs organizat de PNL, la care ar putea candida și câștiga oamenii PNL, care răspund la comenzile PNL. Astfel se poate asigura îndreptarea acțiunilor GNM în direcția inamicilor PNL, de mare ajutor într-o companie electorală. Potrivit unor surse liberale, deja a început licitația pentru funcția de directori, sumele vehiculate fiind undeva în jurul a 10.000 de euro, că, deh…, obrazul subțire de liberal cu cheltuială se ține…

Manipulare sau candoare?

Elementul central al acestei restructurări este reprezentat de acordarea de personalitate juridică comisariatelor județene ale GNM și desființarea comisariatelor regionale. Acest lucru implică înființarea a 4 – 5 posturi administrative în comisariatele județene în același număr total de 748 de posturi. În acest moment, activitatea administrativă (resurse umane, administrativ, achiziții, financiar-contabilitate) a GNM este realizată de comisariatele regionale organizate în jurul celor 8 euroregiuni din România, în conformitate cu recomandările europene și este desfășurată de un personal administrativ de 9 – 10 persoane. Acordarea de personalitate juridică implică posturi noi administrative pentru fiecare județ.
Comisarul general Popa a spus că aceste posturi se vor acoperi din cele de la regionale și din 50 de posturi de la Comisariatul General ce vor fi mutate în teritoriu. Un calcul simplu ne arată că cele 50 de posturi mutate de la Comisariatul General (toate ocupate) și cele 80 de posturi mutate de la regionale înseamnă 130 de posturi, insuficiente în comparație cu necesarul de 215. În situația aceasta se va provoca un deficit de 85 de posturi. Prin urmare, pentru funcționarea comisariatului județean va trebui ca doi comisari din fiecare comisariat să plece și să vină în locul lor doi angajați la administrativ. De aici rezultă că puterea de inspecție a GNM scade, nu crește așa cum a motivat comisarul general al GNM. Dar, trebuie precizat că în conformitate cu noua organigramă a GNM, toate inspectoratele județene vor deveni cu această ocazie ordonatori de credite, fapt de loc de neglijat din perspectiva viitoarei campanii electorale. 

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.