Home Actualitate Guvernul nu-si asuma proiectul Rosia Montana

Guvernul nu-si asuma proiectul Rosia Montana

DISTRIBUIŢI


Fara doar si poate, investitia de la Rosia Montana este cea mai mare din Europa. Din cinci munti aflati in regiune ar urma sa fie extrase cateva sute de mii kg de aur si peste un milion kg de argint. Dar scoaterea la suprafata a acestei comori are implicatii uriase. Se pune problema daca Romania are nevoie de aceasta investitie. Se mai pune problema rezolvarii problemelor ecologice, vechi de zeci de ani. Extractia aurului implica folosirea cianurilor si construirea unui lac de decantare. Pericolele sunt multiple: strapungerea barajului lacului, scurgerea substantelor nocive in apele din vecinatate si in panza freatica, contaminarea solului si compromiterea asezarii miniere Alburnus Major, care dateaza din epoca romana. Constient de opozitia energica fata de proiect atat in tara, cat si in strainatate, guvernul le cere ajutorul expertilor europeni. Uniunea Europeana spune insa ca nu se amesteca, fiind vorba despre o problema nationala.

Despagubirile au bagat dihonie intre oameni

Peste 600 de proprietari negociaza in prezent cu firma Gabriel Resources Limited despagubirile pentru relocare. Peste 70 de proprietati au fost deja achizitionate si alte 130 de familii au semnat precontracte, primind si un avans.

-De cand a venit compania asta, relatiile intre oameni s-au stricat extraordinar de mult, chiar si intre parinti si copii, din cauza banului. Parintii stiu cum se face o casa si cum se castiga un teren si copilul ar vinde-o- – a spus Eugen David, presedintele Asociatiei Alburnus Major, care se opune proiectului. El sustine ca cele 350 de familii din cadrul asociatiei refuza sa-si vanda casele, indiferent ce pret li s-ar oferi. Or, fara acordul lor, proiectul nu poate inainta.

Vestigiile romane

O opozitie destul de serioasa vine si din partea comunitatii istorice si culturale. -Aici, galeriile romane sunt unice in Europa si au fost gasite tablite cerate care reprezinta o sursa pentru Dreptul roman. Or, aceste galerii nu pot fi pastrate in nici un chip o data exploatarea inceputa. Se poate vizita astazi o galerie de 400 de metri, dar km sau zeci de km de galerii sunt inchise accesului sau sunt necunoscute, si ele ascund foarte mari valori istorice-, spune profesorul clujean Ioan Piso.

Compania miniera Rosia Montana Gold Corporation SA, care apartine firmei Gabriel Resources Limited, riposteaza ca lucrarile arheologice pe care chiar ea le-a finantat in ultimii doi ani au extins cercetarile si descoperirile.

Avantajele sociale

Directorul general adjunct al companiei miniere Rosia Montana Gold Corporation SA, Gabriel Dumitrascu, spune ca in jurul exploatarii miniere se vor infiinta aproximativ 3.000 locuri de munca si ca zona va deveni, in curand, un adevarat oras. Unii critici ai proiectului spun ca tocmai aceasta urbanizare ar putea fi problema.

Geologul Codruta Nedelcu, presedinte al Asociatiei Romane a Iubitorilor Naturii, spune ca nu se tine cont de faptul ca vor disparea din zona Muntilor Apuseni niste gospodarii care se pot autosustine. -Oamenii vor ajunge in orase unde vor aparea din nou probleme cu caldura, cu mizeria, cu criminalitatea s.a.m.d. Acesti oameni de acolo, din zona accea, sunt mineri si fermieri. Nu au acel tip de scolarizare care sa le permita sa se descurce intr-un oras-, spune Codruta Nedelcu.

Tehnologie de varf

In ceea ce priveste pericolul producerii unui accident ecologic, compania spune ca a luat toate masurile. -Pentru prima data, intr-o exploatare miniera romaneasca se pune un distrugator de cianuri la finalul ciclului tehnologic, deci inainte de iazul de decantare. Acest distrugator de cianuri retine, neutralizeaza, anihileaza cianurile, astfel incat la iesirea in iazul de decantare, tulbureala – care inseamna apa si steril, deci roca macinata, nisip – va avea o concentratie de cianuri de o parte pe milion, de 50 de ori mai putin nociv decat ceea ce admite cea mai buna practica internationala-, da asigurari Gabriel Dumitrascu

Guvernul cere aribitraj international

Guvernul Nastase stie care sunt implicatiile proiectului. El are si avantaje, si dezavantaje – a spus saptamana aceasta primul-ministru, adaugand ca guvernul nu este incantat ca i s-a pus in brate de fosta guvernare. Constient insa de opozitia energica fata de proiect atat in tara, cat si in strainatate, guvernul pare sa fi decis internationalizarea sa. Saptamana trecuta, la Alba Iulia, domnul Nastase a declarat ca este nevoie de o comisie internationala, eventual la nivelul uneia dintre tarile care au o mai mare experienta in domeniul de mediu sau la nivelul UE, existand un comisar european pentru probleme de mediu. -Avem nevoie de o evaluare clara, independenta a proiectului, sub aspectul efectelor de mediu. Fara o astfel de evaluare, in nici un caz proiectul nu va merge mai departe-, a declarat premierul.

Comisia Europeana se spala pe maini

Desi guvernul asteapta ca Uniunea Europeana sa se pronunte in cazul Rosia Montana, asa ceva nu se va intampla, afirma Anne Burrill, administrator principal pentru Romania in cadrul Directoratului General de Mediu al CE. Decizia in legatura cu Rosia Montana va fi strict nationala, pe motiv ca Romania nu este o tara membra a UE si pentru ca in proiect nu sunt implicate fonduri europene, spune Burrill. Pe de alta parte, adauga Burrill, UE nu are in prezent o legislatie specifica relativ la domeniul minier, in general, si nici la mineritul aurifer cu cianuri, in particular. Cu toate acestea, UE este foarte interesata sa reglementeze sectorul minier, in special ca urmare a gravelor accidente de la Baia Mare din anul 2000.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.