Presedintele Iliescu si premierul Nastase si-au petrecut week-end-ul impreuna, in Spania, cu ocazia ultimului summit al Consiliului European sub presedintie spaniola. Pentru ca insa tarile doritoare sa adere la Uniunea Europeana au fost invitate numai in ultima zi a lucrarilor ( n.r. – sambata), delegatia romana, mai numeroasa decat in mod obisnuit, a folosit timpul liber, de vineri, pentru a merge in localitatea Santi Ponce, locul in care s-a nascut imparatul Traian, cuceritorul Daciei. S-ar putea spune ca Ion Iliescu si Adrian Nastase si-au petrecut timpul impreuna si cu toate acestea separat, pentru ca fiecare dintre ei, insotit de propria suita de functionari si ziaristi acreditati, a pastrat distanta vitala. Trebuie spus aici ca atat radioul, cat si televiziunea publica au avut cate doi reporteri, unul acreditat la Administratia Prezidentiala si unul la Guvern, in conditiile in care, la summit, existau deja corespondenti romani. Seful statului si primul-ministru s-au straduit parca sa nu fie filmati alaturi, sa nu se suprapuna pe acelasi moment mediatizat, dar in acelasi timp sa iasa mai bine in ochii jurnalistilor. In afara schimburilor de zambete de complezenta, totul a fost bine delimitat. Seful statului, inconjurat de ziaristii si functionarii de la Cotroceni, a vizitat primul complexul Italica din Santi Ponce, timp in care Adrian Nastase si-a facut de lucru, a semnat in cartea de oaspeti si a asteptat apoi rabdator ca Ion Iliescu sa-si incheie turul complexului. Intre timp, sfatuit de -ingerii pazitori- ai imaginii sale, premierul s-a intretinut cu membrii corului -Preludiu-, adus special de la Bucuresti pentru a sustine un miniconcert in fata stadionului antic.
In descrieri culturale sa ne luptam
Cu riscul de a fi acuzati de accente paranoide, trebuie spus ca atmosfera pe care au creat-o cei doi a fost aceea de permanenta concurenta si o oarecare tensiune, cu certitudine alimentata de razboiul evident intre -curteni-. Asadar, s-a trecut la intrecerea pe tema data. Mai intai, seful statului a facut in stilul caracteristic aprecieri cu iz cultural privind semnificatiile vizitei sale in locul natal al imparatului Traian.
La randul sau, dupa o scurta barfa cu Razvan Theodorescu despre trecutul lui Octavian Paler, Adrian Nastase a trecut la o scurta declaratie la o distanta respectabila de Ion Iliescu pe aceeasi tema. A urmat apoi un moment de usoara debusolare, pentru ca membrii corului asteptau sa urce pe scena, insa presedintele nu-si manifestase inca intentia de a-si lua locul in primul rand. Zambind, cu sau fara inteles, Adrian Nastase a spus: -E momentul ca cineva sa preia initiativa- si a mers catre locul concertului. A aparut imediat si Ion Iliescu. Una dintre piesele care au facut asistenta sa zambeasca a fost -Sarba pe loc-, altfel destul de sugestiva pentru Romania. Cea mai ingrata postura au avut-o Mircea Geoana si Razvan Theodorescu, obligati sa penduleze intre presedinte si premier in felii de timp relativ egale, pentru a nu lasa loc intepretarilor.
Razboiul nervilor
Daca in privinta relatiilor dintre Adrian Nastase si Ion Iliescu nu se pot da totusi verdicte, in cazul curtenilor, indiferent de rang, se poate spune cu siguranta ca se afla intr-un permanent razboi al nervilor ce genereaza frustrari, dar care mai face si victime colaterale. Un grup de ziaristi a fost pus intr-o situatie penibila legata de cazarea la hotelul din Sevilla, pentru simplul motiv ca un personaj de la Administratia Prezidentiala si-a bagat nasul in listele cu jurnalistii acreditati la Palatul Victoria. Revenind, mai trebuie spus ca atmosfera tensionata s-a prelungit, chiar si la dineul festiv dat in Santi Ponce. Adrian Nastase a avut parte, dupa ora 12 p.m., de un concert al aceluiasi cor facut cadou cu ocazia zilei sale de nastere. Ion Iliescu i-a strans mana repede si i-a facut cateva urari scurte, protocolare si s-a tras repede din fata camerelor.Ulterior insa, cand corul a continuat sa interpreteze o serie de piese din repertoriul international si camerele inregistrau frenetic imagini, Iliescu i-a luat de cateva ori fata sarbatoritului. Un functionar de la Cotroceni, care statea pe margine, isi radea multumit in barba, stiind ca premierul e superstitios si nu suporta sa i se sarbatoreasca ziua de nastere mai devreme de ora la care s-a nascut. Pe cativa dintre oamenii presedintelui de la acel eveniment i-am putut auzi facand tot felul de ironii la adresa premierului sau la adresa omologilor lor din Guvern, tot asa dupa cum multi dintre ziaristi discutau comportamentul lui Ion Iliescu si Adrian Nastase pentru ca au receptat aceeasi atmosfera bizara. Spre seara am stat de vorba cu un personaj important din preajma premierului, care a incercat sa emita o teorie despre aceasta atmosfera. Ni s-a confirmat existenta unui razboi surd si greu de inteles intre -curteni-, dar in acelasi timp interlocutorul nostru a dat o alta intepretare racelii dintre presedinte si premier. In opinia sursei citate, cei doi ar fi dezvoltat o teama puternica de a nu fi prost interpretata o apropiere evidenta intre ei, imagine care ar acredita in final ideea, mai ales in afara tarii, ca separatia puterilor in stat nu este respectata in Romania. La baza acestei teorii ar sta si faptul ca, in momentul in care conflictele escaladeaza, Ion Iliescu si Adrian Nastase se intalnesc si rezolva fara resentimente diferendele. Teoria ar putea sta in picioare daca interesele politice ale celor doi nu s-ar desparti in anumite situatii si daca, in vremea in care premier era Nicolae Vacaroiu, presa straina ar fi acuzat vehement acelasi lucru, cunoscuta fiind apropierea sa de Ion Iliescu de la vremea respectiva.
Romania si Bulgaria raman remorca a doua a UE
Dupa cum afirma inca de la inceputul vizitei si premierul Adrian Nastase, pentru Romania summit-ul Consiliului European nu putea aduce mari rasturnari de situatie, dar a reprezentat un moment important pentru ca a batatorit si mai mult terenul pentru reuniunea de la Copenhaga de la finele anului. In contextul in care subiectul extinderii a fost mai putin abordat la summit, delegatia romana a primit totusi o oarecare confirmare ca Romaniei si Bulgariei li se va spune anul acesta cand se vor deschide si pentru ele portile UE. Ceea ce este mult mai mult decat a obtinut delegatia turca, de pilda, careia i s-a spus ca nu va primi anul acesta o data fixa de aderare. Evident ca semnalul dat in declaratia finala a summit-ului CE este unul menit sa pastreze cele doua tari la remorca UE, acestea stiind deja ca asteptarea pana la integrarea efectiva va fi destul de lunga. Ceea ce insa urmareste partea romana este sa determine liderii UE sa promita un calendar fix de aderare pentru a nu avea surpriza ca, trezindu-se cu mai multe cheltuieli, Uniunea nu va mai dori prea curand inca doua -consumatoare-. Negocierile cu tarile candidate au fost incetinite in ultimele luni mai ales din cauza dezacordurilor in legatura cu subventiile din agricultura. -Sub aspectul negocierilor, nu sunt probleme decat in relatia imediata cu unele dintre tarile care sunt in primul grup si aici, in mod special, capitolul agricol este cel care creeaza dificultati, prin prisma asezarilor in politica noului Guvern francez si in perspectiva alegerilor din Germania-, a spus Adrian Nastase, care a anuntat ca foarte curand va avea un consilier francez pe probleme de integrare, Cristine Coman.