Home Actualitate Guzganul rozaliu se întoarce. Degeaba…

Guzganul rozaliu se întoarce. Degeaba…

DISTRIBUIŢI

Viorel Hrebenciuc a intrat în vrie în ultimele zile datorită întrebuințării sale excesive și fără rost. Implicat până peste cap în așa-zisele negocieri politice, Hrebenciuc a încercat din răsputeri impunerea unei variante de acuplare PSD-PNL, lansată inițial de Dinu Patriciu, etern cercetatul penal – direct interesat din motive lesne de interes. Interesele lui Patriciu sunt consonante din multe puncte de vedere cu interesele lui Hrebenciuc, personaj de asemenea vizat de cercetări penale perpetuu amânate. Blatul ordinar dintre PNL și PSD, în precedenta guvernare, a avut la bază temeiul solid al cointeresării pe linia problemelor juridice (a se citi operațiuni de jaf la nivel național și de crimă organizată).

Hrebe invocă "gentleman's agreement"

Combinatorul de vârf al pesedeului a declarat, recent, la Antena 3 că, în urmă cu doi ani, PNL a acceptat să susțină PSD dacă acesta va câștiga alegerile. Potrivit lui Hrebenciuc, care a numit combinația cu peneliștii "gentleman's agreement", PNL ar fi acceptat ca PSD-ul să pună premier și să facă guvern, dar fără a primi ministere. Înțelegerea a eșuat, după alegeri, din cauza "unor jocuri" ale unor lideri PNL, care au insistat să pună ei premier, a afirmat Hrebenciuc. Opărit din cauza eșecului și taxat negativ de colegii săi mai puțin rozalii, Hrebenciuc și-a mai confirmat încă o dată numele de alint din partid ("Javra") și le-a ars o copită din mers peneliștilor, afirmând, cu ciudă, că scorul electoral al PNL se datorează PSD-ului, care a promovat, prin Anghel Stanciu, o variantă de uninominal care "i-a scos" și pe liberali. Ce a uitat să precizeze Hrebenciucul cu privire la uninominal a fost faptul că învârteala nerușinată numită redistribuire nu a făcut altceva decât să confiște opțiunea votului direct consfințită de Constituție, și s-a realizat prin cârdășia PSD, PNL, PC și, desigur, nu trebuie uitată Pro Democrația.

Combinatorul bulevardier

Până una-alta, ieșirea publică a lui Hrebenciuc la adresa liberalilor, practic, a dezlegat mâinile PDL pentru o variantă de alianță cu PSD. PDL ar mai putea alege și o variantă de guvernare minoritară liniștită (și mai ales fără UDMR) pentru că dacă a reușit PNL cu 20% plus 6% ai UDMR să stea singuri proțăpiți la guvernare, cu atât mai mult ar putea reuși un partid cu 33% care are și susținerea președintelui (deci îi va accepta legile și nu le va întoarce). Varianta PNL-PSD promovată de Hrebenciuc, purtătorul de flamură al noului tandem Iliescu-Năstase, este din ce în ce mai palidă astăzi și are șanse modeste de împlinire. Cel care a agregat atât de strâns troica vetustă Iliescu-Năstase-Hrebenciuc este chiar președintele Traian Băsescu, obiect al unei uri concentrate din partea celor trei, din motive dintre cele mai variate. Pentru Viorel Hrebenciuc, miza unei guvernări convenabile intereselor sale este mai mult decât personală și include chiar și argumente locative, pe lângă cele de ordin penal. Hrebenciuc și-a însușit încă din 1993 un apartament cu cinci camere pe bulevardul Calea Victoriei, pe vremea când era secretar general al guvernului. Venit din fundul provinciei cu un costum de haine pătat și pantofi stâlciați, după cum ni l-a descris un lider de partid din Moldova, Hrebenciuc și-a dorit din răsputeri un apartament cu vedere la bulevardul central al Capitalei. Deși, între timp, și-a construit o vilă în București, Hrebenciuc, ajuns deputat, a cerut – și a obținut – de la Primăria Capitalei prelungirea contractul de închiriere pentru apartament. Povestea apartamentului este, desigur, un mizilic, o nimica toată, pe lângă numeroasele șmenuri care au constituit baza activității lui Hrebenciuc.

Protector al unui grup de crimă organizată

Unul dintre cele mai proaspete dosare, din 2005, scotea în evidență calitatea multiplă a lui Hrebenciuc, de deputat al României, dar și de paravan și protector al unui grup de crimă organizată. Dosarul penal pe adresa liderului rozaliu al PSD, Viorel Hrebenciuc, a fost întocmit, în octombrie 2004, de către Departamentul Național Anticorupție – Serviciul Teritorial Iași, anchetatorii ieșeni cercetând mai multe fapte de corupție și alte infracțiuni comise de Ion Vrânceanu – un apropiat (alte surse spun că interpus) al lui Hrebenciuc, administrator și asociat la diferite firme cu sediul în Vaslui. Ion Vrânceanu a creat și coordonat un adevărat grup de crimă organizată, afirmau procurorii, care mai arătau în documentele juridice că, sub stricta coordonare a omului lui Hrebenciuc, "s-au desfășurat activități infracționale care au generat mari prejudicii bugetului de stat". În scopul protejării intereselor grupării mafiote care a înhățat prin manevre frauduloase patrimoniul viticol al județului Vaslui, Vrânceanu și-a traficat influența pe plan local, asociindu-se cu un fost prefect al județului Vaslui, Ion Țibulca, și cu Alec Bujoreanu, fost director la Direcția Generală a Finanțelor Publice Vaslui. "Spatele" celor trei erau demnitarii pesediști Ion Avram Mureșan și, mai ales, Viorel Hrebenciuc, acuzați în acest dosar "sub aspectul săvârșirii faptelor de corupție, respectiv trafic de influență și luare de mită". Ion Vrânceanu a obținut ridicarea sechestrelor instituite asupra activelor firmei pe care o deținea, prin deputatul Viorel Hrebenciuc, obținând, astfel, reeșalonarea datoriilor acumulate de una dintre firmele sale. Dosarul de la Iași a fost trimis, în 2005, către Parchetul General, întrucât, potrivit legii, competența de soluționare a cauzei aparținea acestei instituții. Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, după ce s-au efectuat actele premergătoare urmăririi penale în cauză, și-a declinat competența către DNA, întrucât unii dintre cei care au intrat în atenția procurorilor sunt înalți demnitari. Unul dintre "înalții demnitari", binecunoscutul șobolan rozaliu, are toate motivele să-și caute o gaură să se ascundă, dacă nu iese trampa guvernării PNL-PSD. Și nu prea pare să iasă…

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.