Ordonanta care prelungeste cu trei luni termenul pana la care pot fi depuse cererile de retrocedare a proprietatilor confiscate de comunisti a aparut in sfarsit in -Monitorul Oficial-. Cum fostii proprietari nu sunt absolut siguri ca cererile depuse dupa 14 august vor fi valabile, cat timp ordonanta nu a fost aprobata si de Parlament, numarul celor care au depus, in ultimele zile, acte de retrocedare a crescut semnificativ. Sunt revedicate imobile, mosii, castele, strazi si chiar un aeroport. In cazul asa-ziselor utilitati publice, retrocedarea in natura este imposibila, asa ca, in aceste cazuri, statul roman va trebui sa ofere despagubiri banesti. Ministrul Administratiei Publice, Octav Cozmanca, a declarat, ieri, ca Guvernul va inainta Parlamentului, la inceputul anului viitor, un proiect de lege care sa reglementeze regimul despagubirilor pentru cei carora nu le pot fi retrocedate proprietatile in natura. De unde vor fi luati acesti bani ramane de vazut, in conditiile in care saracia din Romania atinge cote dramatice.
Un constantean cere o intersectie, iar altul – Parcul Arheologic
In Constanta au fost depuse, pana acum, aproximativ 2.000 de cereri de retrocedare. Printre terenurile si cladirile revendicate se numara Hotel -Albatros- din Mamaia, o parte din malul Lacului Tabacariei din Constanta, care se intinde pe o suprafata de 97.000 de metri patrati, Complexul -Castel- si Restaurantul -Vatra- din Mamaia, Castelul -Sutu-, unde functioneaza Curtea de Apel Constanta, Intersectia Dacia, Strada Malul Portului, Insula Ovidiu de pe Lacul Mamaia, Casa Casatoriilor si terenul unde se afla Gradina de vara -Tomis- din Parcul Arheologic.
Sucevenii vor inapoi terenurile din zona industriala
La Biroul Locativ al Primariei Suceava s-au depus pana acum 350 de cereri de revedicare a proprietatilor. Exista cereri pentru imobile devenite utilitati publice, insa majoritatea vizeaza pamanturile nationalizate pe care s-au construit intreprinderile din zona industriala, respectiv CET, MOBSTRAT, AMBRO, ROMUPS, MOPAN, dar si pentru cele pe care s-au construit AVICOLA, ACET si Statiunea de Cercetari Agricole. Asa cum spuneam, cererile de retrocedare sunt dintre cele mai diverse. Un bacauan, spre exemplu, cere restituirea a 21.400 de metri patrati situati in incinta Aeroportului Bacau si despagubiri morale in valoare de 304.000 de dolari. Terenul cu pricina este situat sub cladirea aeroportului, sub pista de aterizare-decolare si sub hidrofor. Pista apartine insa Ministerului Apararii Nationale si nu poate fi ceruta Consiliului Judetean. Singura solutie pentru acesta este sa se judece cu MApN pentru fiecare parcela de teren. In aceeasi situtie se gasesc si sucevenii care solicita terenurile pe care s-au ridicat intreprinderi.
Castelul de la Macea, in prezent centru de cercetare, este revendicat de trei mostenitori
Unul dintre cele mai cunoscute monumente din judetul Arad, castelul din comuna Macea, este revendicat de trei dintre nepotii doctorului Aurel Iancu. In notificare, petentii estimeaza valoarea imobilului la 750.000 de dolari. Medicul Aurel Iancu a fost expropriat in anul 1946, in baza Legii 187/1945 privind reforma agrara. Atunci, aproape jumatate din domeniu a fost impartit in parcele si repartizat ca locuri de casa. Pe terenul din jurul castelului, care are aproximativ 22 de hectare, a fost amenajat, incepand din anul 1968, un parc dendrologic, unde, pe langa copacii seculari, au fost aduse si naturalizate mii de specii din cele mai rare plante de mare valoare stiintifica. In 1991, in urma unor importante reparatii, castelul a devenit centru pentru cercetare si activitati stiintifice.
Rose Mociornita de arata sceptica in privinta despagubirilor
Rose Mociornita, fiica unui mare industrias interbelic, a depus cerere de retrocedare pentru 10 proprietati inca din aprilie. Ea spune ca o parte din aceste propritati au devenit utilitati publice si se arata sceptica in privinta despagubirilor. -Mi-e tare teama ca pe fondul de saracie pe care il cunoastem noi astazi in Romania si de nemultumire, aceste despagubiri sa nu devina inca un obstacol psihologic sau de ura a omului de rand, pe buna credinta, impotriva celor care vin acum si cer despagubiri enorme proportionale cu valoarea bunurilor, cand atatia oameni sunt asa de amarati in Romania-, spune Rose Mociornita.
Lege noua care sa reglementeze regimul despagubirilor
Fara doar si poate, Legea 10 care permite retrocedarea bunurilor confiscate abuziv de comunistii este o masura pozitiva. In cele mai multe cazuri, dupa cum ati vazut, nu poate fi vorba de restituirea in natura a propritatii, ci de despagubiri. Sumele sunt uriase. Daca in unele situatii, problema poate fi transata local, intre petenti si actuali proprietari, sau administratori, in cele mai multe cazuri acest lucru este imposibil. Multe dintre propritatile revendicate se afla in proprietatea statului, care va fi obligat sa scoata bani din buzunar. De unde, ramine de vazut.
Ministrul Administratiei Publice Octav Cozminca a declarat, ieri, ca Guvernul va inainta Parlamentului, la inceputul anului viitor, un proiect de lege care sa reglementeze regimul despagubirilor pentru cei carora nu le pot fi retrocedate proprietatile in natura. Cozminca a afirmat ca Guvernul va analiza cuantumul despagubirilor pe care ar urma sa le acorde fostilor proprietari. -Dupa data de 14 noiembrie cind se va incheia termenul de depunere a notificarilor pentru retrocedarea proprietatilor, Guvernul va analiza timp de o luna cuantumul si modalitatile de despagubire-, a precizat Cozminca.