Secretarul de stat în Ministerul Justiției Alina Bica a explicat, ieri, că modificarea Legii 24/2000 privind adoptarea legilor prin ordonanță de urgență a fost făcută pentru a evita o aberație juridică prin care să fie adoptate și Codurile din 2004 realizate în mandatul Rodicăi Stănoiu, dar și noile coduri. Secretarul de stat a declarat că a fost modificat articolul 56 din lege și abrogat articolul 29 alineatul 1 litera d) pentru a crea un instrument la îndemâna legislativului prin care acte normative adoptate, dar neintrate în vigoare deoarece nu mai corespund cu realitățile sociale actuale, să fie abrogate și să nu-și producă efectele. Ea a mai explicat că, potrivit actualei legislații, o lege nu poate fi abrogată decât dacă intră o zi în vigoare. Prin intrarea în vigoare a legii pentru o zi, își produce efectele juridice, a mai spus secretarul de stat Alina Bica.
Parlamentul rămâne suveran
Totodată, aceasta a precizat că ordonanța nu stipulează ca Executivul să facă modificări sau completări, ci numai Parlamentul, care are aceste atribuții. „Fiind o lege prin care se reglementează modul în care se redactează și se adoptă legea în România, în momentul în care vorbim de evenimente legislative ne referim la Parlament. Nicăieri nu se face referire la Guvern“, a declarat Bica. Indiferent ce acte normative adoptă Guvernul, mai devreme sau mai târziu actul respectiv se supune Parlamentului, care dă girul și poate accepta sau respinge aceste acte, a adăugat secretarul de stat. În ceea ce privește eliminarea studiilor de impact, Alina Bica a susținut că această decizie a fost luată în condițiile în care asumarea răspunderii Guvernului se referă la o situație de urgență. În condițiile în care studiile de impact necesită timp pentru a fi efectuate, asumarea răspunderii Guvernului cu efectuarea acestor studii ar însemna că acțiunea în sine de asumare a răspunderii ar fi lipsită de sens. În legătură cu introducerea Ordonanței pe ordinea de zi a ședinței Guvernului pe lista suplimentară, Alina Bica a precizat că acest lucru s-a făcut în condițiile în care Executivul își asumă răspunderea pe coduri, fiind o situație urgentă, iar miniștrii nu au avut nicio obiecție. Această remarcă a fost făcută în contextul în care liderul PSD Mircea Geoană a afirmat că actul normativ nu ar fi fost avizat și de miniștrii social-democrați prezenți la ședință.
Pe de altă parte, ministrul pentru relația cu Parlamentul, Victor Ponta, a declarat ieri că cele două Coduri vor fi asumate de guvern fiecare în parte, cel mai probabil în ședințe succesive și că cele două scrisori care trebuie să ajungă la președinții Camerelor au fost redactate și urmează să fie semnate de premier.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane