Home Actualitate Guvernul ii acuza pe senatori de -secretizarea averilor-

Guvernul ii acuza pe senatori de -secretizarea averilor-

DISTRIBUIŢI

Modificarile operate de Senat asupra Legii declararii averilor au starnit reactia guvernului, atat primul-ministru, Calin Popescu Tariceanu, cat si ministrul justitiei, Monica Macovei, exprimandu-si dezamagirea fata de decizia forului legislativ. In ambele cazuri, reprezentantii executivului s-au ferit sa critice prea tare decizia senatorilor, intrucat modificarile operate au beneficiat de largul sprijin al reprezentantilor Aliantei PNL-PD. Cu toate acestea, initiatorii proiectului de lege spera ca modificarile operate vor fi eliminate prin votul membrilor Camerei Deputatilor, fapt putin probabil daca tinem cont de interesele personale ale parlamentarilor, care au condus la -amputarea- unora dintre cele mai importante prevederi ale legii. Decizia senatorilor a fost aspru criticata si de reprezentantii societatii civile, sindicalistii din -Cartel ALFA- considerand ca -actiunea si comportamentul senatorilor arata inca o data ca acestia nu reprezinta interesele cetatenilor, ci un sistem corupt de tip mafiot-.


Prima care a reactionat a fost Monica Macovei, ministrul justitiei, in calitatea sa de initiator al proiectului de lege. In cadrul unei conferinte de presa organizata la sediul ministerului pe care-l conduce, Macovei, s-a declarat -profund dezamagita- de votul senatorilor. -Schimbarile operate sunt de natura sa afecteze transparenta functiei publice, tocmai obiectul respectivei legi. Este un vot chiar impotriva integrarii in Uniunea Europeana si impotriva opiniei publice, legea fiind extrem de bine primita de catre Comisia Europeana si de catre cetateni-, a afirmat Macovei. -Sper ca legea va fi indreptata la Camera Deputatilor si ca va reveni la forma initiala. Ministrul Macovei a afirmat ca este necesar sa fie sustinute declaratii de avere cat mai detaliate. Acest fapt nu constituie un moft al ministerului pe care il conduce sau al guvernului, ci reprezinta un instrument necesar si eficient de control si de lupta impotriva coruptiei. -Cu ele putem masura un demnitar sau un functionar public-, a mai spus Macovei. -Asa cum a fost modificata, legea s-a transformat dintr-un instrument de masura intr-o gluma proasta, intr-o lege a secretizarii averilor-, a sustinut ministrul.

Declaratii de avere, fara specificarea averii

Macovei a aratat ca, de exemplu, Senatul a votat impotriva mentionarii valorii estimate a bunurilor mobile (colectii de arta, bijuteri), astfel ca la finalizarea mandatului unui demnitar, magistrat sau functionar, nu se va sti daca acesta a obtinut sau nu ilicit bunuri. Totodata, senatorii au scos din fomularul de avere precizarea valorii de impozitare a constructiilor detinute. -La inceput de mandat pot declara ca detin o casa, o bojdeuca, iar la sfarsit de mandat pot avea o vila. Daca nu vom avea trecuta rubrica privind valoarea constructiei, nu vom sti, la sfarsitul mandatului, valoarea casei-, a spus Macovei. De asemenea, Macovei a criticat eliminarea, din formularul de declarare a averii, a rubricilor privind persoanele catre care sunt instrainate bunurile sau obligativitatea de a declara veniturile care vin pe numele copilului celui care face declaratia. -Daca si deputatii vor accepta sa fi eliminate din formularele declaratiilor de avere valoarea de impozitare a terenurilor si cladirilor si valoarea estimata a bijuteriilor si colectiilor de arta, atunci cum mai putem masura averea demnitarilor? Daca nu vom sti cui au fost instrainate bunurile, cum vom mai preveni dosirea averilor pe numele rudelor apropiate?-, a adaugat Monica Macovei. Ministrul Justitiei a subliniat ca insusi formularul este foarte important, pentru ca si comportamentul celui care il completeaza se va schimba. Ministrul Macovei a refuzat sa comenteze faptul ca si senatori ai Aliantei PD-PNL au votat eliminarea amendamentelor privind transparenta declaratiei de avere.

Speranta moare ultima

La randul sau, premierul Calin Popescu Tariceanu a declarat ca este convins ca proiectul legislativ privind continutul declaratiilor de avere si de interese va fi aprobat de Camera Deputatilor in forma propusa de guvern si sustinuta de ministrul justitiei. El a precizat ca va solicita sa i se prezinte structura votului exprimat, miercuri, in Senat asupra acestui proiect, afirmand insa ca din ceea ce a observat in cadrul dezbaterilor a rezultat ca problemele nu se inregistreaza la nivelul coalitiei. In plus, Tariceanu nu a exclus posibilitatea ca proiectul sa fie retrimis parlamentului de catre presedintele Traian Basescu, inaintea promulgarii. -Nu vreau sa spun ca ii voi cere asta presedintelui, deoarece stiu ca nu este nevoie sa fac acest lucru. Stiu ca are responsabilitatea necesara pentru a adopta cea mai potrivita atitudine-, a spus premierul. Intrebat daca este dezamagit de rezultatul dezbaterilor din Senat asupra proiectului, Tariceanu a afirmat ca nu doreste sa comenteze acest aspect. El a precizat, totusi, ca respecta parlamentul, dar crede, in acelasi timp, ca dezbaterile au constituit un prilej pentru manifestarea intereselor personale ale unora dintre parlamentari de a-si ascunde averile si modul de dobandire a acestora in ultimii 15 ani. -Eu consider ca o clasa politica responsabila trebuie sa fie capabila sa raspunda in fata celor care i-au ales. Nu vreau sa fac concesii in ceea ce priveste declaratiile de avere-, a spus Tariceanu.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.