Guvernul Tăriceanu s-a aruncat singur în groapa cu lei în urma deciziei de înghețare, până la 1 aprilie 2009, a majorării cu 50% a salariilor profesorilor. Toate celelalte partide parlamentare îi sfâșie pe liberali. Profesorii amenință cu închiderea școlilor, în timp ce părinții sunt revoltați de faptul că "elevii sunt în situația de a ajunge carne de tun în lupta politică". Premierul Călin Popescu Tăriceanu, nemaiștiind pe unde să scoată cămașa, a apelat chiar și la sprijinul ministrului educației, Anton Anton, care însă, în toată această perioadă tulbure, nu a scos niciun cuvânt referitor la salariile din învățământ. Mai exact, premierul i-a solicitat ministrului Anton să încerce să-i îmblânzească pe liderii sindicali prin… discuții. "Dialogul între ministrul educației și sindicate mi se pare util în această perioadă", a declarat Tăriceanu. Anton Anton pare însă extrem de relaxat, în ciuda amenințărilor cu grevă generală ale cadrelor didactice. Acesta îi așteaptă, astăzi, pe liderii celor patru federații sindicale la "o cafea" și "la o discuție privind majorările salariale". Reprezentanții Federației "Spiru Haret", ai FSLI și ai Alma Mater au declarat că se vor întâlni cu Anton Anton, "dacă tema discuțiilor nu este legea de majorare a salariilor cadrelor didactice cu 50%". Aceștia au spus ferm: "Nu negociem o lege aprobată de Parlament". FEN a anunțat că nu va da curs invitației ministrului educației. Pe de altă parte, FEN va decide mâine programul acțiunilor de protest, care vor fi corelate cu ale celorlalte federații, 82,74% dintre membrii FEN fiind însă de acord cu greva generală. Liderii Federației "Spiru Haret" au anunțat că 30.000 de cadre didactice vor intra în grevă generală începând de luni, 3 noiembrie. Liderii din teritoriu ai FSLI vor stabili astăzi ce acțiuni de protest vor declanșa membrii acestei Federații. Și părinții elevilor îl pun la zid pe premierul Tăriceanu. Federația Națională a Asociațiilor de Părinți din Învățământul Preuniversitar îi reamintește prim-ministrului că "în această luptă politică stau la mijloc copiii noștri. Ei sunt carnea de tun aruncată în calea intereselor dumneavoastră, a politicienilor".
Bătălia pentru salarii: PD-L atacă pe trei direcții
Partidul Democrat-Liberal a anunțat, prin vocea președintelui Emil Boc, că formațiunea sa a acționat pe trei căi împotriva deciziei Guvernului de a amâna prin ordonanță de urgență majorarea cu 50% a salariilor profesorilor. Prima acțiune a fost depunerea unei moțiuni de cenzură în Parlament, care a fost semnată, pe lângă legislatorii democrat-liberali, și de câțiva parlamentari din PRM și chiar din PC. Chiar și fosta ministră pesedistă a justiției, actuala conservatoare Rodica Stănoiu, a semnat moțiunea, a cărei votare e programată pe 10 noiembrie.
Partidul lui Boc a mers și mai departe și a cerut urgentarea votului pentru ordonanța de urgență a guvernului, astfel încât aceasta să fie respinsă cât mai devreme posibil și, astfel, profesorii să-și poată primi salariile mărite. La acest capitol, PD-L a fost concurat aprig de PSD, care a anunțat prin vocea președintelui Geoană că partidul său a avut inițial această idee.
În fine, ultima cale de atac împotriva lui Tăriceanu va fi darea în judecată a premierului pentru "abuz în serviciu contra intereselor publice".