Home Actualitate Ilegalitatile conducerii Corpului Expertilor Contabili si al Contabililor Autorizati din Romania (CECCAR)...

Ilegalitatile conducerii Corpului Expertilor Contabili si al Contabililor Autorizati din Romania (CECCAR) – confirmate de raportul de verificare al Ministerului Justitiei

DISTRIBUIŢI

Ilegalitatile conducerii Corpului Expertilor Contabili si al Contabililor Autorizati din Romania (CECCAR), semnalate de -Curentul-, au fost confirmate de raportul de verificare al Ministerului Justitiei, care a cercetat toate neregulile prezentate de ziarul nostru.

Conform raportului intocmit de Ministerul Justitiei, in urma analizarii legislatiei publicate, a documentelor de la Directia de avizare a actelor normative din Ministerul Justitiei si a relatiilor date de presedintele CECCAR, au fost constatate numeroase nereguli. Ministerul semnaleaza in primul rand faptul ca CECCAR minte, pentru ca -in afara de modificarea oficiala din anul 2000, Regulamentul a mai fost modificat prin Hotararea nr. 02/50 din 22.09.2002, avizata favorabil de Ministerul Finantelor Publice-. Astfel, -desi CECCAR sustine ca ar detine si aviz de la Ministerul Justitiei, din adresa 5600/SG/24.09.2002 emisa de minister rezulta ca este vorba doar de o instiintare cu privire la observatiile si propunerile Ministerului Justitiei pentru a fi avute in vedere la elaborarea modificarilor, fara a exista un aviz din partea Ministerului Justitiei pentru o forma definitiva a acestora- se arata in raport. -Mai mult, in aceste observatii s-au semnalat chiar deficiente majore, cu privire la forma dorita, in ceea ce priveste ocuparea functiei de presedinte mai mult de doua mandate consecutive, care nu au fost insusite de CECCAR. De asemenea, adresa 5600 a fost emisa pe 24.09.2002, deci la doua zile dupa adoptarea hotararii in cadrul Conferintei CECCAR si a fost inregistrata la CECCAR pe 1.10.2002; S-a incalcat astfel art. 18 lit. b din Regulamentul CECCAR potrivit caruia, Consiliul Superior nu va inainta regulamentul de organizare si functionare pentru aprobare Conferintei Nationale fara avizele favorabile ale celor doua ministere si art. 7 lit. a potrivit caruia, Conferinta Nationala ordinara aproba Regulamentul de organizare si functionare a CECCAR, modificarile si completarile acestuia avizate de Ministerul Finantelor Publice si Ministerul Justitiei-, precizeaza documentul trimis de Ministerul Justitiei. De asemenea, ministerul constata ca desi -Regulamentul, modificarea si republicarea sa au fost publicate in Monitorul Oficial, cea de a doua modificare, neavizata de Ministerul Justitiei, nu a fost publicata in Monitor. Insa, din dispozitiile art. 28 din OG nr. 65 din 1994 nici nu rezulta ca publicarea in Monitorul Oficial ar fi obligatorie. Acest lucru s-a si comunicat, de altfel, in scris catre CECCAR de catre RA Monitorul Oficial prin adresa nr. 10554 din 29.10.2002. Oricum, neexistand avizul din partea Ministerul Justitiei, aceasta modificare este ilegala-, subliniaza raportul.

Tabloul CECCAR – modificat ilegal

In legatura cu expertii cuprinsi in Tabloul CECCAR, documentul elaborat de minister arata ca -s-au constatat diferente intre dispozitiile din Regulamentul republicat in 2001 si cele din tabloul publicat in 2004 (Monitorul Oficial, Partea I nr. 438 bis, din 17/05/2004), sub aspectul structurii: astfel, conform art. 93 din Regulamentul adoptat de Conferinta Nationala a CECCAR, Tabloul Corpului este impartit in opt parti, cuprinzand membrii activi ai Corpului cu drept de a exercita profesia de expert contabil sau contabil autorizat, si anume: Partea intai – experti contabili care isi exercita profesia cu titlu independent, individual in cadrul propriilor cabinete; Partea a doua – experti contabili straini, autorizati de Consiliul Superior sa isi exercite profesia in Romania, cu titlu independent, individual in propriile cabinete; Partea a treia – experti contabili, salariati ai Corpului sau ai unor membri ai Corpului, persoane fizice sau juridice; Partea a patra – persoane juridice de profil (firme in retele internationale sau in parteneriat mixt, firme cu capital autohton); Partea a cincea – contabili autorizati care isi exercita profesia cu titlu independent, individual in cadrul propriilor cabinete; Partea a sasea – contabili autorizati, salariati ai Corpului sau ai unor membri ai Corpului, persoane fizice sau juridice; Partea a saptea – experti contabili de onoare; Partea a opta – contabili autorizati de onoare.-

Potrivit raportului Ministerului Justitiei -in tabloul adoptat de Consiliul Superior al CECCAR (Hotararea Consiliului Superior nr. 03/57/2003) se arata ca acesta este impartit in opt parti, cuprinzand membrii Corpului, cu drept de a exercita profesia de expert contabil sau de contabil autorizat, si anume: Partea intai – experti contabili-liber-profesionisti care isi desfasoara activitatea individual sau ca persoane fizice autorizate; Partea a doua – experti contabili care au statut de angajati in intreprinderi, institutii bancare si de asigurari, educatie si cercetare si institutii centrale si locale; Partea a treia – persoane fizice straine care au obtinut calitatea de membru al Corpului; Partea a patra – societati de expertiza contabila (cu capital strain sau mixt si cu capital autohton); Partea a cincea – contabili autorizati liber profesionisti care isi desfasoara activitatea in mod individual sau ca persoane fizice autorizate; Partea a sasea – contabili autorizati care au statut de angajati in intreprinderi, institutii bancare si de asigurari, educatie si cercetare si institutii centrale si locale; Partea a saptea – societati de contabilitate; Partea a opta – Titluri onorifice: presedinti de onoare (ai Corpului, ai filialelor Corpului), experti contabili de onoare, contabili autorizati de onoare-. Concluzia Ministerului Justitiei este simpla: -se modifica structura Tabloului, desi organismul care o face este doar de executie, nu de decizie; o hotarare a Consiliului nu poate modifica o hotarare a Conferintei Nationale-.

Hotararea Consiliului Superior al CECCAR nr. 3/57/2003 incriminata de Ministerul Justitiei a permis efectuarea de expertize de catre experti incompatibili conform O.G. nr. 65/1994, privind organizarea activitatii de expertiza contabila si a contabililor autorizati, aprobata prin Legea nr. 42/1995, modificata si completata prin Ordonanta Guvernului nr. 89/1998, aprobata prin Legea nr. 186/1999 si astfel s-a incalcat dreptul la aparare si s-a impiedicat infaptuirea actului de justitie. (Vezi facsimil nr. 4).

Intrucat ilegalitatile constatate de ziarul -Curentul- si confirmate de Ministerul Justitiei imbraca un caracter penal, sesizam pe aceasta cale Ministerul Public de comiterea infractiunii de abuz in serviciu de catre presedintele CECCAR, Marin Toma, si intregul Consiliu Superior al CECCAR si folosirea institutiei de interes public CECCAR in interes propriu.

Alegerea lui Toma – contrara Regulamentului

Ministerul Justitiei constata de asemenea ilegalitatea actualului mandat de presedinte al CECCAR al lui Marin Toma. Potrivit raportului, Anexa 1 la Regulament prevede ca -Alegerile pentru Consiliul Superior si, respectiv, pentru consiliile filialelor se fac prin vot secret, pe o perioada de 4 ani, cu reinnoirea bienala a jumatate din numarul membrilor alesi. Presedintele Consiliului Superior si presedintii consiliilor filialelor sunt alesi prin vot secret, pentru patru ani, de Conferinta Nationala, respectiv de adunarea generala a filialei. Persoanele care au detinut functia de presedinte al Consiliului Superior sau al Consiliului filialei doua mandate consecutive isi pot depune candidatura pentru a fi realese in aceleasi functii dupa o perioada egala cu cea in care au detinut functia respectiva. Conform documentului elaborat de Ministerul Justitiei, -aceasta ultima dispozitie s-a dorit a fi abrogata prin Hotararea din 2002 care, asa cum am aratat, este ilegala. Asadar, procedura in vigoare este cea din regulamentul republicat. De aceea, intrucat domnul Marin Toma a detinut functia de presedinte doua mandate, incepand cu august 1994, rezulta ca alegerea sa pentru a treia oara consecutiv nu este conforma regulamentului-.

Ministerul Justitiei cere intrarea in legalitate

Intrucat Ministerul Finantelor Publice are un reprezentant pe langa Consiliul Superior al CECCAR in conformitate cu art. 38 din OG nr. 65/1994, ministrul justitiei, Monica Macovei, prin adresa nr.122726/04.12.2006, a solicitat omologului sau de la Finante, Sebastian Vladescu, ca reprezentantul MFP sa puna in discutia CECCAR toate aspectele semnalate in raport si -sa ceara Conferintei Nationale, respectiv Consiliului Superior, revocarea Hotararii nr. 02/50 din 22.09.2002, respectiv a Hotararii nr. 03/57/2003, constatarea nelegalitatii investirii in functie si organizarea de noi alegeri pentru ocuparea functiei de presedinte al CECCAR in conditii legale-.

De asemenea, ministrul justitiei a cerut direct si presedintelui CECCAR, prin adresa nr. 122726/04.12.2006, -sa puna urgent in discutia Conferintei Nationale, respectiv Consiliului Superior al CECCAR neregulile constatate, pentru a fi adoptate masurile de intrare in legalitate-.

Ce prevede Codul Penal

Ilegalitatile conducerii CECCAR, constatate de Ministerul Justitiei in urma sesizarilor ziarului -Curentul- isi gasesc corespondent si in Codul Penal. Conform Art. 248. -Fapta functionarului public care in exercitiul atributiilor sale de serviciu, cu stiinta nu indeplineste un act, ori il indeplineste in mod defectuos, si prin aceasta cauzeaza o tulburare insemnata bunului mers al unui organ sau al unei institutii de stat, ori al unei alte unitati din cele la care se refera art. 145, sau o paguba patrimoniului acesteia se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 5 ani-. Iar art. 2481 precizeaza ca -Daca faptele prevazute in art. 246, 247 si 248 au avut consecinte deosebit de grave se pedepsesc cu inchisoare de la 5 la 15 ani si interzicerea unor drepturi-. De asemenea, art. 263 prevede ca -Fapta functionarului public care, luand cunostinta de savarsirea unei infractiuni in legatura cu serviciul in cadrul caruia isi indeplineste sarcinile, omite sesizarea de indata a procurorului sau a organului de urmarire penala, potrivit legii de procedura penala, se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la 5 ani.

Daca fapta este savarsita de catre un functionar public cu atributii de conducere sau de control, pedeapsa este inchisoarea de la 6 luni la 7 ani.-

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.