Home Actualitate Ignoranta autoritatilor – principala cauza a tragediei de la Poiana Teiului

Ignoranta autoritatilor – principala cauza a tragediei de la Poiana Teiului

DISTRIBUIŢI


Ani de-a randul, in Romania mor zeci, sute de oameni, din cauza unor catastrofe naturale care nu atrag atentia autoritatilor decat dupa producerea lor. Niciodata inainte, pentru a le preveni! Un film tragic se repeta la nesfarsit, ca un blestem: oameni morti, case distruse, comisii guvernamentale sosite in viteza la locul dezastrului pentru a aloca bani sinistratilor si pentru a-si manifesta demagogic via compasiune. In urma lor raman doliul si disperarea. In cazul tragediei de la Poiana Teiului, trei copii au murit in chinuri groaznice, sub sloiuri imense de gheata, aduse de Bistrita. Apele au avariat grav locuinte, au inundat zeci de case si aproape 100 de anexe gospodaresti din comunele Farcasa si Poiana Teiului. Peste 160 de familii din Farcasa au fost evacuate, iar aproape 2.000 de locuitori din satele celor doua comune au ramas izolati. Mai grav, tragedia s-a produs in conditiile in care ultimele informatii arata ca pe 27 decembrie a existat o avertizare hidrologica ce ar fi trebuit sa alerteze autoritatile locale din zona. Prefectura de Neamt a remis-o catre primarii, dar la oamenii obisnuiti anuntul nu a mai ajuns. Mai mult, localnicii acuza faptul ca nimeni nu s-a gandit la ei din 1989, de cand Hidroelectrica a inceput constructia unor baraje pe Bistrita, dar a abandonat lucrarile pentru ca nu au mai fost bani, desi s-au alocat miliarde de lei pentru conservarea investitiilor…

Dezastrul

2003 a inceput, in judetul Neamt, cu o tragedie: apele umflate ale raului Bistrita au iesit din matca si in noaptea de Anul Nou au luat cu ele la vale o cabana in care se afla un grup de tineri. Cadavrele a trei adolescenti au fost descoperite sub gheata la intervale de cateva zile, din cei sapte tineri care au petrecut Revelionul intr-o cabana la Poiana Teiului doar patru reusind sa se salveze. Peste 160 de familii din Farcasa, asezare din imediata apropiere a cabanei din Poiana Teiului, au fost evacuate. Un localnic povesteste cum -ghetari si nameti in jur de trei metri au ajuns pana la mijlocul geamurilor, au spart usa si au invadat toate camerele. Ne-am urcat toti in podul casei pana a trecut viitura si a doua zi, cu forte, comunitatea a sarit, am scos singuri toata gheata din casa. Deci toate camerele, cu haine, cu calculator, cu imprimanta, cu televizor, cu bautura, cu mancare, tot absolut-. Pagubele – a declarat primarul de Farcasa – pot fi cifrate la zeci de miliarde. Viitura cu gheturi a inundat cabana si apoi a tarat-o aproape 100 de metri la vale. Vasile Caia, unul dintre supravietuitori, a tras dupa el afara, in naboiul de apa inghetata, doua fete. Alti trei tineri au murit. Ana Tifui, 19 ani, a fost scoasa inca din noaptea de Anul Nou de la parterul cabanei, acum blocat sub ghetari. Primul a aparut trupul Ionelei Sturju. Ieri, tanara ar fi implinit 15 ani. Prietenul ei, Claudiu Doroftei, care s-a intors sa o ajute, a fost gasit si el mort, sub gheata. Peste 300 de familii din Farcasa nu au apa potabila sau rezerve de alimente. Fantanile sunt inundate si pompierii lucreaza din greu la golirea lor, iar beciurile sunt si ele inundate si inghetate.

Cauzele

Colonia Antreprizei de Constructii Hidrotehnice Poiana Teiului sta sub semnul ghetarilor de 6-8 metri lungime, adunati la cotul Bistritei. Acolo exista o lucrare hidrotehnica lasata de ani buni aproape in paragina. De-abia in ultimii ani s-au alocat bani. Localnicii considera ca lasarea acestor lucrari in paragina este cauza sinistrului la care sunt supusi. Gheata, combinata cu apa, a navalit neasteptat asupra unei parti din comuna Farcasa. Intr-un sfert de ora, apa a crescut la peste 1,30 metri inaltime si apoi s-a retras, lasand ghetarii care presau casele si acareturile. Ei spun ca in fiecare an Bistrita iese din matca, dar niciodata atat de fulgerator ca acum. Necazurile in zona ar fi inceput inainte de 1989, cand Hidroelectrica a inceput constructia unor baraje pe Bistrita. Lucrarile au fost abandonate pentru ca nu au mai fost bani. Miliarde de lei s-au dat insa pentru conservarea investitiilor. Satenii spun totusi ca se puteau face alte lucrari, mai ieftine si mai eficiente, pe raul Bistrita, astfel incat casele lor sa fie protejate. O mare vina par sa o aiba autoritatile locale. Ultimele informatii arata ca pe 27 decembrie 2002 a existat o avertizare hidrologica ce ar fi trebuit sa-i alerteze pe primarii din zona. Prefectura de Neamt a remis-o catre primarii, dar la oamenii obisnuiti anuntul nu a mai ajuns…

Rutina guvernamentala

Ceea ce au invatat cel mai bine reprezentantii ministerelor care -guverneaza- astfel de dezastre este sa ajunga imediat la fata locului, pentru a-si anunta masurile post-factum. O delegatie a Ministerului Administratiei Publice (MAP), condusa de secretarul de stat Ion Flesariu, s-a deplasat, sambata, in comunele nemtene Farcasa si Poiana Teiului, pentru a evalua efectele inundatiilor produse in prima zi a anului 2003, prin revarsarea raului Bistrita. Prefectul de Neamt, Vasile Pruteanu, a declarat ca autoritatile judetene impreuna cu reprezentantii MAP vor intocmi doua proiecte de hotarare de guvern pentru acordarea de fonduri necesare refacerii infrastructurii distruse de ape, in special poduri si punti, si pentru ajutorarea populatiei afectate de inundatii. Specialistii nemteni urmaresc in continuare, cu atentie, situatia de pe raul Bistrita, care poate oricand sa capete o evolutie periculoasa.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.