Home Actualitate IGP si PNA strang latul in jurul lui Vantu

IGP si PNA strang latul in jurul lui Vantu

DISTRIBUIŢI

Scandalurile finaciare in care este implicat controversatul om de afaceri Sorin Ovidiu Vantu pareau a fi intrat intr-un con de umbra, procedurile judiciare fiind destul de lungi. In plus, expertizele finaciar-contabile cerute atat de catre politie, cat si de catre avocatii lui Vantu au complicat si mai mult lucrurile. Noutatile in aceste dosare au aparut ieri, atunci cand seful Inspectoratului General al Politiei, chestorul sef, Florin Sandu, a anuntat stadiul in care se afla ancheta.

Dosarul BRS pleaca la PNA

Conform declaratiei sefului politiei romane, dosarul fraudelor de la Banca Romana de Scont va fi trimis, in zilele urmatoare, Parchetului National Anti-Coruptie, aceasta institutie fiind abilitata de lege sa se ocupe ce continuarea cercetarilor. Pana la finalizarea dosarului va mai trece, insa, ceva vreme deoarece termenele pina la care trebuie finalizate expertizele finaciar-contabile din cauza sunt destul de lungi. Astfel, prima expertiza referitoare la prejudicierea societatii de asigurari Astra va fi finalizata la sfarsitul lunii octombrie, in timp ce epertizele referitoare la celelate operatiuni finaciare derulate prin banca va fi finalizata abia in martie 2003.

In ceea ce priveste Banca de Investitii si Dezvoltare, infiintata si patronata de acelasi Sorin Ovidiu Vantu si condusa de catre presedintele Senatului Nicolae Vacaroiu, chestorul sef Florin Sandu a declarat ca acest dosar va fi conexat cu alte doua.


Tepe de sute de miliarde de lei

Primul dosar care va fi -lipit- de cel al BID-ului se refera la inselarea Bancii Agricole cu aproape 50 de miliarde de lei printr-o tranzactie cu actiuni apartinand Industrial Export. In urma cercetarilor intreprinse pana in acest moment a rezultat ca principalul vinovat pentru prejudicierea bancii ii revine fostului presedinte, Liviu Istrate. -In calitate de presedinte al bancii, in exercitarea actributiilor de serviciu, cu stiinta si cu incalcarea legislatiei privind valorile mobiliare a aprobat la data de 19.09.1998 o nota de cumparare a 65.359 de actiuni la purtator emise de Industrial Export, detinute de SC Sov Invest SA la un pret supraevaluat de 765.000 lei/actiune cauzand bancii o paguba de 49.999.635.000 lei-, se arata in documentele organelor de cercetare.

La inceputul anului, politia a extins cercetarile si asupra lui Gabriel Tisler, fost director al Directiei Piete de Capital din Banca Agricola, Nicolae Popa, fost director general al SC Gelsor SA si Teodor Irimescu, administrator al SC Asiadonna Import-Export SRL, intermediarul tranzactiei.

Suma rezultata din efectaurea tranzactiei, adica aproape 50 de miliarde de lei, a fost insusita de catre Nicolae Popa, prin persoane interpuse din cadrul Gelsor si SOV Invest, fie prin ridicari in numerar, aproximativ 26 de miliarde de lei, fie prin constituirea de depozite si spalarea banilor prin cinci conturi deschise de SOV Invest la Banca Agricola – Sucursala Municipiului Bucuresti.

Ceea ce este insa mult mai important este ca cercetarile politiei incearca sa stabileasca care sunt persoanele care lucrau in cadrul Bancii Agricole care au stiut de tranzactie si, mai ales, care este destinatia finala a celor 50 de miliarde de lei, toata lumea fiind aproape sigura ca si in spatele acestui -tun- s-a aflat tot Sorin Ovidiu Vantu.

Creditele pentru Gelsor

A doua afacere de succes in saptele careia s-a aflat Vintu si care va fi conexata din dosarul BID se refera la acordarea unui imprumut, de catre aceiasi banca Agricola, societatii Gelsor SA. In aceasta cauza, la inceputul lunii ianuarie, procurorii dispusesera neinceperea urmaririi penale, dar dupa ce au fost revazute si completate probele, solutia a fost schimbata, pe 21 ianuarie 2002 fiind redeschise cercetarile.

Si in acest caz principalul vinovat este tot Liviu Istrate care, impreuna cu Gabriel Tisler, au aprobat, in aprilie 1999 ca o linie de creditare derulata in beneficiul Gelsor SA sa fie convertita in actiuni supraevaluate, apartinind aceleiasi societati Gelsor. Prin aceasta actiune banca a fost prejudiciata cu aproximativ 80 de miliarde de lei. Totodata, in acelasi dosar se efectueaza cercetari si cu privire la imprejurarile in care a fost incheiat contractul de cesiune de actiuni dintre Ioana Maria Vlas si Liviu Istrate, prin care Banca Agricola a dobandit 20% din capitalul social al SC SOV Invest SA.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.