Ramasi fara flota, de 12 ani marinarii romani s-au lasat prada armatorilor pentru a nu muri de foame. Anual, sute de marinari erau abandonati in diferite colturi ale lumii, dupa ce armatorii isi facusera treaba cu ei, fara a le plati salariile sau, in cel mai fericit caz, platindu-le doar un sfert din ele. Armatorii deruleaza de obicei contracte mai mari decat valoarea navei, fapt care le permite sa abandoneze navele cu echipaj cu tot dupa ce incaseazca banii de la beneficiari. Mai mult, conditiile de munca erau specifice erei sclavagiste: fara apa, fara mancare, fara o minima asistenta medicala, marinarii romani mureau sau se intorceau acasa bolnavi si saraci. Toti armatorii din lume stiu ca, daca vrei sa ai sclavi pe punte, angajezi marinari romani, pentru ca sunt disperati, dar competenti. Ei bine, a fost nevoie de 12 ani ca guvernantii romani sa-si aduca aminte ca acesti oameni exista si sa emita un act normativ care sa-i protejeze cat de cat in fata armatorilor si a agentiilor de personal navigant (crewing), care devenisera un fel de negutatori de sclavi.
Armatorii si -negutatorii de sclavi-, obligati sa respecte marinarii
La sfarsitul saptamanii trecute, guvernul a aprobat, in sfarsit, un act normativ privind imbunatatirea protectiei navigatorilor romani imbarcati la bordul navelor sub pavilion strain, precum si armonizarea legislatiei romanesti referitoare la navigatori cu reglementarile internationale in domeniu. Actul normativ prevede si un sistem de masuri de securitate financiara pentru cazurile de abandonare a personalului navigant in afara Romaniei. Astfel, pentru obtinerea autorizatiei, agentia de personal navigant (crewing) va trebui sa faca dovada constituirii unei garantii de minimum 100.000 de dolari SUA. Agentiile de personal navigant presteaza servicii de selectie si plasare sub pavilion romanesc sau strain, pe baza ofertelor ferme de locuri de munca transmise de armatori si numai daca sunt autorizate de Autoritatea Navala Romana. Hotararea prevede obligativitatea existentei unui contract de intermediere intre agentie si armator, prin care sunt stabilite conditiile de selectie si plasare a personalului navigant la bordul navelor armatorului. De asemenea, este obligatorie existenta unui contract intre armator si navigatori, in care se precizeaza durata si natura imbarcarii, indemnizatia, despagubirile in cazul accidentelor de munca si bolilor profesionale, transportul de la bordul navei, obligatiile partilor.
Amenzi relativ mici, pentru fapte grave
Efectuarea de activitati de intermediere a personalului navigant fara obtinerea autorizatiei constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 50 milioane de lei la 100 milioane de lei. De asemenea, constituie contraventii si se sanctioneaza cu amenda de la 30 milioane de lei la 60 milioane de lei nerespectarea conditiilor tehnice de functionare cuprinse in Caietul de sarcini intocmit de Autoritatea Navala Romana, precum si neconstituirea garantiei stabilita pentru asigurarea cheltuielilor de repatriere si plata pe doua luni a drepturilor banesti cuvenite navigatorilor plasati de agentie, in cazul in care proprietarul sau operatorul navei nu indeplineste aceasta obligatie. Personalul navigant care se angajeaza pe nave sub pavilion strain pe cont propriu nu poate beneficia de masurile de securitate financiara in cazuri de abandonare in afara tarii.
Romania are aproape 30.000 de marinari
In Romania sunt inregistrati 27.500 de navigatori brevetati si nebrevetati care nu au angajament in tara si care pot desfasura activitatea de stricta specializare numai pe nave sub pavilion strain. Anual, se inregistreaza 220-240 de absolventi cu studii superioare apti pentru a deveni ofiteri maritimi si 250-300 de absolventi cu studii medii care vor deveni marinari si motoristi. Ministerul Lucrarilor Publice, Transporturilor si Locuintei a autorizat, pana in prezent, 64 de agentii de crewing, din care 63% au angajat navigatori cu contract individual si au achitat toate obligatiile catre stat la zi, iar restul de 37% fac doar intermedierea angajarii personalului navigant roman. Navigatorii angajati de catre societatile de crewing din Romania beneficiaza de sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, iar navigatorii pentru care agentiile au facut doar intermediere depun declaratie personala la Casa teritoriala de pensii si participa lunar la constituirea fondurilor de asigurari sociale.
Marinari romani pe o nava–lighean- scufundata in Marea Egee
Trei romani care au supravietuit scufundarii unui cargou in Marea Egee s-au intors acum doua zile in tara, la o saptamana de la incident. Marinarii spun ca au trait momente de groaza, in care au crezut ca nu vor putea fi salvati. Robert Manea (34 de ani) si Molagea Negivet (50 de ani) sunt din Constanta, iar Victor George Mogos (25 de ani) este din Galati. Cei trei au plecat din Portul Constanta pe 9 ianuarie a.c., la bordul cargoului Khadijeh, care s-a scufundat in dimineata zilei de 11 ianuarie, la circa 22 de mile marine de coasta de vest a insulei grecesti Lesbos. -Am plecat cu vaporul spre Tunisia, iar voiajul a decurs normal pana am trecut de stramtoarea Dardanele. Atunci am primit aviz de furtuna. In jurul orei 6.50 a fost un moment in care s-a auzit o troznitura la elice, ca si cum aceasta s-ar fi rupt. Apoi, nava s-a inclinat-, declara Robert Manea. Acesta a spus ca echipajul a fost salvat de doua elicoptere Super Puma trimise de autoritatile elene. Nava era construita in 1971, in RFG. A avut probleme in decursul anilor, chiar 12 esuari, doua coliziuni si dese retineri la Port State Control. (Infostar)