Home Actualitate Guvernul nationalizeaza Resita

Guvernul nationalizeaza Resita

DISTRIBUIŢI

APAPS va cere in justitie anularea contractului de privatizare

Autoritatea pentru Privatizare si Administrarea Participatiilor Statului (APAPS) va solicita in instanta anularea contractului de privatizare a Combinatului Siderurgic Resita, incheiat cu firma Noble Ventures, in urma neonorarii de catre patronul societatii a obligatiilor contractuale, a anuntat, miercuri, ministrul pentru privatizare, Ovidiu Musetescu.

El adaugat ca un colectiv de juristi, care va primi sprijinul Ministerului Justitiei, va incepe de astazi sa pregateasca motivatia actiunii in instanta.

Guvernul a luat nota de decizia Autoritatii pentru Privatizare de a se adresa instantei judecatoresti pentru rezolutionarea contractului de privatizare si a solicitat Autoritatii sa prezinte, intr-un interval cat mai scurt, masurile care trebuie sa fie luate intre momentul actionarii in instanta si decizia instantei judecatoresti, care ar putea fi adoptata in cel mult doua luni, a mai spus Musetescu.

O alta masura, pe care Ovidiu Musetescu o va prezenta astazi la Resita, va fi intrarea salariatilor combinatului in somaj pentru o perioada de maximum trei luni.

Musetescu a mai precizat ca autoritatile romane vor solicita patronului de la Resita si acordarea unor daune pentru nerespecrarea contractului de pivatizare, la un nivel care urmeaza a fi evaluat ulterior.

-Statul va redeveni actionar majoritar la Combinatul Siderugic din Resita. Sper sa gasim un cumparator mai bun pentru aceasta societate-, a spus Musetescu, precizand ca exista deja oferte in acest sens.

Ministrul pentru privatizare a mai afirmat ca Guvernul si-a pierdut increderea in investitorul de la Combinatul Siderurgic Resita, care da dovada de rea-credinta si de incapacitate manageriala.

La Tribunalul Caras-Severin s-au judecat, miercuri, cele doua procese pe care conducerea CSR si Sindicatul -Vatra- si le-au intentat reciproc. In dosarul inaintat de sindicalisti patronatului, instanta a admis actiunea si interventia accesorie a Federatiei Nationale a Sindicatelor Metarom, obligand CSR la plata salariilor si acceptarea liderilor sindicatului Vatra la sedintele Consiliului de Administratie al CSR. In dosarul intentat de patronat sindicatului -Vatra-, privitor la ilegalitatea manifestatiilor sindicale, instanta a respins actiunea patronatului, conflictul de munca fiind declarat legal.

Dupa 10 zile de proteste, timp in care peste 300 de persoane s-au aflat in greva foamei, sindicalistii de la Combinatul Siderurgic Resita par a fi castigat batalia.

Miercuri, mitingul din fata Prefecturii se incheiase in jurul orei 16.00, sindicalistii hotarand sa revina joi dimineata in piata si, in functie de rezultatul discutiilor de la Guvern, sa decida ce vor face in continuare. Variantele avute in vedere erau deosebit de -negre- pentru autoritati, protestatarii amenintand ca, daca nu le sunt acceptate revendicarile, vor inchide apa in toata Resita si, apoi, vor trece la blocarea caii ferate si a Drumului European E 70.

La lasarea serii, in fata prefecturii ramasesera doar cei aflati in greva foamei si jandarmii care-i pazeau. Apoi, in jurul orei 21.30, linistea a fost sparta de strigate de bucurie. Din toate partile, sute de siderurgisti, insotiti de familii, veneau in fata Prefecturii fluturand steaguri si strigand -Am invins-.

Vestea rezilierii contractului de privatizare a combinatului ii fusese transmisa liderului sindicatului Vatra, Iancu Muhu, de Bogdan Hosu, care, la randul sau, primise vestea de la ministrul Ovidiu Musetescu. Detaliile acestei decizii si mai ales modul in care se va realiza repunerea in functie a combinatului nu erau cunoscute, dar pentru sindicalisti conta doar ca -a plecat americanu*-. Speranta ca lucrurile vor intra pe un fagas normal au facut ca posibilitatea intrarii in somaj pe o perioada de doau-trei luni sa nu mai ingrijoreze pe nimeni.

In mai putin de o jumatate de ora, in piata din fata Prefecturii se stransesera aproximativ 1.000 de oameni. Vestea rezilierii contractului si perspectiva repornirii combinatului au facut ca distanta dintre doua tabere, ipotetic opuse, cea a sindicalistilor si cea a fortelor de ordine, sa dispara. Lipsa autorizatiei pentru manifestatie nu a mai avut nici o importanta, politistii fiind la fel de fericiti ca si angajatii de la CSR. Pentru ca sarbatoarea sa fie completa, manifestantii au decis ca cel mai bine ar fi sa organizeze un mars prin oras. Supravegheati de politie, sindicalistii au strabatut orasul, scandand: -Am invins-, -Resita nu moare- si chiar -Politia e cu noi-. Marii castigatori, liderii sindicatului Vatra in frunte cu Iancu Muhu, au condus marsul, numele lor fiind secandat, de sute de ori, de siderurgisti. Tarziu in noapte, atunci cand in mod normal toata lumea doarme, sindicalistii de la CSR continuau sa-si sarbatoreasca victoria pe la terasele si restaurantele din oras.

Joi dimineata, euforia declansata de vestea rezilierii contractului se mai domolise. Lipsa de informatii si zvonurile facusera ca oamenii sa redevina suspiciosi. Perspectiva somajului, chiar si pe o durata determinata, are darul de a-i ingrijora pe siderurgisti. In piata din fata Prefecturii, domnea linistea, cu toate ca peste 1.000 de oameni revenisera in locul respectiv. Stransi in grupuri de cinci-zece oameni, sindicalistii discutau aprins despre viitorul combinatului. -Inca nu stim nimic sigur. Asteptam sa vina ministrul Musetescu si sa ne explice ce va urma. Daca combinatul va fi pornit si noi vom avea unde sa muncim, totul va fi bine, daca nu, o luam de la capat-, declara Gheorghe Bugoi, unul dintre grevistii foamei. Aceeasi neincredere a facut ca o parte din cei aflati in greva foamei sa nu renunte, inca, la aceasta forma de protest. -Asteptam sa vedem totul pus pe hartie si sa vedem ce spune ministrul si dupa aceea, daca am obtinut ceea ce am dorit, renuntam si la greva foamei-, explica Costica Baciu.

-Conflictul de munca va fi inchis, speram definitiv, abia vineri, atunci cand ministrul Musetescu va semna protocolul cu sindicalistii. Solutia adoptata de Guvern este singura viabila. Speram sa se gaseasca solutii pentru pornirea cat mai grabnica a productiei la CSR, astfel incat perioada cat oamenii se vor afla in somaj sa fie cat mai scurta-, a declarat Marian Apostol, vicepresedinte al Cartelului Alfa.

In asteptarea ministrului privatizarii, liderii sindicatului Vatra s-au reunit, in cursul diminetii, stabilind componenta delegatiei de 10 persaone care va negocia cu Ovidiu Musetescu.

-Il asteptam pe ministrul privatizarii sa punem la punct toate detaliile. Oamenii doresc sa reinceapa lucrul cat mai repede si, chiar daca vor fi trecuti in somaj tehnic, vor sa vina la Combinat sa pregateasca reluarea productiei-, a declarat Iancu Muhu, liderul sindicatului Vatra. Totodata, Muhu s-a intalnit si cu prefectul Pavel Balan. -Am discutat in primul rand despre plata salariilor restante, astfel incat aceasta sa se faca cat mai repede. Restul revendicarilor le vom rezolva vineri-, a explicat Muhu.

Pe de alta parte, cei 225 de grevisti ai foamei, prin reprezentantii lor, au declarat ca isi vor continua protestul pana la definitivarea negocierilor si semnarea unui protocol care sa-i asigure ca isi vor primi salariile.

In cursul dupa-amiezii de ieri, in piata se adunasera din nou circa 1.000 de persoane, liderul sindicatului afirmand ca -acesta este un miting al asteptarii si al sperantei-, care va lua sfarsit cand lucrurile vor reintra in normal.

Valeriu Stoica: -Anularea contractului de privatizare a Combinatului de la Resita ar reprezenta un semnal negativ pentru investitorii straini-

Presedintele PNL, Valeriu Stoica, a declarat, joi, intr-o conferinta de presa, ca anularea contractului de privatizare a Combinatului Siderurgic Resita ar reprezenta un semnal negativ pentru investitorii straini, referindu-se la intentia Autoritatii pentru Privatizare si Administrarea Participatiilor Statului (APAPS) de a ataca in instanta contractul de privatizare a Combinatului Siderurgic Resita.

Procesul de privatizare este o conditie mai mult decat necesara pentru economia romaneasca si orice nereusita in acest sens reprezinta un semnal negativ, a mai spus liderul liberal.

Adrian Videanu, PD: -un atac grav la adresa procesului de privatizare-

Vicepresedintele PD, Adrian Videanu, a declarat, joi, intr-o conferinta de presa, ca decizia Autoritatii pentru Privatizare si Administrarea Participatiilor Statului (APAPS) de a ataca in instanta contractul de privatizare a Combinatului Siderurgic Resita constituie un -atac grav la adresa procesului de privatizare-.

Videanu a aratat ca investitorul care a cumparat acest combint asteapta ca Executivul, reprezentat de APAPS, sa-si indeplineasca atributiile contractuale si a apreciat ca Guvernul putea gasi solutii si pentru combinatul de la Resita, asa cum a reusit la Tractorul si la Roman Brasov.

Vicepresedintele PD, Liviu Negoita, a afirmat, in acest context, ca Guvernul a reactionat tot sub presiunea strazii si atunci cand -a modificat pe picior- Legea pensiilor.

Guvernul a luat nota de decizia Autoritatii pentru Privatizare de a se adresa instantei judecatoresti pentru rezolutionarea contractului de privatizare si a solicitat Autoritatii sa prezinte, intr-un interval cat mai scurt, masurile care trebuie sa fie luate intre momentul actionarii in instanta si decizia instantei judecatoresti, care ar putea fi adoptata in cel mult doua luni, a mai spus Musetescu.

Adrian Nastase: -investitorii s-au jucat suficient-Decizia Autoritatii pentru Privatizare de a solicita instantei rezolutionarea contractului de privatizare incheiat la Combinatul Siderurgic Resita reprezinta o operatiune strict juridica, care se bazeaza pe faptul ca patronul acestei societati nu si-a indeplinit obligatiile contractuale, a declarat prim-ministrul Adrian Nastase, ca reactie la un articol aparut in -Financial Times-.

Cotidianul apreciaza ca decizia autoritatilor de la Bucuresti de a solicita anularea contractului de privatizare a Combinatului Siderurgic Resita, incheiat cu firma americana Noble Ventures, este o lovitura data credibilitatii Guvernului PDSR, care s-a declarat in favoarea reformei si a economiei de piata. Anularea contractului de privatizare a Combinatului Siderurgic Resita va alarma, foarte probabil, Comisia Europeana, Fondul Monetar International si Banca Mondiala, organisme care au solicitat accelerarea procesului de privatizare din Romania.

Adrian Nastase a aratat ca aceasta operatiune nu este a Guvernului, ci a APAPS si a precizat ca, pana in momentul in care instanta se va pronunta in acest caz, intreprinderea va ramane privata.

-Este un mecanism juridic pe care sper ca si ?çFinancial Times?ê il cunoaste, Daca nu, le pot trimite bibliografia-, a spus Nastase.

Premierul a precizat ca Executivul a incercat, cat a fost posibil, sa salveze o privatizare realizata defectuos, in conditiile in care investitorii nu si-au respectat obligatiile asumate prin contractul de privatizare.

-APAPS s-a rugat saptamani intregi de doua persoane care vor sa faca siderurgie in Romania, dar nu pot plati nici macar taxa de 10.000 dolari pentru o firma de avocatura. Investitorii s-au jucat suficient si au intins coarda prea mult. Acum este timpul sa mearga acasa, sa stranga bani si sa ne mai caute cand vor fi capabili sa faca astfel de operatiuni-, a spus Nastase.

Seful Executivului a apreciat ca anularea contractului de privatizare nu reprezinta o cedare in fata presiunilor sindicale.

Intrebat daca Guvernul a avut in vedere, atunci cand a acceptat anularea contractului de la Resita, si aparitia unor reactii de genul celor prezentate in -Financial Times-, Adrian Nastase a afirmat ca -este indiferent ce reactii sunt platite de unii sau de altii intr-un ziar sau altul-.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.