Home Actualitate Iliescu i-a trimis pe Ceausesti la moarte

Iliescu i-a trimis pe Ceausesti la moarte

DISTRIBUIŢI

Printre misterele care planeaza inca asupra evenimentelor din decembrie *89, procesul cuplului dictatorial Ceausescu ocupa un loc de frunte. Multi s-au intrebat probabil cine i-a trimis pe Ceausesti in fata plutonului de executie. Raspunsul este cat se poate de simplu: Ion Iliescu. Invocand -dorinta tuturor cetatenilor cinstiti ai Romaniei-, Iliescu, in calitate de presedinte al Consiliului Frontului Salvarii Nationale, a semnat in 24 decembrie 1989 Hotararea privind constituirea Tribunalului Militar Exceptional, care a decis ziua urmatoare condamnarea la moarte a Ceausestilor. Documentul semnat de Iliescu se afla in posesia procurorilor care ancheteaza de ani buni dosarele revolutiei romane. Conform ultimelor declaratii ale procurorului Dan Voinea, Iliescu este anchetat in calitate de invinuit in aceste dosare, acuzatiile aduse de asociatiile de revolutionari fiind din cele mai grave.

Ion Iliescu a decis judecarea familiei Ceausescu

Riscurile lui Iliescu

In urma audierilor, Ion Iliescu a fost invinuit in dosarul privind evenimentele din decembrie 1989, una dintre acuzatii fiind aceea de genocid. De altfel, pe 9 iunie 2005, membrii Asociatiei -21 Decembrie- au primit in mod oficial informatia ca lui Ion Iliescu i-au fost aduse la cunostinta invinuirile din dosarul revolutiei inca din 22 martie. Fostul sef al statului s-a aratat foarte revoltat ca -magarii- din presa au publicat informatia conform careia el ar putea fi inculpat in acest dosar. Remarcand ca Ion Iliescu a caracterizat intalnirea lui cu anchetatorii ca fiind una -foarte amicala-, ziaristii, exprimandu-si semnele de intrebare in legatura cu optimismul intervievatului, au primit o replica pe masura unui fost sef de stat: -Da*, pai, adica ce credeati? Ca am mers ca inculpat acolo? Eu vad ca sunt magari in presa care zic: faza a doua, Iliescu va fi inculpat. Pentru ce inculpat Iliescu? Pai, dar nu le e rusine acestor indivizi? Ei sunt beneficiarii revolutiei romane, in care unii si-au asumat niste raspunderi deosebite si riscuri-.

-Oamenii cinstiti- voiau judecarea urgenta a sotilor Ceausescu…

Ajungand la acest aspect, al riscurilor, care daca au fost asumate sau nu se va vedea in timp, trebuie spus ca Ion Iliescu are si de ce sa faca tapaj din aceasta chestiune. Conform unui document intrat in posesia redactiei noastre, drumul spre moarte al sotilor Ceausescu a fost deschis chiar de catre Ion Iliescu. Acesta a semnat singur Hotararea Consiliului Frontului Salvarii Nationale prin care s-a instituit Tribunalul Militar Exceptional pentru judecarea cuplului Elena si Nicolae Ceausescu. Citind acest document, al carui text integral si facsimil sunt prezentate in caseta alaturata), se poate observa, facandu-se o paralela cu derularea evenimentelor din perioada respectiva, ca exista o inconsecventa, cu care fostul regim comunist ne obisnuise de altfel, intre ceea ce s-a scris si ce s-a intamplat de fapt. Astfel, art. 1 al hotararii semnate de Iliescu precizeaza faptul ca judecarea se va face -de urgenta-, caracterul acesta fiind impus de -dorinta, in acest caz, a tuturor cetatenilor cinstiti ai Romaniei-, -in conformitate cu prevederile legale ramase in vigoare, in ce priveste procedura si dreptul material penal-.

Or, -reglementarile ramase in vigoare- prevedeau, printre altele, sub aspect procedural, dreptul la atacarea sentintei penale, pronuntate de instanta de fond, in speta Tribunalul Militar Exceptional, cu recurs in fata unui organ judecatoresc ierahic superior.

-Emanatii- nu si-au respectat propriile decizii

Asa stand lucrurile, si departe de a incerca o reabilitare a fostei familii care a condus Romania pana in 1989, ar fi foarte interesanta explicatia referitoare la incalcarea de catre autoritatile de atunci atat a procedurii penale, cat si a Hotararii CFSN. Daca, in ceea ce priveste procedura, se pot face speculatii sustinute de graba de a scapa de dictator, abaterea de la reglementarile CFSN ridica cateva semne de intrebare: existau mai multe grupari care isi disputau preluarea guvernarii Romaniei sau semnatarul Hotararii CFSN nu avea autoritatea necesara pentru a impune, in conditiile de atunci, respectarea reglementarilor adoptate?

Interesant este ca, desi in preambulul actului prin care s-a instituit Tribunalul Exceptional se arata -Consiliul Frontului Salvarii Nationale din Romania, constituit prin vointa poporului roman la 22 decembrie 1989, ca organ suprem al puterii de stat-, documentul in cauza a fost semnat de o singura persoana – Ion Iliescu.

Surprinzator, in ceea ce priveste episodul -Targoviste-, se pare ca fostul sef al statului a ocolit cu abilitate subiectul la momentul audierilor de catre procurori, aratand anchetatorilor ca hotararea s-a luat tot la sediul MApN de catre cei care au format nucleul armatei.

Anchete reluate la cererea revolutionarilor

La inceputul anului, membri ai Asociatiei -21 Decembrie 1989- Bucuresti au avut o intalnire cu conducerea Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie, careia i-a solicitat reexaminarea unor dosare privind revolutia din *89, cauze care nu au fost inaintate instantelor. Conducerea Ministerului Public a dispus ca doi procurori din cadrul Sectiei Parchetelor Militare -sa verifice cauzele in discutie si sa dispuna masurile legale-.

In perioada 1996-2000, la Sectia Parchetelor Militare a fost constituit, printre altele, un dosar in care s-au declansat cercetari in legatura cu uciderea a 86 de persoane, la Televiziune, precum si cu evenimentele de la sediul Radiodifuziunii, din decembrie 1989. Dar, acest dosar nu a mai fost finalizat dupa ce generalul Dan Voinea a fost schimbat de PSD, in 2001, din fruntea Sectiei.

-Sa procedeze de urgenta la judecarea faptelor comise de Ceausescu-

Consiliul Frontului Salvarii Nationale din Romania, constituit prin vointa poporului roman la 22 decembrie 1989, ca organ suprem al puterii de stat;

Avand in vedere faptele deosebit de grave savarsite de cetatenii Ceausescu Nicolae si Ceausescu Elena, destituiti din functiile de stat si politice prin actiunea revolutionara a maselor populare;

Constatand ca acestia au organizat din timp si au dirijat o serie de actiuni ostile, indreptate impotriva poporului roman,

HOTARASTE

1. Instituirea unui Tribunal Militar Exceptional, care sa procedeze de urgenta la judecarea faptelor comise de Ceausescu Nicolae si Ceausescu Elena. Urgenta este impusa de dorinta, in acest caz a tuturor, cetatenilor cinstiti ai Romaniei;

2. Tribunalul Militar Exceptional va judeca aceasta cauza in conformitate cu prevederile legale ramase in vigoare, in ce priveste procedura si dreptul material penal;

3. Acest tribunal va fi alcatuit in componenta stabilita de legea pentru organizarea judecatoreasca in vigoare, urmand a se asigura intocmai dreptul de aparare al faptuitorilor.

Presedintele Consiliului Frontului Salvarii Nationale

Ion Iliescu

Romania, Bucuresti, 24 decembrie 1989

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.