Home Actualitate IGP confirma: investitia la BID provoaca un seism la varful SIF

IGP confirma: investitia la BID provoaca un seism la varful SIF

DISTRIBUIŢI

Ceea ce marti seara parea doar un zvon pe piata financiara, ieri s-a confirmat: Elena Ioanitescu – presedintele SIF Muntenia – si-a dat demisia din functia detinuta, locul sau fiind luat de -necunoscutul- Gabriel Burlacu, ales in Consiliul de Administratie al SIF la sfarsitul lunii martie a.c., dupa o Adunare Generala a Actionarilor de pomina. Extrem de surprinzatoare, demisia a survenit cu putina vreme inainte ca politistii sa anunte oficial ca au demarat urmarirea penala impotriva lui Teodor Mihaescu, presedintele Muntenia Invest (companie care administreaza portofoliul SIF Muntenia) in dosarul -SIF-BID-. Ferindu-se elegant sa puna demisia Ioaniteascai pe seama scandalurilor financiare declansate de Mihaescu, pe care (indirect) le-a girat moral, membrii CA al SIF Muntenia au sustinut ca se asteptau la un asemenea gest din partea proaspetei demisionare, deoarece domnia sa ar fi mult prea ocupata cu functia de prim-vicepresedinte pe care o detine la Banca Romaneasca. Deoarece explicatiile respective au fost oarecum puerile, mai ales ca Elena Ioanitescu si-ar fi putut anunta retragerea de la presedintia SIF Muntenia inca din primavara, cand a avut loc ultima Adunare Generala a Actionarilor acestei societati financiare, am incercat sa o contactam pe proaspata demisionara. Spre suprinderea noastra, Ioanitescu nu a dorit sa faca nici o declaratie, asistenta sa de la Banca Romaneasca sustinand ca este intr-o sedinta si ca ne va contacta cand iese. Lucru care nu s-a intamplat pana la inchiderea editiei.


-Demisie anuntata-

Mai toti membrii CA al SIF Muntenia contactati, indiferent de culoarea lor politica, au avut un raspuns previzibil: -demisie anuntata de mai multa vreme-. In rest, absolut nimic despre scandalurile declansate de Mihaescu.

Constantin Teculescu, presedintele CEC si membru in CA al SIF Muntenia, s-a ferit sa comenteze retragerea Elenei Ioanitescu pe motiv ca nu a mai participat de mai multe luni la sedintele CA. Cu toate acestea, Teculescu a sustinut ca demisia era previzibila, deoarece -inca de la inceput nu a fost prea incantata de numirea sa in functia de presedinte al CA-. Un alt membru in CA al SIF Muntenia, Cristian Dumitrescu (deputat PSD), a aratat ca -dna Ioanitescu dorea de mai mult timp sa se retraga-. Desi, initial, a sustinut ca nu a participat la sedinta CA in care Ioanitescu s-a retras de la presedintia SIF Muntenia, Dumitrescu a revenit, aratand ca a fost la acea sedinta, insa -a plecat inainte ca aceasta sa-si anunte oficial retragerea si sa se voteze numirea lui Gabriel Burlacu-.

Dan Constantinescu (senator PNL), membru in CA al SIF Muntenia, a considerat ca -retragerea este fireasca, deoarece inca de la inceputul mandatului dna Ioanitescu a acceptat sa fie presedinta SIF Muntenia doar pentru o scurta perioada de timp, care s-a prelungit doi ani-. Intrebat daca pune gestul acesteia pe seama scandalurilor SIF Muntenia-BID si CI-CO (ambele declansate de Mihaescu si trecute prea usor cu vederea de sefii SIF), senatorul PNL a refuzat sa comenteze, sustinand ca -orice afirmatie de acest gen este pura speculatie-. Evitand raspunsurile la intrebarile considerate -speculatii-, Constantinescu a declarat ca -personal, consider ca a intarziat cu demisia din respect pentru toti colegii din CA al SIF Muntenia, pentru a nu crea o criza la nivelul conducerii acestei institutii-.

Prezent la sedinta in care Ioanitescu si-a anuntat retragerea, Constantinescu a aratat ca Burlacu a fost ales presedinte al SIF Muntenia la propunerea demisionarei. -Nu cred ca a mai fost o alta candidatura. Singura propunere, venita din partea dnei Ioanitescu, a fost cea a dlui Burlacu-, a spus Constantinescu. Intrebat cum comenteaza, in calitate de reprezentant al Opozitiei, culoarea politica a noului sef al SIF Muntenia (n.r. – membru PSD), senatorul PNL a evitat un raspuns transant, motivand ca -in conducerea SIF sunt reprezentant al actionarilor, nu am culoare politica si nici nu vin cu vreun mandat-.

Burlacu – demis de la Prefectura dupa un control ordonat de Nastase

In ceea ce-l priveste pe noul sef al SIF Muntenia, putem spune ca acesta nu a rupt gura targului, pana acum. Gabriel Burlacu a detinut functia de subprefect al Capitalei in perioada martie 2001-9 ianuarie 2002, insa a fost demis de ministrul Octav Cozmanca dupa verificari ale Corpului de Control al Guvernului, ordonate de premierul Nastase. La momentul respectiv, desi motivele demiterii lui Burlacu nu au fost facute publice, s-a vehiculat informatia ca acesta a fost mazilit din cauza contractelor ilegale incheiate intre Primaria Capitalei si firmele consilierilor municipali. Dupa -sutul in fund- primit de la Guvern, Burlacu a candidat, la finele lunii martie, (cu ocazia AGA de la SIF Muntenia), la un loc in Consiliul de Administratie. Inca de atunci, ascensiunea acestuia in varful piramidei SIF Muntenia era previzibila, daca tinem cont de cateva detalii. In primul rand, nu trebuie omis ca Burlacu a fost ales in CA al SIF Muntenia cu ajutorul voturilor venite din partea acolitilor lui Mihaescu & comp., in detrimentul mai cunoscutilor Catalin Chelu (jucator pe piata autohtona de capital) si Beno Lebo (speculant israelian de origine romana) – care au candidat, si ei, pentru un loc in CA al SIF. In al doilea rand, fiind necunoscut publicului, Burlacu este personajul ideal (in comparatie cu ceilalti membri ai CA) care-i putea succede -erodatei- Elena Ioanitescu la carma unei institutii aflate de multa vreme in epicentrul unor mari scandaluri financiare.

Ioanitescu ramane sefa la Banca Romaneasca

Elena Ioanitescu detine, incepand cu 1999, si functia de prim-vicepresedinte al Bancii Romanesti. Inainte de a face parte din conducerea acestei banci, mai precis intre 1992 si 1999, Ioanitescu a condus departamentele Resurse Umane si Imprumuturi Externe din Eximbank. Aceasta a mai fost cooptata ca si consilier al Bancii Mondiale pentru diverse proiecte de dezvoltare ale sectorului privat. In ceea ce priveste activitatea desfasurata la SIF Muntenia (unde va ramane doar membru simplu in CA), nu au fost putine cazurile in care presa a criticat-o pe Ioanitescu pentru ca i-a acordat o prea mare libertate de miscare lui Mihaescu in ceea ce priveste politica de plasamente.

Mihaescu – urmarit penal si in afacerea SIF-BID

Dupa ce, in august 2001, in calitate de administrator al SIF Muntenia, i-a platit in avans si fara nici o garantie lui Sorin Ovidiu Vintu suma de un milion de dolari din conturile SIF, pentru achizitionarea a 20% din actiunile Bancii de Investitii si Dezvoltare (BID), Teodor Mihaescu – presedintele Muntenia Invest va fi urmarit penal sub acuzatia de neglijenta in serviciu, ne-au declarat, ieri, surse din cadrul IGP. Conform politistilor, dupa ce BNR a interzis SIF Muntenia sa detina o cincime din BID, societatea de investitii financiare a ramas proprietara unui pachet de 4,9% din BID, insa Mihaescu n-a mai recuperat decat doar doua treimi din banii platiti in avans lui SOV. Politistii au remarcat faptul ca in vederea recuperarii prejudiciului creat SIF Muntenia, Mihaescu a acceptat sa preia active ale unor firme care au garantat pentru parintele FNI: 35,7% din actiunile Gelsor si BRS de la Fondul Roman de Garantare a Creditelor, 4,9% din actiunile BID si alte active Gelsor. Mihaescu a incercat sa vanda actiunile la FRGC cu 750.000 de dolari si pe cele de la BID cu 200.000 de dolari, insa tentativele sale au esuat, astfel ca prejudiciul creat SIF Muntenia este greu de recuperat. Deoarece, cand a facut tranzactia, Mihaescu a instiintat CA al SIF Muntenia (este obligat sa raporteze CA SIF tranzactiile de peste 300.000 de dolari), politistii i-au interogat in aceasta afacere si pe alti membri din conducerea SIF Muntenia. Inclusiv pe Elena Ioanitescu. Fara comentarii.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.