La patru luni de zile de cand -Curentul- a semnalat inechitatile prezente in proiectul de lege privind salarizarea functionarilor publici si de cand ministrul Marian Sarbu a replicat ca vor fi corectate (-este doar un proiect-), ele persista si in varianta revazuta si adaugita, elaborata de Ministerul Muncii si Solidaritatii Sociale. Factorii care decid cantitatea de viata care trebuie asigurata celor care muncesc la stat inca n-au inteles nimic din protestele stradale ale bugetarilor, gandindu-se ca, daca se rezuma la mitinguri, un pic de ger ii va linisti. Dar adevaratul pericol se regaseste in dorinta de munca a acestor napastuiti ai statului, care este in pericol sa scada din lipsa unei aprecieri juste din punct de vedere material.
Functia primeaza in detrimentul studiilor
In continuare, bugetarii nu vor fi platiti dupa nivelul studiilor, ci dupa -importanta- lor in aparatul de stat, ajungandu-se la situatii tragi-comice, cum ar fi salariul unui viceprimar de comuna de categoria a III-a, care va fi mai mare decat al unui profesor. Inutil sa mentionam ca, in 90% din cazuri, acel viceprimar are cel mult studii medii si ii va putea rade in nas celui care l-a invatat sa scrie pe bancile scolii.
Pe de alta parte, chiar daca scopul declarat al proiectului de lege este de a legifera un sistem unitar de salarizare pentru toti bugetarii, unii dintre acestia, cei -de lux-, vor primi sporuri peste sporuri, in timp ce marea masa va ramane la niste niveluri salariale de mizerie.
Se constata diferente clare de salarizare intre functionarii cu aceeasi pregatire si incadrati cu acelasi grad, clasa si categorie, dar care sunt angajati in institutii de stat diferite. De exemplu, un functionar superior, specialist incadrat in categoria A, clasa I, gradul I in aparatul ministerelor, altor organe ale administratiei publice centrale, Casei Nationale de Pensii, Inspectiei Muncii, Casei de Sanatate sau Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca, va avea un salariu de baza de 8,5 milioane de lei. Acelasi functionar va primi insa 12 milioane, daca este incadrat la Presedintie, Parlament, Guvern, Curtea Suprema de Justitie, Curtea de Conturi, Curtea Constitutionala sau alte institutii -de varf-. Daca insa lucreaza la primarii, prefecturi, case judetene de pensii si alte institutii mai mici in rang, salariul lui va fi de 6,8 milioane de lei, iar la consiliile locale si institutiile subordonate acestora – de numai 5,3 milioane.
Acestea sunt diferentele intre membrii aceleiasi categorii de bugetari, dar incadrati la institutii diferite.
Nu conteaza cat ai invatat, ci unde activezi…
Cele mai grave diferente sunt insa intre categorii profesionale diferite, cu niveluri diferite de pregatire. De exemplu, un subinginer angajat la Parlament, Guvern, Presedintie, Curtea Suprema de Justitie, Parchetul de pe langa CSJ, Curtea Constitutionala sau Consiliul Concurentei poate ajunge sa aiba un salariu de 5,7 milioane de lei – salariul pe care il poate obtine un conferentiar universitar cu o vechime in invatamant de 25-30 de ani. Un sofer sau secretar-dactilograf la Guvern, Presedintie sau Parlament poate fi retribuit cu un salariu de baza de patru milioane de lei. Acesta este salariul maxim de baza la care poate spera un asistent universitar cu o vechime in invatamant de 30-35 de ani!
Ce sa mai vorbim de invatamantul preuniversitar, unde un profesor cu gradul didactic I si cu o vechime de sase pana la 10 ani va primi un salariu de baza de 3,5 milioane de lei, egal cu al unui sofer la minister sau in alte institutii ale administratiei publice. Acelasi profesor, dar debutant, cu studii superioare, va primi un salariu de trei milioane, cu 100.000 de lei mai putin decat un maistru din sectorul de gospodarire, intretinere-reparatii si deservire.
Sistemul sanitar va fi defavorizat si in 2002
Si in sistemul sanitar se mentin aceleasi salarii de mizerie, disproportionate comparativ cu cele ale -colegilor- lor bugetari, care au facut mult mai putina scoala, dar s-au invartit mai bine si s-au angajat la institutii ale statului vazute mai bine de guvernanti. Astfel, un medic stagiar nu va putea lua mai mult de trei milioane de lei brut, suma aproape egalata de cea obtinuta de un sef de depozit principal in gospodarire, intretinere si reparatii si deservire – 2,75 milioane de lei.
Un sef de birou senatorial, stenodactilograf, sef de cabinet sau referent, toti cu studii medii, la Presedintie, Guvern sau Parlament va avea un salariu de pana la 4,75 milioane de lei – salariul pe care il va putea avea un medic in al cincilea an de Rezidentiat in anatomia patologica si medicina legala.
In schimb, nu sunt uitati de catre guvernanti angajatii, chiar si cei cu studii medii, dintr-unul dintre cele mai corupte sisteme (potrivit sondajelor de opinie) – cel judecatoresc. Un grefier sau conducator de carte funciara, cu studii medii, primeste un salariu de pana la 6,5 milioane de lei, la care se adauga sporuri cuprinse intre 15% si 25%, daca are functie de conducere.
Si Institutul National de Expertize Criminalistice si laboratoarele de expertize criminalistice au fost in -cartile- MMSS. Un secretar dactilograf cu studii medii va primi un salariu de pana la 4,9 milioane de lei.
Ei lucreaza cu (si pentru) banii dumneavoastra!
Corpul de Control al Ministerului Finantelor Publice – Garda Financiara – este defavorizat material de noua grila. Asa ca nu este de mirare ca unii isi mai rotunjesc veniturile intr-un mod mai putin ortodox. Un comisar debutant va primi doar 2,5 milioane de lei salariu – exact aceeasi suma pe care o va primi un arhivar incepator din Ministerul de Interne. Revenind in sanul golas al Garzii Financiare, un comisar principal specialist cu gradatia I nu va depasi 6,8 milioane. Ce-i drept, exista prevazute si oarece stimulente, dar nu suficiente pentru cei carora li se cere, mai mult decat orice, corectitudine si onestitate…
In aceeasi nota sunt tratati si angajatii MFP care lucreaza direct cu bani gheata; un casier trezorier principal, cu gradatia maxima, va beneficia de un salariu brut de 2,9 milioane lei, in timp ce un numarator de bani debutant va fi salarizat cu 2,1 milioane. Chiar si cu gradatia maxima, el nu va depasi 2,3 milioane.
Un functionar superior specialist-auditor cu categoria A, Clasa I, Gradul 1, de la Finante, va avea un salariu de baza de 5,3 milioane, cu 400.000 de lei mai mic decat secretarul de primarie al unei comune care nu depaseste 7.000 de locuitori.