Herta Muller, scriitoare născută în 1953 într-un sat din Banat, a câștigat Premiul Nobel pentru Literatură. Este cea de-a 12-a scriitoare care câștigă Nobelul pentru Literatură.
Herta Muller a fost hărțuită de Securitate în anii ‘80, poliția secretă ceaușistă propunându-i în mod constant să colaboreze. Scriitoarea a refuzat, drept pentru care Securitatea a răspândit zvonul că ar fi racolat-o, pentru a-i distruge astfel imaginea. În paralel, opera publicată i-a fost cenzurată. În 1987, Muller a emigrat în Germania, scăpând de teroarea Securității.
Juriul Academiei din Stockholm și-a motivat decizia prin „densitatea poeziei și sinceritatea prozei cu care a descris plastic universul dezmoșteniților“.
Herta Muller este laureată a numeroase premii internaționale: „Impac Dublin Literary Award“, Premiul „Kleist“, Premiul, „Franz Kafka“, Premiul european de literatură „Aristeion“, Premiul Literar al Fundației Konrad Adenauer, Premiul orașului Berlin, iar din 1999 figurează aproape în fiecare an printre numele potențialilor câștigători ai Premiului Nobel pentru literatură.
Valoarea Premiului Nobel este de zece milioane coroane suedeze (1,4 milioane dolari).
Printre scriitorii cotați cu șanse reale la câștigarea Nobelului pentru Literatură s-au numărat israelianul Amos Oz, americanii Philip Roth, Cormac McCarthy, Joyce Carol Oates, canadianca Margaret Atwood și algerianca Assia Djebar.
„Sunt foarte surprinsă și încă nu îmi vine a crede“, a declarat scriitoarea Herta Muller prin intermediul unui comunicat, publicat de editorul său din Germania. „Nu pot spune nimic mai mult acum“, a continuat câștigătoarea Premiului Nobel pentru Literatură, citată de Associated Press.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane