
Președintele suspendat al Consiliului Județean Cluj, Horea Uioreanu, este audiat, vineri, de procurorii militari ai DNA București, în dosarul în care un fost subofițer al SRI Cluj este acuzat că i-ar fi furnizat informații privind acțiuni de supraveghere operativă.
Potrivit unor surse judiciare, Uioreanu, arestat preventiv pentru fapte de corupție, a fost dus, joi, din arestul Poliției Județene Cluj la sediul central al DNA, unde este audiat, vineri, de procurorii militari ai Direcției.
Potrivit acelorași surse, Uioreanu este audiat în legătură cu dosarul în care Anca-Elena Albu, fost subofițer în cadrul Serviciului Român de Informații (SRI) Cluj, este urmărită penal și cercetată sub control judiciar pentru că l-a informat pe președintele suspendat al Consiliului Județean Cluj privind acțiuni de supraveghere operativă care îl vizau pe el sau alte persoane.
DNA anunța, în urmă cu o săptămână, că procurorii militari din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor de corupție săvârșite de militari, beneficiind de sprijinul de specialitate al structurii de protecție internă din cadrul Serviciului Român de Informații, au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale față de Anca-Elena Albu, fost subofițer în cadrul SRI – Direcția Județeană de Informații Cluj, pentru folosire în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite, în formă continuată.
Procurorii au mai dispus punerea în mișcare a acțiunii penale față de Horea Uioreanu, președinte al Consiliului Județean Cluj la data faptelor, pentru instigare la folosirea în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite, în formă continuată, Mihnea-Remus Iuoraș, subprefect al județului Cluj la data faptelor, pentru complicitate la infracțiunea menționată, în formă continuată, și Silvia Bălaj, mama inculpatei Anca-Elena Albu, pentru complicitate la aceeași infracțiune, în formă continuată.
În ordonanțele de punere în mișcare a acțiunii penale procurorii militari au reținut că inculpata Anca-Elena Albu a folosit și a permis inculpatului Horea Uioreanu accesul la informații ce nu erau destinate publicității. Aceste informații, al căror obiect erau acțiuni de supraveghere operativă care îl vizau pe acesta sau alte persoane, erau obținute cu prilejul îndeplinirii atribuțiilor sale de serviciu.
Scopul urmărit de către Albu prin divulgarea acestor informații a fost obținerea transferului în cadrul Serviciului de Informații Externe, cu mijlocirea directă a lui Horea Uioreanu.
Aceste acțiuni au fost săvârșite cu intenție, în mod repetat, prin acte materiale distincte, direct sau prin intermediul mamei sale, Silvia Bălaj, sau al subprefectului județului Cluj Mihnea-Remus Iuoraș, la instigarea președintelui Consiliului Județean Cluj.
Față de inculpata Anca-Elena Albu procurorii militari au dispus măsura procesuală preventivă a controlului judiciar pe întreaga perioadă a urmăririi penale.
Președintele suspendat al CJ Cluj Horea Uioreanu și oamenii de afaceri Ioan Bene și Vasile Pogăcean, reținuți de procurorii DNA pentru fapte de corupție, au fost arestați preventiv, în 29 mai, de magistrații Curții de Apel Cluj.
Potrivit DNA, Uioreanu este urmărit penal pentru cinci infracțiuni de luare de mită, dintre care două în formă continuată (zece acte materiale, respectiv șapte acte materiale), fals în înscrisuri sub semnătură privată în forma participației improprii ca instigator (două acte materiale) și complicitate la spălare de bani.