Printr-o hotarare de guvern emisa in 2002, fostul Minister al Apelor si Protectiei Mediului a aprobat concesionarea catre o firma australiana a bunurilor din domeniul public al statului aflate in zona -Acumulare Lac Vacaresti- in vederea realizarii si exploatarii unui complex cultural sportiv. Contractul a fost semnat de catre ex-ministrul Petre Lificiu, dar ulterior, o data cu trecerea in 2003 a Mediului la Agricultura, s-a constatat ca acesta este ilegal. Prin urmare, fostul ministru Ilie Sarbu a facut o plangere penala la Inspectoratul General al Politiei impotriva colegului sau de partid, Petre Lificiu, considerand ca -acest contract trebuie reziliat pentru ca nu s-a respectat prevederile hotararii de guvern-. Mai mult, afacerea Vacaresti a ajuns la Strasbourg, deoarece mai multe persoane revendica suprafete de teren din aceasta zona.
Prin Hotararea de Guvern nr. 855/16.08.2002 s-a aprobat concesiunea bunurilor din domeniul public al statului ce alcatuiesc obiectivul de investitii -Acumulare Lac Vacaresti-, in vederea realizarii si exploatarii unui complex cultural sportiv, concesiune ce trebuie efectuata de Ministerul Apelor si Protectiei Mediului. -Curentul- a semnalat la vremea respectiva ca realizarea acestei investitii precum si modalitatile de derulare ale acestui contract ridica mari semne de intrebare. Insa oficialii ministerului in frunte cu ministrul de atunci, Petre Lificiu, n-au tinut cont si ca atare s-a semnat contractul cu o firma din Australia.
Cand Mediul a trecut in 2003 sunt tutela Agriculturii, ministrul Ilie Sarbu a dispus Corpului de Control sa analizeze contractul de concesiune incheiat intre MAPM si SC Royal Romanian Corporation SA. Concluziile controlului au evidentiat faptul ca acest contract nu respecta prevederile legele mentionate in caietul de sarcini si ca atare acesta trebuie reziliat. Mai mult, ministrul de atunci Ilie Sarbu a inaintat o plangere penala catre Inspectoratul General al Politiei impotriva semnatarului acestui contract – ex-ministrul Petre Lificiu.
Bunurile proprietate publica care au facut obiectul concesionarii au fost
terenul in suprafata de 182,99 ha si lucrarile de gospodarire a apelor existente, alcatuite din drum tehnologic betonat din zona terasei, dig de pamant in lungime de 5.412 m, taluz interior betonat al digului, doua debarcadere din beton armat, trei rampe de scara pe zona raului Dambovita, cascada si podul, situate la intersectia cu Soseaua Vitan Barzesti, si cascada cu trepte situata la zona cu teresa digului.
Clauzele, controversate ale contractului
Obiectivul de investitii -Acumulare Lac Vacaresti- face parte din domeniul public al statului si a fost dat in administrarea Regiei Autonome -Apele Romane- SA. Terenul aferent, in suprafata de 182,99 ha, apartinand domeniului public al statului, a fost scos definitiv din circuitul agricol si civil, fiind expropriat in conditiile legii, pentru cauza de utilitate publica, cu acordul unei parti din fostii proprietari.
In conformitate cu prevederile HG nr. 855/2002 si a caietului de sarcini aprobat, concesionarul, pe suprafata de 182,99 ha, va realiza si exploata un complex cultural sportiv. De asemenea, pe acest teren concesionarul va realiza si exploata complexul cultural sportiv in conditiile si termenele de executie stabilite prin acesta.
Investitiile ce urmeaza a fi construite si exploatate prin complexul cultural sportiv constau in realizarea unui centru de conferinte si unul expozitional, mai multe terenuri sportive si un hotel de cinci de 5 stele. Prin contract,
concesionarul este obligat sa realizeze aceste investitii in 4 ani de la semnare, iar pentru fiecare investitie este stabilit cate un termen. De asemenea, concesionarul este scutit de la plata redeventei pe o perioada de 3 ani de la semnarea contractului.
Valoarea redeventei minime pentru obiectivele de investitii a fost stabilita la 2% din veniturile nete realizate de concesionar prin exploatarea complexului cultural sportiv, incepand cu al 4-lea an de la semnarea contractului.
In urma licitatiei din 28.10.2002, comisia de evaluare a stabilit castigatoare oferta prezentata de catre SC Royal Romanian Corporation SA.
Astfel, contractul de concesiune a fost incheiat intre MAPM si -Royal Romanian Corporation- la data de 23.01.2003, la o valoare a redeventei de 540 mii USD, incepand cu al 4-lea an de la data semnarii.
Daca in urma exploatarii complexului cultural sportiv 2% din veniturile nete realizate depasesc valoarea redeventei de 540 mii USD, concesionarul va plati o redeventa egala cu 2% din valoarea veniturilor realizate.
-Contractul de concesiune nu respecta prevederile legale-
Dar, surpriza, echipa de control a fostului ministru Ilie Sarbu a constatat faptul ca la capitolul realizare a investitiilor este cuprins in afara obiectivelor stabilite prin caietul de sarcini si construirea unui cartier rezidential de vile.
In concluzie, -consideram ca atat construirea de vile – in total 811 locuinte din care 457 locuinte unifamiliale, 126 locuinte colective si 228 locuinte in terasa -, cat si construirea unui centru comercial de tip MALL schimba obiectivele prevazute in HG nr. 855/2002 si a Caietului de sarcini-. Totodata, -apreciem ca pentru o suprafata de 182,99 ha concesionata pe o perioada de 49 de ani la o redeventa minima de numai 540 mii USD/an sau 2% din venitul net realizat nu corespunde din punct de vedere economic-.
Mai mult, contractul nu putea fi incheiat de catre MAPM deoarece mai multe persoane deschisesera actiuni in instanta pentru revendicarea unor terenuri din zona Acumularea Vacaresti. Mai mult, la ora actuala, la Curtea Europeana a Drepturilor Omului, sunt pe rol mai multe procese intentate statului roman de fostii proprietari din aceasta zona, care, practic, au fost a doua oara expropiati prin contractul de concesionare incheiat de MAPM condus la vremea aceea de Petre Lificiu. Vom reveni in zilele urmatoarele cu amanunte extrem de interesante despre aceasta megafacere.