Home Actualitate Guvernul trădării națiunii române

Guvernul trădării națiunii române

DISTRIBUIŢI

România nu recunoaște independența provinciei Kosovo. Poziția statului român a fost formulată și susținută atât de Președinție, cât și de Parlament și Executiv. În particular însă, același guvern PNL-UDMR susține contrariul: că România ar trebui să își dea acordul, mai devreme sau mai târziu, pentru independența Kosovo. Nonsensul își găsește explicația printr-o serie de afirmații făcute de reprezentanții UDMR, partid aflat la guvernare. Prin poziția exprimată de liderii săi, Uniunea se poziționează în afara României și a intereselor susținute de instituțiile statului. Paradoxul ar putea costa UDMR atât participarea la guvernare, cât și prezența în Parlament, odată cu viitoarele alegeri generale.
Guvernul, în ansamblul său, a anunțat fără echivoc că nu va recunoaște independența Kosovo. Același Guvern, în particular, susține contrariul: că România ar trebui să își dea acordul cât mai repede pentru această "consecință firească a schimbărilor intervenite în Balcanii de Vest". Nonsensul își găsește explicația printr-o ieșire publică a liderului UDMR, Marko Bela, în care principalul partid reprezentativ pentru minoritatea maghiară din România se declară pentru recunoașterea independenței Kosovo. Deși partid aflat la guvernare, UDMR a încercat astfel să influențeze o decizie ce ar putea constitui un precedent periculos pentru România, dat fiind numărul mare de minoritari din zona Transilvaniei. "Paradoxul" ar putea costa UDMR participarea la guvernare, întrucât Uniunea se poziționează în afara liniei oficiale a României.

Poziția României

Cel puțin poziția României este clară: statul român nu recunoaște independența Kosovo, considerând ca fiind "ilegal" actul acestei declarații unilaterale. Poziția a fost formulată de președintele Traian Băsescu în cadrul consultărilor de la Cotroceni cu reprezentanții partidelor parlamentare și cu premierul Călin Popescu Tăriceanu. Șeful statului a explicat că și el și premierul au fost sfătuiți să nu facă declarații până la finalizarea lucrărilor Consiliului de Afaceri Generale și Relații Externe al Uniunii Europene.
Între timp, Parlamentul, reunit în ședință extraordinară, a adoptat o declarație fermă, de "nerecunoaștere a independenței provinciei Kosovo".

Presiune pe Tăriceanu

UDMR ar trebui să se retragă de la guvernare dacă tot susține independența Kosovo, a susținut președintele fondator al PNL, Radu Câmpeanu. Acesta a indicat faptul că, deși poziția Executivului se află la polul opus, UDMR continuă să susțină recunoașterea independenței provinciei Kosovo. Opinia exprimată de Câmpeanu, deși singulară, indică presiunea din interiorul PNL asupra premierului Călin Popescu Tăriceanu. Șefului Executivului i-au solicitat atât liderii PSD, cât și cei ai PDL, să clarifice poziția Uniunii cu care liberalii împart guvernarea.

Doar o părere?

Ca reprezentantă a minorității maghiare în Parlament, UDMR a "mirosit" oportunitatea din recunoașterea independenței Kosovo. "Mai curând sau mai târziu, și România va trebui să recunoască acest stat", a susținut liderul UDMR Marko Bela, asumându-și consecințele acestei poziții independente în plan politic.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.