90 de companii farmaceutice au oferit peste 160 de milioane lei sponsorizări cadrelor medicale și asociațiile profesionale ale acestora. Vezi AICI lista completă a beneficiarilor sponsorizărilor. Banii au ajuns la medici sub formă de tablete, servicii de consultanță, drepturi de autor, onorarii. O parte din bani au fost destinaţi sponsorizării pentru participarea la evenimente naționale și internaționale, care aduc medicilor punctele de educaţie medicală continuă cerute de lege.
Şeful Corpului de Control al premierului a declarat la DIGI 24 că „E cel puţin conflict de interese. Adică nu poți fi obiectiv ca medic să prescrii cel mai bun medicament în momentul în care o companie farmaceutică ți-a finanțat deplasarea la un congres. Este un fenomen larg şi, dacă vreţi, tocmai asta e şi problema. În orice industrie există colaborări între specialiști și companiile implicate, dar de aici până la a sponsoriza orice medic de familie sau farmacist lucrurile par să o fi luat razna,” spune Valentin Mircea, şeful Corpului de control al premierului.
În prezent, legea privind reforma în domeniul sănătăţii spune clar că „exercitarea profesiei de medic este incompatibilă cu calitatea de angajat sau colaborator al unităților de producție ori de distribuție de produse farmaceutice sau materiale sanitare”.
Cu toate acestea, practica DNA a fost, în mod corect, de a nu inculpa medicii care participă la congrese pe banii unui terț, ci doar dacă au primit și vacanțe de la firmele sponsore cum a fost cazul celor 77 de oncologi care pe lângă participarea două zile la Congresul medical din Bangalore au vizitat și India 8 zile. Astfel, DNA a reținut că din cei 520.607,95 euro cheltuiți cu deplasarea celor 77 de medici, suma reprezentând mită este de 416.864,1 euro. Rămâne de văzut dacă și judecătorii vor considera excursiile mită.
Totodată șeful Corpului de Control pare a ne dezvălui secretul lui Polichinelle din moment ce începând cu luna martie 2015, firmele producătoare de medicamente au fost obligate să-și declare activitățile de sponsorizare către Agenţia Naţională a Medicamentului.
Sperăm că nu vom asista la noi interpretări ale legislației prin care să se definească juridici termenul de „colaborator” ca incluzând și „sponsorizatul”. Legea nr. 32 din 19 mai 1994 privind sponsorizarea și mecenatul se aplică și în domeniul „medico-sanitar” după cum scrie în conținutul ei. Așa că dacă cele două legi se bat cap în cap ar trebui la fel să facem și cu parlamentarii care le-au votat: să-i dăm cap în cap, nu să prezentăm din nou medicii ca pe niște infractori, acum trecând de la șpagă la conflict de interese. Să ne spună domnul de la Corpul de Control în ce lege e definit termenul de „colaborator” și nu ne referim la cel prevăzut în legea privind studierea arhivei fostei Securități!
Interviul integral cu şeful Corpului de Control al Premierului se difuzează duminică, 19 iunie de la ora 13.05 la emisiunea „În Faţa ta” de la Digi24.