Membrii Comisiei europene ar putea fi influenţaţi de criza politică care afectează România în analiza raportului pe care autorităţile române îl vor trimite la sfârşitul acestei luni. Şeful Departamentului pentru Afaceri Europene, Adrian Ciocănea, a atras atenţia că -raportul despre Justiţie, ce trebuie trimis CE la sfârşitul lunii martie, ar putea fi interpretat politic de unii reprezentanţi europeni, care pot considera, pentru că nu ştiu sau nu înţeleg, că dezbaterile politice pot afecta guvernul-.
În ceea ce priveşte progresele făcute în domeniul justiţiei Adrian Ciocănea a spus că în cea mai mare parte obligaţiile asumate au fost îndeplinite. Totuşi, s-ar putea să apară o serie de probleme pentru că Senatul nu a adoptat nici până acum legea privind înfiinţarea Agenţiei Naţionale de Integritate, o cerinţă expresă a Comisiei Europene.
Raportul este -aproape gata-
Deşi în urmă cu câteva zile, şeful DAE, Adrian Ciocănea spunea că raportul este la nivel de schiţă, în mai puţin de două zile situaţia s-a schimbat. Acum raportul este aproape gata.
Adrian Ciocănea a precizat ieri că documentul este -finalizat în proporţie de 90%-, şi urmează să primească aviz din partea MJ şi MAI, instituţii care au contribuit la redactarea lui.
Problema este ANI
Deşi s-au făcut progrese în domeniul Justiţiei, şeful DAE consideră că membrii Comisiei Europene vor taxa -inerţia Parlamentului în a scoate o formă a Agenţiei de Integritate pe care să şi-o asume-.
În ceea ce priveşte evaluarea Comisiei Europene, Ciocănea spus că -e posibil să continue mecanismul de monitorizare, pentru a putea fi cuantificate şi evaluate rezultatele-.