Home Actualitate IGPR a pierdut, printr-o semnatura, zeci de mii de litri de combustibil...

IGPR a pierdut, printr-o semnatura, zeci de mii de litri de combustibil intr-o saptamana

DISTRIBUIŢI

Inspectoratul General al Politiei Romane a pierdut peste 50.000 de litri de combustibil din cauza unui management defectuos al responsabililor care raspund de achizitii publice. -Curentul- a mai atras atentia ca, atunci cand vine vorba de achizitiile de carburanti pentru politie, comisarul sef Ion Peligrad – seful Directiei Logistica din IGPR, se joaca -la bursa- petrolului cu banii publici, realizeaza pagube mari bugetului institutiei. In aceasta saptamana, din cauza unui contract parafat cu Petrom, IGPR a pierdut peste 50.000 de litri de combustibil dintr-o -greseala-. Pierderile se datoreaza faptului ca Peligrad a cumparat bonuri valorice de la Petrom in loc de combustibil. Aceasta metoda dezavantajeaza institutia publica, deoarece plata propriu-zisa de catre IGPR se face cand benzina are un pret, iar marfa se achizitioneaza ulterior, cand pretul combustibilului creste. Desi comisarul sef Ion Peligrad este un functionar public care gestioneaza bani de la buget, si din acest motiv ar trebui sa dea dovada de transparenta, el se comporta ca si cum ar fi stapanul conturilor IGPR si refuza in mod brutal sa discute pe tema achizitiilor de combustibili.

Procedura de achizitie aplicata de comisarul sef Peligrad este pe cat de simpla, pe atat de paguboasa: achizitia de bonuri valorice de combustibili in numele IGPR atunci cand institutia are nevoie de combustibil propriu-zis. Practic, IGPR da banii din vistierie pe hartii de valoare emise de o firma particulara, care urmeaza a fi utilizate la achizitia propriu-zisa de combustibil. Numai ca bonurile cumparate de IGPR, la fel ca si contractele semnate de Peligrad, nu fac niciun fel de referire la cantitati exacte de combustibili ce urmeaza a fi cumparate de politie. Ca atare, daca pretul combustibilului creste peste noapte, IGPR sufera pierderi enorme. Desi are precedente paguboase, inginerul constructor uns sef al Directiei de Logistica a IGPR nu vrea sa schimbe sistemul.

Combustibili -evaporati-

Pe 11 iulie 2006, IGPR a semnat un contract cu Petrom privind cumpararea a 7.500 de carnete a cate 25 de file in valoare de 50 RON fiecare. In total, IGPR a platit 92.500.000.000 de lei vechi. La nicio saptamana, Petrom a decis sa scumpeasca benzina si motorina cu 900, respectiv 600 lei vechi pe litru. Ca atare, daca la data semnarii contractului, cu banii dati pe bonuri, IGPR putea cumpara 2.665.706 litri benzina Eco Premium sau 2.752.976 litri motorina Euro Disel 4, dupa numai o saptamana, cu aceeasi suma se puteau achizitiona doar 2.598.314 litri benzina Eco Premium sau 2.704.678 litri motorina Euro Diesel 4. Practic, pierderile cauzate IGPR de sistemul impus de Peligrad se cifreaza undeva intre 48.000 si 67.392 litri de combustibil.

Greseala continuata

In mai 2006, Ion Peligrad, de profesie inginer, a mai semnat un contract in urma caruia IGPR a platit 96 miliarde de lei vechi pentru bonuri valorice emise de Petrom. Ca si la ultima licitatie, procedura aplicata a fost extrem de dubioasa, atata vreme cat nu s-a pus in vedere furnizarea unei anumite cantitati si nu s-a realizat o comparatie nici intre preturile oferite de competitori. Daca, in loc de valoare, bonurile ar fi avut bifata o cantitate de combustibil, IGPR n-ar fi avut de pierdut in cazul unor variatii ale fragilei piete a petrolului. Atunci, chiar la data semnarii contractului cu Petrom, Ion Peligrad a decis sa mai cumpere bonuri valorice in valoare de peste 46 miliarde de lei vechi. Anuntul de participare la licitatie a fost publicat in Monitorul Oficial nr. 143 din 13 iulie 2006. Si in acest caz inginerul care raspunde de achizitiile din IGPR a decis sa cumpere bonuri de valoare.

Politist cu stare

Ion Peligrad a fost numit sef al Directiei Logistice in 2005, desi, in afara de un curs postuniversitar in domeniu economic, politistul nu are nicio legatura cu finantele. El a absolvit Universitatea Politehnica Bucuresti, devenind inginer, iar dupa aceea, in 1993, s-a angajat tehnician la Baza Centrala de Reparatii a MI. Conform evidentelor, Peligrad este un om bogat, in 2003 el primind ca donatie doua terenuri in Olt. Un an mai tarziu, a cumparat un teren in Dambovita. La finele anilor *90, el a achizitionat doua apartamente in Bucuresti. De subliniat ca, in 2004, Peligrad a imprumutat de la tatal sau aproape 25.000 euro, iar dupa 2000 a depus in diferite banci 60.000 euro.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.