Bune, rele, deciziile luate de judecători nu pot fi comentate și punct. Observăm însă cu stupoare că CSM nu are aceeași unitate de măsură când vine vorba de ordonanțele de urgență ale Guvernului. Astăzi CSM a transmis presei un comunicat în acest sens:
„Având în vedere adoptarea, în ședința Guvernului României din data de 31 august 2016, a Ordonanței de Urgență nr.43/2016, publicată în Monitorul Oficial nr.673/31.08.2016, Partea I, pentru modificarea și completarea OUG nr.57/2015 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2016, prorogarea unor termene, precum și unele măsuri fiscal-bugetare, pentru modificarea și completarea unor acte normative și pentru aplicarea unitară a dispozițiilor legale,
Față de declarațiile publice ale unor reprezentanți ai puterii executive,
BIROUL DE INFORMARE PUBLICĂ șI RELAȚII CU MASS MEDIA al CSM este abilitat să aducă la cunoștința publică următoarele:
Consecvent principiilor enunțate prin Hotărârea nr.1020/2016 a Plenului, Consiliul Superior al Magistraturii își menține poziția adoptată în ședința din data de 23 august 2016 în legătură cu aplicarea unitară a dispozițiilor OUG nr.20/2016 pentru modificarea și completarea O.U.G. nr. 57/2015 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2016, prorogarea unor termene, precum și unele măsuri fiscal-bugetare și pentru modificarea și completarea unor acte normative, în scopul eliminării inechităților salariale existente în sistemul judiciar.
Reamintim că în cadrul ședinței menționate, Plenul Consiliului a hotărât că dispozițiile OUG nr.20/2016 pentru modificarea și completarea O.U.G. nr. 57/2015 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2016, prorogarea unor termene, precum și unele măsuri fiscal-bugetare și pentru modificarea și completarea unor acte normative, sunt aplicabile și familiei ocupaționale ‘Justiție’.
Prin urmare, Plenul a recomandat ordonatorilor de credite ca în interpretarea acestor dispoziții legale să aibă în vedere principiul de drept menționat în expunerea de motive a OUG nr.20/2016 și în cuprinsul art.31 din O.U.G. nr. 57/2015, așa cum a fost modificată și completată prin O.U.G nr. 20/2016, în sensul eliminării discrepanțelor salariale existente în sistemul judiciar, astfel încât personalul care beneficiază de aceleași condiții să fie salarizat la nivelul maxim al salariului de bază/indemnizației de încadrare din cadrul instituției sau autorității în care își desfășoară activitatea.
Principiile enunțate și poziția adoptată de Plen au fost ferm susținute de conducerea CSM cu prilejul întâlnirii ordonatorilor de credite din sistemul judiciar cu reprezentanți ai executivului pe tema aplicării dispozițiilor OUG nr.20/2016.
Apreciem ca inadmisibile și regretabile declarațiile publice ale unor reprezentanți ai puterii executive în sensul că asociațiile profesionale ale magistraților ar da o interpretare abuzivă și inechitabilă dispozițiilor OUG nr.20/2016.
Reamintim că această interpretare a fost adoptată inclusiv de Plenul Consiliului Superior al Magistraturii și ordonatori principali și secundari de credite din sistemul judiciar.
Declarațiile menționate pot fi de natură a genera o dispută nedorită între magistrați și alte puteri ale statului.
Subliniem, totodată, că potrivit notei de fundamentare, scopul urmărit de OUG nr.20/2016 a fost eliminarea, începând cu 1 august 2016, a unor disfuncționalități salariale în sistemul public, respectiv eliminarea discrepanțelor salariale în rândul diverselor categorii sociale și nu acordarea unor creșteri salariale.
Fără a pune în discuție abilitarea Guvernului de a stabili politica salarială a statului român, atragem atenția asupra nevoii întregului sistem judiciar de eliminare a discrepanțelor salariale, cu respectarea deplină a principiilor constituționale și legale.
Consiliul Superior al Magistraturii susține în continuare necesitatea eliminării discrepanțelor salariale din cadrul sistemului judiciar și va acționa pentru identificarea unor căi legale de înlăturare a acestora.”