Home Actualitate Guvernul PNL a retrocedat ilegal complexul turistic Furnica, parte din Peleș

Guvernul PNL a retrocedat ilegal complexul turistic Furnica, parte din Peleș

DISTRIBUIŢI

Corpul de Control al premierului acuză comisia care a negociat Memorandumul de înțelegere dintre fostul Guvern PNL și Regele Mihai I pentru retrocedarea Domeniului Peleș de nereguli și lipsă de transparen]ă, indicåndu-l pe fostul ministru al Culturii Adrian Iorgulescu printre persoanele responsabile. Potrivit unor surse oficiale, citate de Mediafax, inspectorii Corpului de Control au finalizat raportul privind modul de retrocedare a complexului turistic Furnica, parte a Domeniului Peleș, iar potrivit acestuia, decizia Regiei Patrimoniului Protocolului de Stat (RA-APPS), prin care fostul suveran a intrat în posesia acestui imobil, este nelegală și a permis prejudicierea bugetului.

În urma acestor verificări, instituția a decis să sesizeze Parchetul. Raportul de control indică totodată că, potrivit verificărilor efectuate referitor la condițiile retrocedării Domeniului Peleș, comisia de negociere a Memorandumului de înțelegere între Guvern și Mihai I a funcționat defectuos și nu și-a îndeplinit obiectivele, deoarece nu sunt consemnate și nici întocmite documente privind participanții la discuții, concluziile întâlnirilor și nici punctele de vedere exprimate de către părți. Mai mult, nu au fost întocmite minute ale întâlnirilor și discuțiilor comisiei cu reprezentanții Casei Regale, deși în notele adresate de fostul ministru al Culturii, Adrian Iorgulescu, fostului premier Călin Popescu Tăriceanu sunt menționate „concluziile rezultate după o serie de runde de negociere purtate între membrii comisiei de negociere și reprezentanții MSR Mihai I“.

Bugetul statului – prejudiciat

Raportul Corpului de Control relevă că bugetul statului a fost prejudiciat din cauza procedurii de retrocedare prin asimilare, deoarece notificările inițiale ale reprezentanților Casei Regale transmise Primăriei Sinaia nu au avut în vedere retrocedarea complexului turistic Furnica, imobil care, în anul 1947, era un grajd. Pentru a intra în posesia complexului turistic Furnica, regele Mihai I a cerut executarea silită a RA-APPS, acțiune contestată de către regie și care urmează să fie analizată de Judecătoria Sinaia la 22 septembrie. Memorandumul privind retrocedarea castelelor Peleș și Pelișor, a părții vechi din Foișor, precum și a complexelor Ceramica și Stăvilari și a terenurilor aferente către Regele Mihai a fost aprobat de Guvern în februarie 2007. Adrian Vasiliu, avocatul Casei Regale, a declarat însă că imobilul în cauză face parte din domeniul Peleș, retrocedat Regelui Mihai I, care este „proprietarul acelui domeniu“, potrivit Mediafax. De asemenea, fostul ministru al Culturii Adrian Iorgulescu a declarat că instituția pe care a condus-o a negociat cu Casa Regală retrocedarea Castelului Peleș, care s-a făcut cu respectarea legislației în vigoare, restituirea complexului „Furnica“ fiind negociată de RA-APPS. „Furnica nu a fost negociat de Ministerul Culturii. Complexul era negociat de RA-APPS. Ministerul Culturii a avut competența de a negocia doar pentru Castelul Peleș. Din punct de vedere juridic s-a procedat corect, potrivit legii și potrivit faptului că Regele Mihai I este moștenitorul de drept. Legea ne obliga să facem retrocedarea. Ne-au dat și în judecată“, s-a justificat Adrian Iorgulescu. 

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.