Autoritățile au pus gând rău românilor și firmelor care își înmatriculează mașinile în Bulgaria pentru a evita plata taxei de primă înmatriculare. Executivul a aprobat ieri un proiect de lege care prevede că circulația autovehiculelor înmatriculate în alte state nu poate depăși 90 de zile pe an, termen după care acestea trebuie înscrise în circulație în România. Pedepsele pentru încălcarea noilor reglementări sunt amenzi între 540 și 1.420 de lei, precum și reținerea certificatului de înmatriculare și a plăcuțelor. Proiectul de lege urmează să fie trimis Parlamentului care îl va dezbate în regim de urgență.
Autovehiculele înmatriculate în alte state vor putea circula în România doar timp de 90 de zile pe an, termenul fiind calculat de la momentul întocmirii actului de vânzare-cumpărare pe numele unui cetățean român sau al unei persoane juridice române. Noile prevederi au fost adoptate ieri de Guvern, printr-un proiect de lege, și urmează să fie trimise aprobării Parlamentului. ?ê?£eful Poliției Rutiere, Lucian Diniță, a declarat după decizia Executivului că această măsură nu restrânge dreptul la liberă circulație garantat în spațiul Uniunii Europene. „Nu este o restrângere a drepturilor, pentru că orice cetățean român își poate înmatricula mașina pe numele său acolo unde are reședința“, a declarat el. Proprietarii de autovehicule care vor fi despistați că încalcă noile reglementări vor primi amenzi de până la 1.420 lei, în funcție de gravitatea contravenției. În plus, li se vor reține certificatul și plăcuțele de înmatriculare. „Aceste mașini înmatriculate în alte state vor avea dreptul să circule 90 de zile într-un an pe teritoriul României de la momentul la care cetățeanul român intră în posesia autovehiculului, practic, de la emiterea actului de vânzare-cumpărare a mașinii. Unii vor fi tentați să își reînnoiască acest contract, la sfârșitul termenului de 90 zile, dar mașinile vor fi luate în evidență“, a mai afirmat Diniță.
„Bulgarii“ n-au asigurare și nici inspecție tehnică
Potrivit șefului Poliției Rutiere, în România circulă 45.000 de autovehicule înmatriculate în străinătate, majoritatea în Bulgaria (19.800), restul fiind înscrise în circulație în Italia, Spania, Marea Britanie și în alte țări europene. Decizia a fost luată pentru a evita cazurile în care, prin înmatricularea mașinilor în alte state, este evitată plata în România a taxei de înmatriculare. În plus, mulți dintre cei care au mașinile înmatriculate în alte state nu au efectuată inspecția tehnică periodică și nici nu au încheiată o poliță de asigurare obligatorie. Acest ultim aspect face ca în cazul unui accident pagubele să fie recuperate foarte greu sau chiar deloc. „În semestrul doi din 2011 au fost 1.000 de astfel de cazuri“, a declarat Diniță. De asemenea, prin proiectul de lege care va trimis în Parlament se vor modifica și alte articole ale Codului Rutier, pentru a transpune în legislația internă o directivă europeană. Astfel, posesorii de mopede și motociclete cu capacitate cilindrică mică vor fi nevoiți să obțină permis de conducere de anul viitor. Alte modificări îi vizează pe șoferii profesioniști, care vor trebui să-și înnoiască permisul o dată la cinci ani, când vor fi supuși și unui examen medical. Proiectul de lege va intra în procedură de urgență.
Bogdan Cristescu