Miercuri seara, presedintele Ion Iliescu a reusit sa consterneze oficialitatile maghiare ale judetului Harghita, alegand sa viziteze Casa de Copii -Sfantu* Iosif- din Odorheiul Secuiesc. Orfelinatul a fost infiintat acum patru ani, sub patronajul Congregatiei romano-catolice -Inimi Neprihanite-. Deoarece in acest stabiliment au fost adusi copii orfani de origine romana, demnitarii maghiari ai Odorheiului, in frunte cu primarul Szasz Jeno, s-au straduit din rasputeri sa desfiinteze Leaganul de copii, pentru a nu pune in pericol, asa cum ne-au dat de inteles maicutele care gestioneaza orfelinatul, -prioritatea etnica- a localitatii. Prezent la Odorhei, seful statului a incercat sa-l convinga (fara succes!) pe primarul orasului sa renunte la atacurile impotriva congregatiei si le-a sugerat demnitarilor locali sa-si schimbe -atitudinea exclusivista, marginit nationalista-.
Romanii revin in Odorhei
Scandalul -Inimi Neprihanite- vs. maghiarii din Odorhei a inflamat in urma cu cativa ani opinia publica. O fundatie elvetiana a facut o donatie pentru Congregatia romano-catolica -Inimi Neprihanite-, solicitand acesteia sa ridice un centru pentru copiii orfani in Odorheiu Secuiesc. Congregatia a concesionat un teren in imediata apropiere a orasului, ridicand, din bani elvetieni, o constructie impresionanta. Oficialitatile maghiare au reactionat violent in momentul in care au aflat ca in noua Casa de Copii vor fi adusi intrusi apartinand unei nationalitati demult disparute din zona: cea romana. Constatarea aceasta l-a facut pe primarul Szasz Jeno sa caute diverse justificari administrative pentru a nu le permite maicutelor sa-si desfasoare activitatea. Miercuri seara, primarul Odorheiului ne declara: -Autoritatea publica locala a dat terenul in cesiune pentru o scoala de copii handicapati. Acest edificiu nu a fost folosit pentru scopul initial (deoarece in stabiliment sunt doar orfani, nu si handicapati, n.n.). De aici, disputele-.
Dans pe sarma
Presedintele Ion Iliescu a descins in Odorhei cu gandul de a da o mana de ajutor maicutelor, asediate de ostilitatea -majoritatii- maghiare. Sosirea sefului statului in oras a luat prin surprindere oficialitatile locale. Chiar primarul Szasz Jeno, cu o zi inainte, acordase un interviu unui cotidian maghiar, exprimandu-si -surprinderea ca apare Iliescu la Odorhei-. Presedintele a dat dovada de iscusinta diplomatica, linistindu-i pe maghiari: -Dupa *89, n-am mai poposit la dumneavoastra. Am gresit ca nu am venit in ultimii 10 ani in orasul dumneavoastra-. Pozand in ipostaza presedintelui care se intereseaza de toate regiunile tarii sale, Ion Iliescu si-a exprimat, la un moment dat, dorinta de a vizita si vechiul teren de lupta interetnica – Leaganul de Copii aflati in dificultate -Sfantu* Iosif-.
Invitatie la reconciliere
La marginea Odorheiului, un drum serpuitor urca dealul care domina orasul. La capatul soselei se ivesc doua cladiri care se ridica deasupra caselor din jur: Liceul -Marin Preda- (250 de elevi, toti romani, adunati din tot judetul) si Casa -Sfantu* Iosif-. Presedintele Iliescu a intrat in ambele institutii, spre iritarea oficialitatilor. Un personaj important din delegatia prezidentiala ne spunea ca primarul Szasz Jeno si senatorul UDMR Verestoy Attila nici nu au venit initial sa-l insoteasca pe seful statului in cele doua centre romanesti. La insistentele lui Ion Iliescu, primarul din Odorhei a acceptat sa stea de vorba cu maicutele. Pe post de mediator, presedintele i-a cerut lui Szasz Jeno sa fie -gazda buna-, sa manifeste -spirit flexibil si spirit generos la un act generos-; -M-a surprins reactia de neintelegere si i-am comunicat si primarului. In momentul de fata, nu vor sa le acorde maicutelor toate aprobarile necesare din partea administratiei locale pentru functionare. Nici nu au dreptul sa nu acorde aceasta aprobare-, a spus seful statului. Sustinute de presedinte, maicutele au spus ca nu cedeaza Casa chiar daca primarul a avansat propunerea de a cumpara stabilimentul. Discutia s-a incheiat indecis, Szasz Jeno nu a renuntat la cererile sale, seful statului a plecat urandu-le maicutelor -Curaj- si -Tot inainte!-, iar sora Ionela, fondatoarea asezamantului, a decis sa continue lupta: -Nu dau Casa!-.
-Nu ma programeaza altii!-
Cateva ore mai tarziu, intr-o conferinta de presa sustinuta la Prefectura Harghita, ziaristii de la publicatiile maghiare s-au aratat foarte interesati de motivele care l-ar fi determinat pe presedinte sa-si -schimbe programul- pentru a vizita -Inimile Neprihanite-. Dupa o zi in care a reusit sa mentina un ton moderat al discursului, Ion Iliescu a izbucnit: -Nu stiu cine ce program avea in cap. Nu-mi face nimeni program. Sa nu-si bage in cap cineva ca poate sa ma programeze pe mine. Ma duc unde vreau! Si ma duc si inopinat! Si nu cer aprobarea nimanui! Si nimeni nu ma poate impiedica! In calitatea pe care o am de sef al statului pot sa intru oriunde pe teritoriul acestei tari! Nu ma programeaza altii! Asta ca o paranteza-.